Πολιτικη & Οικονομια

Συντηρείται η πολιτική αντιπαράθεση για τη Ροδόπη - «Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν»

«Η ΝΔ στοχοποιεί και εκβιάζει Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες», απαντά η Κουμουνδούρου

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023 - Ροδόπη: Αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους βουλευτές και τη φερόμενη στήριξη από το τουρκικό προξενείο

Συντηρείται η πολιτική αντιπαράθεση για τη φερόμενη στήριξη από το τουρκικό προξενείο σε υποψηφίους του ΣΥΡΙZA στη Ροδόπη, με στελέχη της Πειραιώς και της Κουμουνδούρου να φέρνουν νέες θέσεις και εντάσεις στο τραπέζι του προεκλογικού, πολιτικού διαλόγου μόλις 11 ημέρες πριν από τις δεύτερες κάλπες. Οι αλληλοκατηγορίες και οι βολές μεταξύ των προέδρων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητά «να τελειώσουν οι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί στα εθνικά θέματα». 

Το βράδυ της Τρίτης μέσα από τη συχνότητα του Star, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για την υπόθεση των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την Ξάνθη. Μάλιστα, κάλεσε τους κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ να δηλώσουν πως σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε δύο φορές, πριν από τις εκλογές, αλλά και ύστερα από αυτές, αλλά πριν από την ανακήρυξη των συνδυασμών, όταν, όπως είπε, υπήρχε πλήρης εικόνα των σκληρών παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου.

Την ίδια ώρα, η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, υποστήριξε ότι «οι εκβιασμοί απέναντι σε Έλληνες πολίτες είναι μια πρόβα τζενεράλε για αυτά που θα δει ο ελληνικός λαός εάν η Ν.Δ. σχηματίσει μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση». Αυτή είναι, άλλωστε, και η θέση που του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Ροδόπης και τη στάση που κρατά η ΝΔ, μετά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην περιοχή. Επιπλέον, η Ράνια Σβίγγου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «χρησιμοποιεί ευαίσθητα εθνικά ζητήματα στην προεκλογική αντιπαράθεση, στοχοποιεί και εκβιάζει Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες, για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους, επειδή πιέζεται από ακροδεξιά κόμματα».

Ειδικότερα, η κ. Σβίγγου αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άκη Σκέρτσου, με τις οποίες «εκβίασαν ωμά τους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας», επειδή η «αλαζονική και επικίνδυνη ΝΔ» «δεν δέχεται καμία εκλογική περιφέρεια να βαφτεί ροζ». Αλλά ταυτόχρονα και επειδή, όπως προσέθεσε, «θέλουν να σπείρουν τον φόβο σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι δεν τους ψήφισαν, ή θεωρούν ότι δεν θα τους ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου. Ο μόνος ο οποίος τρίβει τα χέρια του από τη σπέκουλα, την προπαγάνδα και τα ψέματα της ΝΔ, είναι ο Ερντογάν». 

Από το Ηράκλειο Κρήτης όπου βρέθηκε την Τρίτη (13.6) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για διχαστικό πόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε θεατές σε έναν διχαστικό πόλεμο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Θράκης. Θέλω, λοιπόν, από εδώ από το Ηράκλειο, από την Κρήτη των αγώνων της δημοκρατίας, να τους στείλω ένα μήνυμα: Ας τελειώσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά μας θέματα. Είναι επικίνδυνα τα παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο, που θα περιφρουρεί τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι να τα εργαλειοποιεί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη», είπε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: 

