Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στον Alpha: Στις εκλογές ηττήθηκαν fake news, τοξικότητα και προσωπικές επιθέσεις

«Όχι» σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τις δεύτερες κάλπες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης στον Alpha: Στις εκλογές ηττήθηκαν fake news, τοξικότητα και προσωπικές επιθέσεις
© ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Tην επιθυμία του για αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha, αποτιμώντας παράλληλα το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Για την πρωτοφανή νίκη της 21ης Μαΐου, τη διαφορά 20 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεύτερες κάλπες και τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε πως οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο θετικά και όχι επειδή φοβήθηκαν, ενώ παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος δεν περίμενε τέτοιου μεγέθους προβάδισμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Ηττήθηκε το υπόδειγμα της πολιτικής των fake news, της τοξικότητας και των προσωπικών επιθέσεων» σχολίασε. «Θα είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ αν το αντιληφθεί. Μέχρι στιγμής από αυτό που έχω ακούσει δεν το αντιλαμβάνεται, χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Εύχομαι να το καταλάβουν γιατί δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα», τόνισε.

Σε ερώτηση τι θα έκανε ο ίδιος αν είχε υποστεί μια τέτοια συντριπτική ήττα, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα παραιτείτο από την προεδρία του κόμματος. «Έχουμε μια παράδοση στη ΝΔ και την έχουν τηρήσει όλοι οι πρόεδροι. Το πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα κόμματα αφορούν τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες. Προφανώς αυτές οι συζητήσεις παραπέμπονται για μετά τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά

Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός debate ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα πριν τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου και δήλωσε ότι- αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός- θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Λιθουανία.

«Η αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτρέψει κανέναν εφησυχασμό

Στις δεύτερες εκλογές «θα ψηφίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες ψηφίζουν ποιος θα είναι αντιπολίτευση», είπε και πρόσθεσε:

«Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά, προγραμματικά, για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για εμάς στη ΝΔ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ειδικά στην περίπτωση που μπουν περισσότερα κόμμα στη Βουλή, καθώς ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη ημέρα, από το να μην μπλέξουμε ξανά σε περιπέτειες αν η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη, από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης ακόμη και σήμερα λέει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό», υπογράμμισε. «Δεν πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι φοβήθηκαν τόσο πολύ, περισσότερο θετικά ψήφισαν, ως επιβράβευση της πολιτικής αλλά κυρίως επειδή πίστεψαν ότι αυτά που έχουμε να πούμε για το δικό τους μέλλον έρχονται πιο κοντά στις δικές τους απόψεις για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα», συμπλήρωσε.

«Η αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτρέψει κανέναν απολύτως εφησυχασμό. Οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι αυτές που κάνουν τις μεγάλες αλλαγές», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ερωτηθείς για τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, στη Βόρεια Ελλάδα, κάλεσε τους ψηφοφόρους που έχουν «πατριωτικές ευαισθησίες», να δουν «ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια και την πράξη».

Τα μηνύματα στα στελέχη της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξης προειδοποίησε στελέχη της ΝΔ, ότι θα μετρήσει περισσότερο ο «αγώνας» που θα κάνουν για το κόμμα ενόψει των δεύτερων εκλογών, παρά οι προσωπικές επιδόσεις τους στην πρώτη κάλπη.

«Αν νομίζουν στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και τώρα μπορούν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συμμετέχουν στον αγώνα, θα τους περιμένει μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές. Έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου για το κόμμα όσο και για τους εαυτούς τους. Θα υπάρχει πολύ αυστηρός βαθμός παρακολούθησης της δραστηριότητάς τους. Πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους ή τις καλύτερες που θα επιθυμώ ανάλογα με το αντικείμενο.

«Έχω πολύ καλές επαφές με τους ράφτες όλης της Αθήνας για να ξέρω ποιοι ράβουν κοστούμια» είπε χαριτολογώντας. Για να σπεύσει να συμπληρώσει σε σχέση με «αμετακίνητους». «Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες και σημαντικότατο rotation. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης κάποιου σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη» τόνισε. Υπενθύμισε ότι δεν έκανε δομικούς ανασχηματισμούς την προηγούμενη τετραετία, σημείωσε ωστόσο ότι «μιλάμε για νέα κυβέρνηση».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Business & Marketing Tips - Θέμης Σαρανταένας
Podcast Business & Marketing Tips - Θέμης Σαρανταένας | Στρέψτε το πηδάλιο της επιχείρησής σας προς λογικές sustainability

Ικανοποιήστε τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακινδυνεύσετε την ικανότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.