Πολιτικη & Οικονομια

Τουρνάς: Απαράδεκτη κάθε πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε νεκρούς

Η απάντηση του υπουργού για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nαυάγιο στην Πύλο - Ευάγγελος Τουρνάς: Απαράδεκτη κάθε πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε νεκρούς

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, στον χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Παράλληλα, ο κ. Τουρνάς άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε νωρίτερα έναν έντονο διάλογο για τη διαδικασία διάσωσης των μεταναστών, αλλά, προφανώς, και κατά όσων στάθηκαν επικριτικά απέναντι στις ενέργειες της Ελλάδας. 

«Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε αυτή τη διακίνηση αθώων ανθρώπων, τους οποίους εκμεταλλεύονται για μερικά δολάρια κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν με ανθρώπινες ζωές να αποκομίσουν προσωπικό όφελος. Είναι μία εγκληματική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση, κατά την άποψή μου, παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς. Είμαστε εδώ για τον συντονισμό και να σώσουμε ό,τι σώζεται», είπε ο Ευάγγελος Τουρνάς.

Όπως είπε ο κ. Τουρνάς, οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, «ώστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να σωθεί όποιος είναι ζωντανός και όποιος μπορεί να σωθεί. Γι' αυτό είναι εδώ το Λιμενικό Σώμα, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι ώστε όποιος είναι εν ζωή, και σε κάθε περίπτωση ό,τι σώζεται, να σωθεί, αυτή είναι η προσπάθειά μας», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε εδώ κατ' εντολή του πρωθυπουργού μας, του Ιωάννη Σαρμά, ώστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων, για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται και να τους μεταφέρουμε εκεί που πρέπει να πάνε, σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους μας. Η προσπάθεια είναι να ολοκληρώσουμε σήμερα και να μεταφερθούν σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες του ναυαγίου, ο κ. Τουρνάς είπε ότι ισχύουν αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Οι κανόνες για την παρέμβαση του ελληνικού Λιμενικού

«Ήταν ένα δύσκολο συμβάν, συνέβη στα όρια του FIR σε διεθνή θαλάσσιο εναέριο χώρο, ήταν σε διεθνή ύδατα, εκεί προσέγγισε από την αρχή το Λιμενικό μας για να παρέχει βοήθεια. Από την αρχή που ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές, ήταν δίπλα στο αλιευτικό που ήταν υπερφορτωμένο, νωρίς από το μεσημέρι της Τρίτης. Σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια, το αλιευτικό, αυτοί που ήταν πάνω δεν θέλησαν να βοηθηθούν, η απάντησή τους ήταν ότι ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Παρ' όλα αυτά, τα πλωτά του Λιμενικού παρέμεναν κοντά μέχρι και το βράδυ, όπου ακινητοποιήθηκε από βλάβη για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα και κάποια στιγμή, λόγω προφανώς υψηλού κέντρου βάρους και μετατόπισης, αναποδογύρισε και συνέβη το τραγικό γεγονός», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε: «Υπάρχουν διεθνείς κανόνες, πού μπορεί να παρέμβει και πού δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει κάποιος. Το Λιμενικό δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε ένα τέτοιο πλοίο, το οποίο δεν δέχεται σε διεθνή ύδατα την επέμβαση. Αρκεί να σκεφτείτε τι κίνδυνο θα μπορούσε να αποτελέσει μία επέμβαση του Λιμενικού σε ένα υπερφορτωμένο πλοίο, το οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί από την επέμβαση του Λιμενικού. Αρα, δεν θα μπορούσε να επέμβει το Λιμενικό, δεν έχει τη νομιμότητα, θα μπορούσε να κατηγορηθεί αν είχε επέμβει. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ και το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις για να σωθεί ό,τι σώζεται. Γίνεται μία επιχείρηση».