«Όλοι οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία ξένη παρέμβαση σε θέματα, που αφορούν τη χώρα μας από τρίτες δυνάμεις. Αλλά πρέπει κι εμείς να δείχνουμε αξιοπιστία, σεβασμό. Χωρίς τα λόγια που ακούσαμε από τα χείλη της κυρίας Μπακογιάννη στη Ροδόπη, λες και είμαστε στο 1950 και στο 1960. Τη ρητορική του παλαιοκομματισμού της δεξιάς δεν την ανεχόμαστε, την καταγγέλλουμε και δεν υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου γκρεμίσαμε τις μπάρες το 1995. Εμείς ήμασταν το κόμμα, που με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου κάναμε τον νόμο του 5 τοις χιλίοις και μπήκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια Έλληνες μουσουλμάνοι και μέσα σε είκοσι χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί οι επιστήμονες στην Κομοτηνή. Αυτή η παράταξη έχει προσφέρει τις δυνατότητες για ισότιμες ευκαιρίες σε κάθε Έλληνα πολίτη ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Αυτή είναι η αξιακή μας διαφορά κι έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον».

Επίθεση από τον τουρκικό Τύπο στη ΝΔ για το θέμα της Ροδόπης

Μαζική επίθεση στη Νέα Δημοκρατία από τον τουρκικό Τύπο, με αφορμή τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η τουρκική κρατική τηλεόραση στην ιστοσελίδα της «TRT» αναφέρει ότι «ο Μητσοτάκης στοχοποίησε τους Τούρκους βουλευτές». Παράλληλα, η «AKSAM» υποστηρίζει ότι «ο Μητσοτάκης απειλεί την τουρκική μειονότητα» και η Hurriyet μιλά για «σκανδαλώδεις απειλές στην τουρκική μειονότητα – Αν δεν μας ψηφίσετε δεν θα έχετε υπηρεσίες».

Αντιπαράθεση για τη Ροδόπη και σε επίπεδο στελεχών - υποψηφίων των κομμάτων

Η πολιτική αντιπαράθεση για τη Ροδόπη δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αρχηγούς. Στα τηλεοπτικά πάνελ συγκρούονται και στελέχη - υποψήφιοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε ότι αυτό που ζητά η ΝΔ είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν για εθνικούς λόγους.  «Ζητάμε για εθνικούς λόγους να τοποθετηθούν δημόσια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω το θέμα έχει εξαντληθεί ως προς το τι έχει πει η κάθε πλευρά, εμείς αυτό που ζητάμε επίμονα είναι για εθνικούς λόγους οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν και να πουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα κι όχι την τουρκική».

Στο ίδιο πάνελ, ο Γιώργος Καραμέρος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε τη στάση της ΝΔ για τους ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη. «Έκαναν την εθνική ζημιά δέκα ημέρες για να κόψουν τις διαρροές προς το κόμμα της ”Νίκης” και να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα πολύ ευαίσθητο εθνικό θέμα. Μην ξεχνάμε ότι και η ΝΔ έχει μουσουλμάνους πολίτες υποψήφιου βουλευτές στη Ροδόπη, οι οποίοι – βλέποντας τα σημερινά πρωτοσέλιδα – δεν συνάδουν κάποιες δηλώσεις τους με την Συνθήκη της Λωζάννης. Η κυρία Μπεχλιβάν Σεβίλ έχει φωτογραφηθεί επανειλημμένως με τον Τούρκο πρόξενο».

Στην εκπομπή του Mega τοποθετήθηκε και η Μιλένα Αποστολάκη, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και εκείνη στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη. «Είναι ένα πολύ λεπτό και σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζεται κι από την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ με μικροκομματικό τυχοδιωκτισμό. Ο αναθεωρητισμός είναι ένα στοιχείο της τουρκικής πολιτικής, άρα η προσοχή και η λεπτότητα που απαιτείται από εμάς είναι διπλή και τριπλή». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο βίντεο της Ντόρας Μπακογιάννη που μιλάει στην μουσουλμανική μειονότητα: «Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2023 να πηγαίνουμε εκπρόσωποι κομμάτων και να λέμε ”θέλεις να σε στηρίξω, τότε πρέπει να με ψηφίσεις". Αυτό παραπέμπει σε πολιτευτή του 1950, λείπει μόνο η φωτογραφία της Φρειδερίκης από πίσω. Και τα δύο κόμματα είναι εκτεθειμένα».