Πολιτικη & Οικονομια

«Μύλος» μετά τις δηλώσεις Φίλη για τον υποψήφιο από την «τουρκική μειονότητα»

«Είναι προσωπική άποψη, δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νίκος Φίλης: «Πυρά» τόσο από τη ΝΔ όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση για «τουρκική μειονότητα»

Αντιδράσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η θετική απάντηση του Νίκου Φίλη στο ερώτημα αν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα δεχόταν υποψήφιο που μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Ο Νίκος Φίλης ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση για τις εκλογές του Ιουνίου αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για τουρκική μειονότητα και απάντησε «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;».

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλά «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι, πομάκοι και τσιγγάνοι».

Στην παρατήρηση του παριστάμενου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, ότι «ο υποψηφιος βουλευτής σας λέει διαρκώς ότι έχουμε τουρκική μειονότητα» (αναφερόμενος στον Φερχάτ Οζγκιούρ που εκλέχθηκε στη Ροδόπη), ο Νίκος Φίλης είπε ότι «δεν λέει αυτό» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί είναι να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή».

Όταν, δε, ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές» και αφετέρου ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

«Και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτός που εξελέγη στη Ροδόπη λέει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα», επέμεινε ο Άγγελος Συρίγος, με τον Νίκο Φίλη να του απαντά: «σημασία έχει άλλο ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη».

Α. Τσίπρας: Ειναι προσωπική άποψη, δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι όσα υποστήριξε ο Νίκος Φίλης είναι «προσωπική του άποψη, η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής».

«Ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού από ό,τι κατάλαβα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι είναι «θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές στη Θράκη.

Από την άλλη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «κρυφή ατζέντα» και «έπαρση και αλαζονεία». «Για 10.000 με 15.000 συμπολίτες μας, Έλληνες και μειονοτικούς, που δεν ψήφισαν ΝΔ δεν επιτρέπεται να παίζουμε παιχνίδια με εθνικά θέματα», κατέληξε.

Π. Μαρινάκης: Δεν είπε τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του

«Ο Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ωμή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ του υποψηφίου που εξελέγη με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη», σημειώνει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν περιμένουμε καμία αντίδραση και καμία διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια την αποπομπή του Νίκου Φίλη», επισημαίνει.

Και καταλήγει: «Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη. Την απάντηση σε αυτές τις ιδεοληψίες θα τη δώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου τόσο στη Ροδόπη, όσο και σε όλη την Ελλάδα».

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Πάντως, οι δηλώσεις του κ. Φίλη προκάλεσαν και αντιδράσεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Άγη Τάτση, να ζητά αποπομπή του πρώην υπουργού από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του Ιουνίου.

Κάνοντας λόγο για «5η φάλαγγα», ο κ. Τάτσης αναφέρει ότι στόχος της ομάδας αυτής είναι «η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους».

Κατά τον ίδιο, δε, «δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια».