- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στην Καλαμάτα για απαντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας: Ανέβηκαν οι τόνοι με Τουρνά για τις συνθήκες της τραγωδίας
Η αναφορά του υπηρεσιακού υπουργού και η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ναυάγιο στην Πύλο - Στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας: Ανέβηκαν οι τόνοι με τις ερωτήσεις που έθεσε για το δυστύχημα
Στο λιμάνι της Καλαμάτας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες, βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας κατά την ενημέρωση έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ενώ σε κάποιες στιγμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέβηκε και η ένταση της συζήτησης.
Κατά τη συζήτηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ερώτημα «ποιοι αρνήθηκαν;» και να προσθέτει «ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».
«Θέλω να πω πράγματι ότι το να επέμβεις σε ένα τέτοιο πλοίο που έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 2-3 ημέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα, 4 ημέρες, και είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους, νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης» είπε ο κ. Τουρνάς.
Με τη σειρά τους, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αξιωματικοί του Λιμενικού υπογράμμισαν ότι «σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» διότι, όπως είπαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».
Η αντίδραση Τσίπρα
Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρενέβη λέγοντας: «Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών -εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη- το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «όταν οι αξιωματικοί του είπαν ότι «υπάρχει, γι' αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά», ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας: «Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ”αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε”. Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε».
Τότε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «παρενέβη ο υπηρεσιακός υπουργός λέγοντας ότι ”δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν τη νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε”» με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η FRONTEX. Υπάρχει η FRONTEX, υπάρχει το ελληνικό λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της FRONTEX και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις».
Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε μέσω της ερώτησης που έκανε να καταγραφεί ότι δεν υπήρχε καμία άλλη λύση. «Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα» ρώτησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με έντονο τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Στην απάντηση του υπηρεσιακού υπουργού,«ότι απλά ρωτάει και δεν θέλει να προδικάσει τίποτα» ο κ. Τσίπρας είπε: «Τι ρωτάτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες! Ήρθα και κάνω ερωτήσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάνατε μια ερώτηση ότι όποιο είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι με την κοινή λογική».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα». «Αυτά θα βγουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας που θα ακολουθηθεί. Δεν ήρθαμε εδώ να επιρρίψουμε ευθύνες. Ίσα - ίσα, ήρθαμε εδώ για να συγχαρούμε τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος και τις ένοπλες δυνάμεις που κάναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αν κάνω ερωτήσεις και θέτω κάποια ζητήματα, το κάνω γιατί υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κενό που δεν αφορά το Λιμενικό Σώμα, τους ανθρώπους που επιχείρησαν. Αφορά τα πρωτόκολλα με τα οποία η FRONTEX και η ΕΕ έχει καθορίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οπότε μην προσπαθούμε να αντιδικήσουμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Είμαστε μπροστά σε μια τραγωδία, είμαστε, αν θέλετε, σοκαρισμένοι, όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε «ότι το δραματικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους. Πάνω από όλα μας έχει συγκλονίσει το ίδιο το γεγονός, αυτό καθαυτό αλλά και επιπλέον υπό την έννοια ότι η τραγωδία αυτή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ίδια σημασία και η ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή».
Στη συνέχεια της επίσκεψης του στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.
Τσίπρας: Με τον άνθρωπο, χωρίς όρους
«Με τον άνθρωπο, χωρίς όρους», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook την οποία συνοδεύει με φωτογραφία του με τον 15χρονο επιζόντα του ναυαγίου που έχασε τον αδερφό του – «μια μόνο από τις εκατοντάδες προσωπικές ιστορίες που συνθέτουν αυτήν την ανείπωτη τραγωδία», όπως επισημαίνει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που νωρίτερα επισκέφθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες, σημειώνει στην ανάρτηση του ότι ρώτησε επίμονα να μάθει τι συνέβη, «πώς, γιατί δεν αποφεύχθηκε μία προαναγγελθείσα τραγωδία». «Έχω κάνει δηλώσεις που αφορούν τις ευθύνες της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό αλλά και την απογοητευτική και αδιέξοδη στρατηγική που έχει επιλέξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως, πέρα και πάνω από το πολιτικό κομμάτι, χάσκει πλέον με τρόπο συντριπτικό η ίδια η αλήθεια» αναφέρει. «Δυστυχώς, η αξία της ζωής δεν είναι ίδια σήμερα για όλους τους ανθρώπους. Στο ερώτημα ‘πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;' έρχεται και απαντά η καταγωγή, το χρώμα, η οικονομική δυνατότητα» προσθέτει.
«Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, «με τον άνθρωπο, χωρίς όρους. Και όσο η πραγματικότητα γίνεται σκληρότερη, τόσο μεγαλώνει το πείσμα μας να υπερασπισθούμε την ισότητα, το δίκιο και την ανθρωπιά».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
Ο 15χρονος επιζών του ναυαγίου που έχασε τον αδερφό του.
Μία μόνο από τις εκατοντάδες προσωπικές ιστορίες που συνθέτουν αυτήν την ανείπωτη τραγωδία.
Επισκέφθηκα τους επιζώντες, ρώτησα επίμονα να μάθω τι συνέβη, πώς, γιατί δεν αποφεύχθηκε μία προαναγγελθείσα τραγωδία.
Έχω κάνει δηλώσεις που αφορούν τις ευθύνες της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό αλλά και την απογοητευτική και αδιέξοδη στρατηγική που έχει επιλέξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Όμως, πέρα και πάνω από το πολιτικό κομμάτι, χάσκει πλέον με τρόπο συντριπτικό η ίδια η αλήθεια.
Δυστυχώς, η αξία της ζωής δεν είναι ίδια σήμερα για όλους τους ανθρώπους.
Στο ερώτημα «πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;» έρχεται και απαντά η καταγωγή, το χρώμα, η οικονομική δυνατότητα.
Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά: Με τον άνθρωπο, χωρίς όρους. Και όσο η πραγματικότητα γίνεται σκληρότερη, τόσο μεγαλώνει το πείσμα μας να υπερασπισθούμε την ισότητα, το δίκιο και την ανθρωπιά.