Πολιτικη & Οικονομια

«Λήξη πένθους, συναγερμός μάχης»: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ανέλαβε πρωτίστως την ευθύνη για την εκλογική ήττα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αλέξης Τσίπρας: Zήτησε «συσπείρωση και σεμνότητα» από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να μην επαναληφθούν συμπεριφορές «που μας κόστισαν»

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel».

Χαρακτηρίζοντας πάλι «οδυνηρό σοκ» την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να πείσουμε» τους πολίτες που δεν ψήφισαν το κόμμα του, αλλά «πρωτίστως η ευθύνη είναι δική μου, δεν ισομοιράζεται».

Επισημαίνοντας ότι «έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να κατορθώσουμε να τους πείσουμε σε αυτή την κρίσιμη και καθοριστική μάχη», ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε «λήξη πένθους» και «συναγερμό μάχης».

Στη συνέχεια, έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για «έναν παντοδύναμο πρωθυπουργό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε «συσπείρωση και σεμνότητα», καθώς και να μην επαναληφθούν συμπεριφορές «που μας κόστισαν». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μερικοί από μας δείχνουν ότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε «Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει γίνει μια γρήγορη αποτίμηση των λαθών, ενώ μια συνολική θα γίνει μετά τις δεύτερες κάλπες. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι σημαντικό να διορθωθεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, να διορθωθεί και να αλλάξει την καμπάνια του.

Οι τρεις αιτίες της ήττας

Για τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εντόπισε τρεις αιτίες:

  1. Πρώτον, «κατά την άποψή μου, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου».
  2. Δεύτερον, «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας».
  3. Τρίτον, «είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». Kαι πρόσθεσε: «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Επιμένει σε συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι» και «δεν θα συμβάλλουμε σε μικροκομματικούς εμφύλιους».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν έχει ευθύνες μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση της ΝΔ, αλλά και όσοι «έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη» εναντίον του κόμματός του.

«Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα απέναντι σε μια Δεξιά που δείχνει να έρχεται απειλητικά για το δημόσιο συμφέρον, είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκείνο το σημείο, υπογράμμισε ότι απαιτείται μια «ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών» και «μια δημοκρατική πανστρατιά» έναντι της δεξιάς.

«Πάμε για να κερδίσουμε»

«Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε», τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κάλπη στις 25 Ιουνίου είναι άδεια. Δεν πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας και τις θέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Πάμε για να νικήσουμε».

Τέλειωσε η συνεδρίαση χωρίς άλλες ομιλίες

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το Εκτελεστικό Γραφείο πρότεινε να μη γίνουν ομιλίες σήμερα. Την άποψή του να γίνει συζήτηση εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.