- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
Οι επόμενες σημαντικές ημέρες


Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί - Οι επόμενες σημαντικές ημέρες
Η ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές αναμένεται να λάβει χώρα την Κυριακή, 28 Μαΐου. Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή της προεδρίας του κοινοβουλίου, ενώ την Τρίτη, 30 Μαΐου, θα διαλυθεί, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Στη συνέχεια, θα σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστικό και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα πρότυπα των υπηρεσιακών κυβερνήσεων του Παναγιώτη Πικραμμένου και της Βασιλικής Θάνου. Έτσι, ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα αναλάβει την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το σύνταγμα.
Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
- Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
- Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
- Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)
Το δικαίωμα άρνησης
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το dikastiko.gr, ένα ζήτημα, το οποίο και κατά το παρελθόν έχει τεθεί, είναι η τυχόν δυνατότητα του Προέδρου ενός εκ των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση, να αρνηθεί τη σχετική πρόταση.
Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Πρόκειται, σαφώς, για μία ιδιάζουσα ανάθεση της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό, η οποία έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης. Κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη βουλή
Η Υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Πολιτιστικής Επιτροπής των δύο χωρών
Τι ανέφερε στον οδηγό του ΚΤΕΛ Σερρών ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Αφορμή μια σύμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Τα δύο δικαιολογητικά θα αντλούνται πλέον ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες
Tην Τρίτη 29 Απριλίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic - To πάνελ των ομιλητών
«Έλληνες και Αρμένιοι συνδέονται με κοινές εμπειρίες στο πέρασμα των καιρών», έγραψε ο Πρωθυπουργός
«Ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι φέτος μεγαλύτερος από ποτέ» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Η ελληνική οικογένεια "διψά" για καλή, διαφοροποιημένη, βελτιωμένη δημόσια εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να ξεκινά από την ηγεσία, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Για «εξαιρετική επίδοση» κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα σε άρθρο της για τα μέτρα στήριξης
Οι διευκρινίσεις του υπουργού Εσωτερικών
Τέλος χρόνου για 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους
O υπουργός βρίσκεται στην έδρα του ΔΝΤ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Με αφορμή τις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού
«Η επόμενη ΔΕΘ θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός
Όταν η διπλωματία και ο πολιτισμός συναντιούνται, ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών
Στον Νέο Κόσμο με το που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη» πετούν τις μερακλίδικες μολότοφ τους. Και το κάνουν όχι απλώς ανενόχλητοι αλλά και με την άδεια της Ελληνικής Αστυνομίας (και άρα της κυβέρνησης)
«Έχουμε εκπονήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής», σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.