- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Τσίπρας αφήνει τη διερευνητική εντολή και «τρέχει» τις εσωκομματικές διεργασίες
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική κατάρρευση
Εκλογές 2023: Ώθηση στις διαδικασίες προς τις νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν δέχτηκε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Tον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα δέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.
Κατά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση».
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα λάβει τρίτος τη «σκυτάλη» των διερευνητικών. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμήνυαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου». Θεωρείται πιο πιθανό ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί αύριο με την ΠτΔ, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα το σενάριο να μεταβεί και σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτακης παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την κ. Σακελλαροπούλου και την επέστρεψε τηλεφωνικά εντός της ίδιας ημέρας, καθώς - όπως είπε - δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Τσίπρας: Ζητώ συγγνώμη, αναλαμβάνω την ευθύνη
Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε στην εξής δήλωση: «Δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνηση. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρατήσω τη διερευνητική εντολή».
Χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί, που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.
Παράλληλα, προειδοποίησε για «έναν παντοδύναμο ανεξελέγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό», αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Και στη συνέχεια, ανεφερε ότι στόχος του κόμματός του είναι νηα αποτρέψει αυτό τον συσχετισμό στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αλλά και να ασχοληθεί με τις πληγές της κοινωνίας.
Έπειτα, ανέφερε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σημείωσε: «στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη».
«Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και για να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων», δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και την Τετάρτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική του δεύτερου γύρου.
Η πρώτη αποτίμηση για τη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Η λέξη «ανασύνταξη» κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ έντονη ήταν και η αυτοκριτική για λάθη και παλινωδίες, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, αλλά σημείωσε ότι δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματος για τις δεύτερες εκλογές.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά και στα άλλα προοδευτικά κόμματα που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», είπε χαρακτηριστικά.
Περιέγραψε, επίσης, έναν από τους βασικούς στόχους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση: να αποτρέψει τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού και να προστατέψει την πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου».
Πέρα από την αυτοκριτική για τη στρατηγική της απλής αναλογικής, στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές. Πολλά στελέχη απέδωσαν την ήττα και στη θολή εικόνα που εξέπεμψε το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζουν στην ανάδειξή του σε βασικό πόλο της κεντροαριστεράς.
Αναφορικά με την τακτική της Κουμουνδούρου από εδώ κι ύστερα, αυτή θα χαρακτηρίζεται από «σκληρό ροκ» απέναντι στις όμορες δυνάμεις και όχι μόνο. Διότι στην πρώτη αποτίμηση που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτονται ευθύνες στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για την επικράτηση, όπως λένε, της Δεξιάς. Εξειδικεύοντάς το, τονίζουν ότι απαξίωσαν την απλή αναλογική και επέλεξαν την μονομέτωπη επίθεση κατά Τσίπρα, την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος έτεινε χείρα συνεργασίας.
Όλα δείχνουν ότι στις εκλογές του Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει στην κατά μέτωπο επίθεση και σφοδρή κριτική. Στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη, προκειμένου να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.