Πολιτικη & Οικονομια

Νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες

Ο λόγος της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες
© ΕPA/POOL

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό

Για όγδοη φορά αύξησε πριν από λίγο τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25 μονάδες.

Ετσι το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλεόν στο 3,5% ενώ το αντίστοιχο για τις κύριες πράξης αναχρηματοδότησης στο 4%. Σημειώνεται ότι μετά την σημερινή απόφαση τα επιτόκια επανέρχονται στο επίπεδο που ήταν το 2001. Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε άνοιξε ο κύκλος των αυξήσεων τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 4%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν επηρεάζει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, μετά την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να επιβάλουν «μορατόριουμ» παγώνοντας τα επιτόκια.

Νέα αύξηση των επιτοκίων εν μέρει αντανακλά την διάψευση των προσδοκιών της ΕΚΤ για ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού, όπως αυτές αντανακλώνται στις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα.

Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 5,1% έναντι 5,3% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου, ωστόσο το 2024 και 2025 η νέα πρόβλεψη είναι δυσμενέστερη. Συγκεκριμένα το 2024 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3% έναντι 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2025 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% από 2,1% που προβλεπόταν τον Μάρτιο.

Επι τα χείρω αναθεωρήθηκαν επίσης και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9% (έναντι 1% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου) κατά 1,5% το 2024 (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ αμετάβλητη στο 1,6% παρέμεινε η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2025.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά τις τελευταίες αυξήσεις, και ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων επιβραδύνεται. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς το στόχο, καθώς αναμένεται να περιορίσουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των νέων χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Λαγκάρντ: Πολύ πιθανόν η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της τον Ιούλιο

Είναι «πολύ πιθανόν» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά την προσεχή της συνεδρίαση τον Ιούλιο, καθώς υπάρχει ακόμη «δρόμος να διανύσουμε» απέναντι στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκιά μας τον Ιούλιο», δήλωσε η Λαγκάρντ στο τέλος της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 0,25%.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Δεν έχουμε φθάσει στον προορισμό μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κικίλιας: Συνέντευξη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Βασίλης Κικίλιας: «Προστατεύουμε και βοηθούμε τους πολίτες στον δύσκολο κόσμο της κλιματικής κρίσης»

Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.