Πολιτικη & Οικονομια

Ψητοπωλείο στη Θεσσαλονίκη δεν είχε κόψει αποδείξεις για 38.305 παραγγελίες

Έκρυβε τζίρο 370.000 ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Θεσσαλονίκη: Χωρίς αποδείξεις 38.305 παραγγελίες σε ψητοπωλείο - Ο «κρυφός» τζίρος των 370.000 ευρώ και η αποκάλυψη της ΑΑΔΕ

Αποδείξεις για 38.305 παραγγελίες φέρεται να μην έκοψε ποτέ ψητοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας τα στοιχεία που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση από όλες τις πλατφόρμες delivery.

Συγκεκριμένα, το ψητοπωλείο για το διάστημα από 03-03-2017 έως 31-12-2020, να μην έχει κόψει αποδείξεις για 38.305 παραγγελίες, αξίας 370.450 ευρώ. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε λιγότερο φόρο τουλάχιστον 85.000 ευρώ, ενώ εισέπραξε και δεν απέδωσε ΦΠΑ άνω των 70.000 ευρώ. Επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ τα βιβλία της επιχείρησης ελέγχονται σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις.

Πώς εντοπίζει τις παρανομίες η ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ δίνει βαρύτητα στον εντοπισμό επιχειρήσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Για να μπορεί να εντοπίζει τα φαινόμενα αυτά χρησιμοποιεί την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive», μέσω της οποίας, οι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα να:

  • Ελέγχουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.
  • Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
  • Διενεργούν διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
  • Μπορούν να δουν το φορολογικό ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή αν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις
  • Εκδίδουν και κοινοποιούν σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, βάσει των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα.

Ποιες είναι οι ποινές για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Οι ποινές για όσους δεν κόβουν αποδείξεις ξεκινούν από πρόστιμα και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το πολυήμερο λουκέτο σε καταστήματα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος.