Πολιτικη & Οικονομια

Ο κ. «Μπάμπης» του ΥΠΕΞ

Υπάρχει ελπίς (;)

Νίκος Γεωργιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κ. Χαράλαμπος Μάνεσης είναι ο πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη…. της Ελβετίας. Αυτό αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών και τη γραφειοκρατία του που τον τοποθέτησε. Μέχρι στιγμής ουδέν πρόβλημα. Το μείζον ζήτημα εμφανίστηκε όταν ο κ. Μάνεσης αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι ιδιαίτερα σοβαρό από τις καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας, όπως η Κουλτούρα και η Τέχνη.

Στην μικρή αυτή χώρα των Άλπεων διεξήχθη ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Συγκεκριμένα στο Λουγκάνο. Το φεστιβάλ ονομάζεται «OtherMovie» με διάρκεια από την 20η ως τις 27η Οκτωβρίου.

Ο πρέσβης λοιπόν αντελήφθη πως οι διοργανωτές του Φεστιβάλ συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα προβολών και ταινίες από τη FYROM αλλά αναφερόμενοι στα επίσημα έγγραφα και στις ανακοινώσεις στη χώρα προέλευσης αυτών των ταινιών έκαναν χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι εκείνου του «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τον οποίο και αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και βεβαίως η Αθήνα.

Ο κ. Μάνεσης λοιπόν θεώρησε σκόπιμο να στείλει αναφορά-επιστολή προφανώς προς την προϊστάμενη του Αρχή, το ΥΠΕΞ ως όφειλε (ποιος χειρίστηκε άραγε το θέμα;), στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας) και στη συνέχεια εξέδωσε και εντολή απόσυρσης από το Φεστιβάλ των ελληνικών ταινιών εν είδει αγανακτήσεως και οργής αλλά και εθνικής υπερηφάνειας.

Πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Μάνεσης είναι απλώς ένας πρέσβης και όχι ο χαράσσων την Εξωτερική Πολιτική της χώρας, είναι εκτελεστικός υπάλληλος δηλαδή, την ευθύνη άλλωστε της εξωτερικής πολιτικής κάθε χώρας την έχει η εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση της και όχι οι γραφειοκράτες (ευτυχώς), ο συγκεκριμένος διπλωμάτης είναι και «ανοιχτομάτης». Επέτρεψε λοιπόν στον κ. Γκρουέφσκι και την εθνικιστική παρέα του στα Σκόπια να ξεκαρδιστούν στα γέλια. Πρώτον διότι απεσύρθη η Ελλάδα και έμειναν ανενόχλητοι και μόνοι τους οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ και άρα ο άλλωστε αμφιλεγόμενος διπλωματικός στόχος του κ. πρέσβη εξελίχθη σε παταγώδες φιάσκο. Δεύτερον διότι για πολλοστή φορά κάποιοι διεθνείς παράγοντες κούνησαν με σημασία τους ώμους τους μη κατανοώντας τις βαλκάνιες δολοπλοκίες, χειρισμούς ακόμη και τις έριδες. Τρίτον, διότι ο κ. πρέσβης όφειλε εκ της θέσεως του να είχε πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ και να είχε ενεργήσει πριν την έναρξη του, οπότε και οι διοργανωτές θα είχαν τον χρόνο να επανορθώσουν. Με αυτόν τον τρόπο δρουν οι σωστοί εκτελεστικοί υπάλληλοι. Τέταρτον διότι ο κ. πρέσβης και οι προϊστάμενοι του προτίμησαν την γνωστή και ασφαλή οδό τού αποφασίζομεν, διατάσσομεν και ορίζομεν κατά το δοκούν και άρα αποσύρουμε τις ελληνικές ταινίες και ευνουχίζουμε τους δημιουργούς των και γαία πυρί μειχθήτω.

Οι ίδιοι οι δημιουργοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το χειρισμό. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με ανακοίνωση του παραπέμπει στον …πρέσβη και αρνείται κάθε ανάμιξη. Αναμενόμενον. Μένει η απορία. Μα, κύριε Μπάμπη μου, έχετε αντιληφθεί πως η εξωτερική πολιτική και ο Πολιτισμός είναι πολύ σημαντικές υποθέσεις για να εναποθέσουμε την ευθύνη διαχείρισης των εις τα χείρας των ….διπλωματών; (για περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος διαβάστε το άρθρο του καλού συναδέλφου κ. Ζουμπουλάκη στο ηλεκτρονικό «Βήμα»).

Σημείωση: Στην πρόσφατη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης το περίπτερο της γειτονικής χώρας έφερε επιγραφή με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γεγονός που δεν ενόχλησε το Ελληνικό Περίπτερο ούτε τους συναδέλφους του κ. Μπάμπη στο Βερολίνο, ειδάλλως κανένα ελληνικό βιβλίο δεν θα παρουσιαζόταν εκεί. Υπάρχει ελπίς (;).