Πολιτικη & Οικονομια

Υπολογίστε τις έδρες της 25ης Ιουνίου μέσω διαδραστικού πίνακα

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023: Υπολογίστε τις έδρες της 25ης Ιουνίου μέσω διαδραστικού πίνακα

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και το ERTNEWS δημιούργησε έναν διαδραστικό πίνακα μέσω του οποίου μπορεί κανείς να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο νέος εκλογικός νόμος που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις επικείμενες κάλπες.

Ο πίνακας υπολογίζει αυτόματα τις έδρες που θα λάβει κάθε κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει στον «β' γύρο» των εθνικών εκλογών.

Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Συγκεκριμένα στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίνει αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους.

Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, καθώς αυτός ο πήχης ανεβαίνει.

Για παράδειγμα, βάσει του πίνακα μπορούν να υπολογιστούν τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ και το εύρος αυτής.

Ο πίνακας υπολογίζει τα σενάρια αυτά, εφόσον συμπληρωθούν τα ποσοστά των πέντε κομμάτων που μπήκαν ήδη στο κοινοβούλιο (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), αλλά και των τριών που βρίσκονται στο μεταίχμιο της εισόδου (ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ).

Δείτε εδώ τον πίνακα του ERTNEWS.