Πολιτικη & Οικονομια

Χαρά Κεφαλίδου: «Με διασκεδάζει πόσο πολύφερνη νύφη έχει γίνει το ΠΑΣΟΚ»

H τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντά στις ερωτήσεις της ATHENS VOICE

Σοφία Χαλδαίου
ΤΕΥΧΟΣ 872
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023 - Χαρά Κεφαλίδου: Συνέντευξη με την υποψήφια βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ στη Δράμα

Ο λόγος της είναι αιχμηρός όσο πρέπει και ο ορισμός του no-nonsense, δεν αποφεύγει δηλαδή να απαντήσει ξεκάθαρα και επί της ουσίας, χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Ελίσσεται με την ίδια ευκολία ανάμεσα σε θέματα Παιδείας (που είναι και ο τομέας της εξάλλου), σε πολιτικά ζητήματα (χαρακτηρίζει το κόμμα της… «πολύφερνη νύφη») και σε ερωτήσεις για τη θέση της γυναίκας στην επιστήμη.

Ο λόγος για τη Χαρά Κεφαλίδου, τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια Δράμας, η οποία όσο μαχητική είναι στη Βουλή τόσο χαμηλών τόνων είναι όσον αφορά στην προσωπική της ζωή. Μιλώντας στην ATHENS VOICE ανοίγει τα χαρτιά της και για τα δύο.

Όπως εξηγεί, η ιστορία της δεν διαφέρει πολύ από αυτή των περισσότερων νέων της επαρχίας του ‘70-‘80. «Μεγάλωσα με τα δύο αδέλφια μου στη Δράμα, σε μια δεμένη ποντιακή οικογένεια, με αρχές και σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες. Έφυγα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω, ζώντας μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή μου, που σπούδαζε ήδη. Εκεί, στο Πολυτεχνείο, γνώρισα τον σύζυγό μου και είμαστε μαζί 40 χρόνια. Πήγαμε μαζί μετά στο Λονδίνο, εγώ στο LSE κι εκείνος στο Imperial, και μετά μαζί πίσω στην Ελλάδα».

Ο πληθωρισμός του πανεπιστημίου

Έχοντας ως κοινό σημείο τις σπουδές μας στη Βρετανία, μπαίνω κατευθείαν στα «νερά» της κ. Κεφαλίδου και τη ρωτάω αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο εξωτερικού στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Στα μαθητικά μου χρόνια, οι τράπεζες ψάρευαν τους καλούς μαθητές μέσα στα σχολεία. Σήμερα βλέπεις παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά να διαγκωνίζονται για δουλειές που χρειάζονται σαφώς πολύ λιγότερα προσόντα», σημειώνει εισαγωγικά.

«Έχουμε τεράστιες ευθύνες για όλα αυτά. Αφήσαμε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το χαρτί είναι αυτονόητο δικαίωμα, αντί για επιστέγασμα σκληρής δουλειάς και αποδεδειγμένης κατάκτησης της γνώσης», επισημαίνει.

Και συνεχίζει: «Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και αδελφή του δικού μας Πέτρου Ευθυμίου, που υπήρξε και Υπουργός Παιδείας, είπε πρόσφατα ότι ένας απόφοιτος δημοτικού πριν 40 χρόνια ήξερε περισσότερα από τους αποφοίτους Λυκείου σήμερα ― και αυτό τα απαντάει όλα».

© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όπως εξηγεί, πίσω από το φαινόμενο αυτό βρίσκεται ο «πληθωρισμός»: οι σχολές μοιράζουν αφειδώς τίτλους σπουδών και αυτό μοιραία έχει επίπτωση στη βαρύτητά τους. «Οι νέοι υποχρεώνονται να σπουδάζουν χρόνια ατελείωτα, να αιμορραγούν οικονομικά οι οικογένειες, να καθυστερεί η παραγωγική τους ένταξη και η ίδια η ουσιαστική ενηλικίωση, ενώ οι γνώσεις και, κυρίως, η κρίση τους παραμένουν τραγικά ελλιπείς», υπογραμμίζει η υποψήφια βουλεύτρια Δράμας.

Η ίδια τάσσεται υπέρ μιας όσο μικρότερης διάρκειας σπουδών γίνεται, ώστε να αποκτούν οι νέοι το ταχύτερο τις δεξιότητες που απαιτεί το επάγγελμα της εκλογής τους και να είναι έτοιμοι να ζήσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν ως αυτόνομοι ενήλικες.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων»

Μένοντας στο θέμα της Παιδείας, η Χαρά Κεφαλίδου δίνει και μια ξεκάθαρη απάντηση για τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για την οποία έχει κατηγορηθεί για ασάφεια από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως λέει, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων ούτε κατά κάποιου είδους βάσης εισαγωγής και φυσικά δεν είναι υπέρ της ανομίας και του μπαχάλου στα ΑΕΙ.

Η κ. Κεφαλίδου εξηγεί ότι οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνται σε συγκεκριμένα, καίριας σημασίας σημεία σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη ψηφισθεί και νομοθετηθεί από τη ΝΔ ή σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τα έχει απορρίψει όλα. Μάλιστα, επιρρίπτει «δυσανεξία στον διάλογο» στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

«Έχουμε προτείνει το Εθνικό Απολυτήριο, όπως το Baccalauréat, που κατά τη γνώμη μας είναι απλό, εύχρηστο, δίκαιο για τον μαθητή και δοκιμασμένο, σε αντίθεση με ΕΒΕ που είναι μια πατέντα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Τι θα έπρεπε δηλαδή, να πούμε "ναι" σε κάτι λίγο και μέτριο, για να μη μας κατηγορεί η ΝΔ;» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μετεκλογικές συνεργασίες: «Δεν ήμασταν ποτέ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Από τη συζήτηση, δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα που έχει ερωτηθεί κάθε υποψήφιος/α του ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες: αν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα επιδιώξει συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή και αν βρίσκεται πιο κοντά με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η απάντηση της κ. Κεφαλίδου είναι καυστική: «Σχεδόν με διασκεδάζει το πόσο πολύφερνη νύφη έχουμε γίνει, μόλις εξέλιπαν τα μπόνους για το πρώτο κόμμα». Και συνεχίζει με μια δόση αυτοκριτικής: «Ό,τι και να θελήσει κάποιος να μας προσάψει - γιατί έχουμε κάνει και πολλά λάθη - δεν θα βρεθεί κανείς ποτέ να πει ότι δεν σεβαστήκαμε το πολίτευμα ή ότι αφήσαμε τη χώρα ακυβέρνητη».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας μαζεύει οτιδήποτε θα αποφέρει την εξουσία», σημειώνοντας ότι παρόλο που ψηφοφόροι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν μετακινηθεί προς Κουμουνδούρου, «δεν σημαίνει ότι ήμασταν ποτέ κοντά με αυτό το αλλοπρόσαλλο κόμμα».

Μεταξύ Αθήνας και Δράμας

Επόμενο θέμα συζήτησης είναι η Δράμα, τόπος καταγωγής και εκλογική περιφέρεια της Χαράς Κεφαλίδου. Για την ανάπτυξή της, προτείνει βασικά πράγματα όπως συγκοινωνίες, επικοινωνίες, εκπαίδευση και περίθαλψη, ενώ φέρνει ως παράδειγμα τις μικρές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην περιοχή.

Το 2009 η κ. Κεφαλίδου έγινε η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Δράμας. Από τότε, όπως λέει, η ζωή της είναι μοιρασμένη από εβδομάδα σε εβδομάδα μεταξύ της πατρίδας της και της Αθήνας.

«Η Αθήνα πάντοτε μου άρεσε. Υπέροχο κλίμα, πλούσια ιστορία, μοναδικά μνημεία, κρυμμένοι θησαυροί σε κάθε ανύποπτη γωνία… Προφανώς έχει μεγαλώσει πολύ και ανάλογα διογκώθηκαν τα προβλήματά της, αλλά παραμένει μια πόλη μοναδική και ξεχωριστή. Πάντα όμως αναζητώ και καταφεύγω στη Δράμα, γιατί εκεί η επαφή με τους ανθρώπους, με τους φίλους είναι πιο άμεση, ασφαλώς πιο εύκολη και τελικά η ποιότητα προσωπικής και οικογενειακής ζωής καλύτερη», εξομολογείται.

«Θα ήθελα να είμαι περισσότερο δίπλα στο παιδί μου»

Για το τέλος, αφήσαμε τα θέματα που αφορούν στη γυναίκα γενικότερα, αλλά και την ίδια. Τη ρώτησα για τον κλάδο της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών, τον οποίο υπηρέτησε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Με αισιοδοξία, σημείωσε ότι το ποσοστό των γυναικών στα πολυτεχνεία έχει αυξηθεί σημαντικά και ότι δεν θεωρεί τα επαγγέλματα αυτά ανδροκρατούμενα πλέον.

Στη συνέχεια, πιάσαμε το ζήτημα της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική, καθώς η Χαρά Κεφαλίδου γεννήθηκε μέσα αυτή – ο πατέρας της, Μιμής Κεφαλίδης, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και Υφυπουργός Γεωργίας – και η ίδια είναι πολλά χρόνια στον πολιτικό στίβο, αφού εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2002 στην τότε Νομαρχία Αττικής.

© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αν και σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών ούτε ότι έτσι θα σπάσουν τα διαχωριστικά στερεότυπα. Εξάλλου, όπως λέει, έχουμε δει γυναίκες σε ανώτατα αξιώματα, έχουμε γυναίκες αρχηγούς κομμάτων και υπουργούς, έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η πολιτική είναι καθήκον. Για μια γυναίκα, που έχει πολλές πιεστικές προτεραιότητες να εξυπηρετήσει, να τα προλαβαίνει όλα, γίνεται πιο δύσκολο στην πράξη. Παρ’ όλα αυτά, τελικά, με συνεχή καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση όλων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», υπογραμμίζει.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο έρχεται και η δυσκολία του ρόλου της ως πολιτικού και μαμάς ενός κοριτσιού που θα τελειώσει του χρόνου το Δημοτικό. «Τρέχουμε πάνω-κάτω, ο σύζυγός μου κι εγώ, προκειμένου να είμαστε κοντά στο παιδί μας και ταυτόχρονα συνεπείς στις πολλές υποχρεώσεις μας. Οι γονείς μας είτε έφυγαν, είτε μεγάλωσαν, έχουμε πολύ λίγη βοήθεια, και δεν σας κρύβω ότι συχνά αισθάνομαι ενοχές, όπως όλοι οι γονείς, γιατί θα ήθελα να είμαι περισσότερο δίπλα στο παιδί μου», καταλήγει η Χαρά Κεφαλίδου, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη στήριξη του συζύγου της.

*Η Χαρά Κεφαλίδου είναι υποψήφια βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Δράμα.