- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες
Τι ισχύει με το εκλογικό σύστημα και τη σταυροδοσία
Εκλογές 2023: Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες - Τι ισχύει με το εκλογικό σύστημα και τη σταυροδοσία
Η πρώτη εκλογική «μάχη» δόθηκε προχθές, Κυριακή 21 Μαΐου, με σαφή νικητή τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, το βλέμμα όλων βρίσκεται ήδη στην επόμενη εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, όπως ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου;
Αρχικά, το εκλογικό σύστημα. Συγκεκριμένα, οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα αποκτά αυτοδυναμία με ποσοστό 40,4%, ακόμη και εάν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι μηδενικό.
Την Κυριακή, η Ν.Δ. απέσπασε ποσοστό 40,79%, με το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να φθάνει σχεδόν το 16%. Σε περίπτωση που τα κόμματα που παραμένουν εκτός στις επόμενες εκλογές έχουν συνολικό ποσοστό 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί μόλις το 37,5% των ψήφων για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Συνοπτικά, για κάθε μονάδα αύξησης του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων, μειώνεται κατά 0,3%-0,4% η απαιτούμενη ποσότητα ψήφων για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Εκτός του εκλογικού συστήματος, αλλάζει και το καθεστώς σταυροδοσίας. Συγκεκριμένα, δεν θα χρειάζεται ο ψηφοφόρος να βάλει σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων, καθώς η αναμέτρηση θα γίνει με λίστα. Συνεπώς, αρκεί μόνο να επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος της προτίμησής μας και να το βάλουμε στον φάκελο που θα ρίξουμε στην κάλπη. Σε αυτά τα ψηφοδέλτια, τώρα, η σειρά των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών καθορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων.
Κριτήριο παραδοσιακά αποτελεί το αποτέλεσμα της προχθεσινής σταυροδοσίας: στις πρώτες θέσεις θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που έλαβαν προχθές, Κυριακή, κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως πάντα υπάρχει η «διακριτική ευχέρεια» των αρχηγών ή των ηγετικών επιτελείων, να προβούν σε αλλαγές σε αυτή τη λίστα. Σε κάθε περίπτωση, το ποιοι θα απαρτίζουν τη νέα Βουλή θα εξαρτηθεί κυρίως από έναν διαφορετικό παράγοντα. Κι αυτός είναι οι πιθανές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά που θα λάβουν συνολικά τα κόμματα ή ακόμα και το ενδεχόμενο εισόδου στο Κοινοβούλιο άλλων κομμάτων.