- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εκλογές 2023: Όλα τα ονόματα των δημοσιογράφων που εκλέχθηκαν βουλευτές, αλλά και εκείνων που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν
Αν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στους λεγόμενους «celebrities» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, από τη συγκεκριμένη ομάδα οι περισσότεροι που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή ήταν δημοσιογράφοι - τουλάχιστον σε σχέση με τραγουδιστές, ηθοποιούς, μοντέλα και άλλους καλλιτέχνες.
Οι έδρες των δημοσιογράφων - βουλευτών είναι μοιρασμένες τόσο σε πρόσωπα πρωτοεμφανιζόμενα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και σε άτομα με προηγούμενες θητείες. Υπάρχουν, όμως, και δημοσιογράφοι που ε΄χιαν εκλεγεί στις κάλπες του 2019, αλλά αυτή τη φορά έμειναν εκτός.
Ακολουθεί μια λίστα ανά κόμμα με τους δημοσιογράφους που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, αλλά και με αυτούς που πρέπει να την... αποχαιρετήσουν.
Σημειώνεται βέβαια ότι δεν αποκλείεται κάποιους από τους «αποκλεισμένους» να παιρνούν τελικά το κατώφλι του Κοινοβολίου, εφόσον κάποιο κόμμα αυξήσει τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με λίστα.
Νέα Δημοκρατία
Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που κατάφεραν να εκλεγούν με τη ΝΔ είναι ονόματα με παρελθόν στο Kοινοβούλιο, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και η Άρια Αγάτσα (Βόρειος Τομέας Αθηνών), ο Γιάννης Λοβέρδος (Δυτικός Τομέας Αθηνών), αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή που εξελέγη ξανά στην Α' Αθήνας.
Επίσης, Σίμος Κεδίκογλου (Εύβοια), Δημήτρης Μαρκόπουλος (Β' Πειραιώς), Άννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη (Νότιος Τομέας Αθηνών) κέρδισαν ξανά μια θέση στη Βουλή, όπως είχε συμβεί και στις εθνικές εκλογές του 2019.
Την ίδια ώρα, το κατώφλι της Βουλής περνούν επίσης οι: Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδα), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Α' Θεσσαλονίκης), Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλα), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισα) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησία). Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης εξελέγη και ο Δημήτρης Βενιέρης - Βελόπουλος, αδερφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης.
Αντίθετα, εκτός Βουλής έμειναν «ηχηρά» ονόματα, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός (αμφότεροι υποψήφιοι στον Νότιο Τομέα Αθηνών), οι οποίοι είχαν εκλεγεί το 2019.
Εκτός Βουλής βρέθηκε τόσο ο Γιώργος Αμυράς, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος που δεν τα κατάφερε να εκλεγεί με τη ΝΔ στα Ιωάννινα, όσο και η Φωτεινή Αραμπατζή (Σέρρες). Θέση στη Βουλή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε ο Ιάσων Πιπίνης (Λέσβος), ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής και δημοσιογράφος για 18 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αλλά και στον «Ελεύθερο Τύπο» και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Εκτός Βουλής έμεινε και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.
Άλλοι υποψήφιοι δημοσιογράφοι της ΝΔ που δεν εξελέγησαν είναι οι:
- Σταυρούλα Κουσκουρή (Δυτικός Τομέας Αθηνών)
- Ευγενία Μπάρα (Δυτική Αττική)
- Λευτέρης Βαρουξής (Ηλεία)
- Αννα Μαρία Θ. Βλαγκούλη (Ηλεία)
- Αντιγόνη Ανδρεάκη (Ηράκλειο)
- Ελένη Βλάσση (Δημοσιογράφος-σκηνοθέτης / Λασίθι)
- Μαρία-Ελένη Γυφτέα (Μεσσηνία)
- Θεοφάνης Κοφίδης (Ροδόπη)
- Φώτης Καρύδας (Βόρειος Τομέας Αθηνών)
- Χαρά Ξάνθη (Τρίκαλα)
ΣΥΡΙΖΑ
Ανάμεσα στα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν υπηρετήσει τη δημοσιογραφία και πλέον θα έχουν μια θέση στη Βουλή είναι η Πόπη Τσαπανίδου και η Έλενα Ακρίτα, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος για τις εκλογές τις 21ης Μαΐου.
Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Καραμέρος κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, βουλευτής εξελέγη και η Ράνια Θρασκιά (Α' Θεσσαλονίκης), η οποία έχει βάλει εδώ και πολλά χρόνια στην άκρη την παρουσίαση και ασχολείται με τον τομέα της ψυχικής υγείας.
Χρήστος Γιαννούλης (Α' Θεσσαλονίκης), Δώρα Αυγέρη (Β' Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνος Μπάρκας (Πρέβεζα) κατάφεραν επίσης να εκλεγούν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά στους υποψήφιους δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, ένα από τα πιο «ηχηρά» ονόματα είναι αυτό του Νίκου Φίλη. Ο πρώην διευθυντής της «Αυγής», με θητεία και σε πολλά ΜΜΕ, εκλέχθηκε το 2015 και το 2019. Έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός έμεινε και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χατζηνικόλας (Α' Αθηνών), καθώς και η Ανέττα Καββαδία που ήταν υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Στην Ανατολική Αττική, Νάσος Αθανασίου και Ευάγγελος Αντώναρος δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους, ενώ εκτός έμεινε και ο Γιώργος Βαρεμένος που κατέβαινε στην Αιτωλοακαρνανία.
Εκτός Βουλής έμεινε και η χήρα του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη, δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού που ήταν υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός Βουλής έμειναν ακόμα:
- Γιώργος Κυρίτσης (Νότιος Τομέας Αθηνών)
- Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (Α' Θεσσαλονίκης)
- Τζένη Σουκαρά (Κορινθία)
- Ελένη Ζάχου (Χαλκιδική)
- Άννα Στεργίου (Θεσπρωτία)
- Κωνσταντίνος Αγόρης (Καρδίτσα)
ΠΑΣΟΚ
Κανέναν δημοσιογράφο δεν θα έχει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Όσοι από τον χώρο των ΜΜΕ έβαλαν υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα είναι ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος στο Ρέθυμνο.
Επίσης, δεν κατάφεραν να εκλεγούν με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη οι:
- Δημήτρης Στάμου,
- Αντώνης Υψηλάντης (Δυτική Αττική),
- Ανδρέας Παπαδόπουλος (Βόρειος Τομέας της Β' Αθήνας),
- Χρήστος Μέγας (Άρτα),
- Γιώργος Καρβουνιάρης (Αχαΐα),
- Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου (Κιλκίς),
- Ράνια Αγγελίδου (Α' Αθηνών),
- Δήμητρα Αναργύρου (Αχαΐα),
- Γιάννης Κανελλάκης (Δυτικός Τομέας Β' Αθηνών).
ΚΚΕ και Ελληνική Λύση
Στο ΚΚΕ βουλευτής εξελέγη για μια ακόμη φορά στην Α' Αθήνας η Λιάνα Κανέλλη, ενώ στο Νότιο Τομέα Αθηνών εξελέγη η Σεμίνα Διγενή.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, αλλά και ο Πάνος Ζάχαρης (σκιτσογράφος), υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας με το ΚΚΕ, δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Τέλος, έναν δημοσιογράφο θα έχει στην επόμενη Βουλή η Ελληνική Λύση, αφού ο Βασίλης Γραμμένος εξασφάλισε μια θέση στην Α' Αθηνών. Από την άλλη, ο παρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης, που ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, δεν κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απαντά στην ακρίβεια» σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός
Για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Η απάντηση της βουλεύτριας στις πληροφορίες που την ήθελαν να ανεξαρτητοποιείται
«Ο δήμαρχος αθετεί για ακόμη μία φορά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις» υποστηρίζει η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
«Η πρώτη δήλωση Πολάκη ήταν "ετοιμαστείτε για μεγάλο ξύλο"»
Η επικοινωνία των δύο προέδρων το βράδυ της Κυριακής
Ποιοι βρέθηκαν στο πλευρό του
Στις 11:00 ξεκινά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Μα καλά μυαλό κουκούτσι;! Μα καλά δεν σε ενδιαφέρει η υστεροφημία σου;» γράφει ο ηθοποιός σε ανάρτησή του
Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος από την Κουμουνδούρου
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.