Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης εφ' όλης της ύλης: Τι είπε για Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Ερντογάν και ψυχική υγεία

Αναφέρθηκε στην καθημερινότητα και τους πολιτικούς του αντιπάλους

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι την επόμενη τετραετία θέλει να αυξήσει τους μισθούς

Σε μια συνέντευξη με έντονο το προσωπικό στοιχείο, αλλά και ερωτήσεις για τις επερχόμενες εκλογές προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Για τις εκλογές που έρχονται, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών, μπορώ να πω ότι είμαι πιο ήρεμος, πιο συνειδητοποιημένος. Απολαμβάνω την προεκλογική εκστρατεία. Κανείς δεν ψηφίζει γι' αυτά που έγιναν χθες, αλλά για το μέλλον. Αυτά που θα κάνεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι την επόμενη τετραετία θέλει να αυξήσει τους μισθούς, που είναι χαμηλοί σήμερα στη χώρα, και για να γίνει αυτό θα μειώσει την ανεργία και θα φέρει κι άλλες επενδύσεις.

«Στις βαριές δομές του κράτους έχουμε δουλειές. Αξιολόγηση παντού και επιβράβευση της προσπάθειας, εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας. Σε πολλά επίπεδα τα έχουμε βάλει με τη γραφειοκρατία. Το gov.gr είναι επανάσταση στον πόλεμο με γραφειοκρατία. Την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και πώς ο πολίτης έχει την επαφή του με το κράτος», επισήμανε.

Ως προς τι δεν κατάφερε να αλλάξει, είπε: «Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά πέτυχε γιατί εισάγαμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας των υπουργείων».

Και συνέχισε: «Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από θριάμβους και καταστροφές. 200 χρόνια τώρα, η ιστορία μας, παρά τα πισωγυρίσματα, ήταν μια ιστορία προόδου. Αυτό που περάσαμε ήταν πολύ βαρύ, αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το 2019. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η οικονομία αναπτύσσεται, δουλειές δημιουργούνται, οι μισθοί ανεβαίνουν. Πολλοί έρχονται από το εξωτερικό και μας λένε ότι είναι καλό να ζεις κανείς και να εργάζεται στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η τρίτη δεκαετία θα είναι καλύτερη για τη χώρα μας. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2027. Θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, εγώ θέλω η Ελλάδα να είναι στους νικητές».

Για την οικονομία, επισήμανε: «Σήμερα έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με διπλο ρυθμό από την ΕΕ, επενδύσεις, τουρισμός, ρεκόρ εξαγωγών. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα παίρνει τα εύσημα από ξένους αναλυτές και διεθνείς οίκους. Όταν πάρουμε βαθμίδα, θα είναι μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης. Να απορρίψω με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι καθορίζουν τις τύχες μας. Εμείς ορίζουμε τις τύχες μας. Και η διαδικασία είναι οι εκλογές».

Στην ερώτηση για ποιο λόγο να τον ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήμουν συνεπής και αυτά που είχα πει ότι θα κάνω, τα έκανα».

«Δεν μπορώ να συνεργαστώ με Τσίπρα ή Ανδρουλάκη»

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, καθώς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Δεν έχουμε γνωριστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έχω απορία πώς είναι σαν άνθρωπος».

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν του έχει πει κάτι off camera, είπε: «Ό,τι έχω να πω στον Ερντογάν το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου. Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Με τον Ερντογάν έχουμε μιλήσει ανοιχτά. Ό,τι έπρεπε να του πω, του το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου».

Για τα ρουσφέτια και αν γίνονται σήμερα: «Σίγουρα συμβαίνει, αλλά το θέμα είναι σε ποια συχνότητα. Το ρουσφέτι παραδοσιακά ήταν συνυφασμένο με διορισμό στο Δημόσιο. Αυτό δεν συμβαίνει πια, αν εξαιρέσεις έναν μικρό αριθμό συνεργατών, που δεν θα επέλεγα να έχω κάποιον μη ικανό δίπλα μου. Μέσω ΑΣΕΠ κάνουμε αντικειμενικούς διορισμούς».

Προσωπικές ερωτήσεις

Για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πάντα μου λείπουν οι γονείς μου. Με τον πατέρα μου είχα ακριβώς 50 χρόνια διαφορά. Είχα την ευκαιρία να τον απολαύσω σε στιγμές που ήταν πλέον αποφορτισμένος… Ξέρω τι θα έλεγε ο πατέρας μου, αν του έκανα μια ερώτηση. Αυτό σημαίνει ότι πήρα την εμπειρία του. Ο πατέρας μου πέρασε διά πυρός και σιδήρου για να γίνει πρωθυπουργός. Τότε εγώ δεν ήμουν στην Ελλάδα, αλλά θυμάμαι τις συνεχείς ανησυχίες. Είχε μεγάλη ικανότητα να μπορεί να κρατάει τα πολιτικά προβλήματα μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Ήταν ψύχραιμος και θεωρούσε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση. Βέβαια, προς το τέλος κάπνιζε λίγο παραπάνω. Εγώ δεν ήμουν τόσο ψύχραιμος όσο τώρα. Το δούλεψα».

Για το αν ήταν έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, σημείωσε πως ήταν προετοιμασμένος: «Είχα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που ήταν κοντά στην εξουσία και αισθανόμουν αρκετά έτοιμος».

Για την περίοδο της πανδημίας: «Ήταν πολύ πιο δύσκολο, παρότι ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος και ψυχολογικά, λόγω της οικογενειακής μου ανατροφής. Αλλά τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της καρέκλας και τις δυσκολίες. Ειδικά για την πανδημία, δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο. Έπρεπε μέρα με τη μέρα να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας. Δεν υπήρχε εγχειρίδιο αυτής της κρίσης. Μέρα με τη μέρα ανακαλύπταμε και σχεδιάζαμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ψυχική υγεία: «Έχω ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Κάνετε πάρα πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για την ψυχική υγεία. Χρειάζεται πολύ συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία. Έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο για να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση».

Για την τραγωδία των Τεμπών και την οργή της νέας γενιάς, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Απολύτως κατανοητά η θλίψη και ο θυμός μετά από τέτοια τραγωδία. Μας ακούμπησε όλους. Ολοι αισθανθήκαμε ότι ήταν αδέρφια μας όσοι χάθηκαν στα Τέμπη. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν, ήταν τόσο έντονα τα βιώματα. Όλοι θα μπορούσαμε να βλέπαμε τα δικά μας παιδιά μέσα σε αυτό το τρένο».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον στίχο του τραγουδιού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα».

Τέλος, για τους συνεργάτες του στο Μαξίμου σημείωσε: «Το αποτέλεσμα που θέτουμε στην κρίση του λαού ήταν ομαδική δουλειά. Έκανα τεράστια προσπάθεια για να σπάσω τους παραδοσιακούς ανταγωνισμούς μεταξύ των υπουργείων και να περάσω τη λογική ότι μαζί κερδίζουμε, μαζί χάνουμε. Εκτιμώ στους συνεργάτες μου όχι μόνο την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τη συναισθηματική τους ανάμειξη σε αυτό, στο οποίο δουλεύουμε. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για την κοινή μας αποστολή».