- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή - Κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας
Οι κυριότερες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη διακαναλική συνέντευξη
Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πλάνο της επόμενης τετραετίας περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη - Οι κυριότερες τοποθετήσεις του.
«Ζητώ ισχυρή εντολή, από την πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο, που να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε αποδείξει πως ισχυρή εντολή στη ΝΔ, σημαίνει μία κυβέρνηση όπου θα συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας. Θα τρέξω πιο γρήγορα σε αυτήν την τετραετία και εάν κάτι μάθαμε είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις εστίες του αναχρονισμού, δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την επόμενη τετραετία, στη διακαναλική συνέντευξη ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τις σημερινές εκλογές στην Τουρκία.
Ξεκαθάρισε ότι ούτε πρόβλεψη θα κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε και θα εκφράσει προτίμηση για τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας.
Όπως σημείωσε, η τουρκική πολιτική δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι βαθιά ριζωμένος. Στον βαθμό που η Τουρκία επιμένει στα περί “γαλάζιας πατρίδας”, θα υπάρχουν δυσκολίες.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της έναντι της Ελλάδας και σημείωσε πως «μία βασική διαφορά μας χωρίζει, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Όπως είπε, θα καλέσει για να συγχαρεί όποιον εκλεγεί και θα επιδιώξει και μία συνάντηση μαζί του, «για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Μακάρι να βρεθεί ένα πρόσφορο έδαφος για οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να επανακαθορίσει τη στάση της στην εξωτερική πολιτική της τόσο σε σχέση με την Ελλάδα, όσο και συνολικά.
«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι» απάντησε σε άλλη σχετική ερώτηση. Ευχήθηκε οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία «να αποτελέσουν ευκαιρία αναστοχασμού και επαναπροσέγγισης της στάσης της. Όταν έχουμε τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, έχει μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει αύριο τη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ»
Ερωτηθείς τι θα κάνει στις 22/5 εάν η ΝΔ. στις εκλογές την επόμενη Κυριακή είναι πρώτο κόμμα, απάντησε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις» και πως «η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών». Όπως επισήμανε, για το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ
Σε ερώτηση γιατί ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη κι αν υπονοεί ότι υπάρχει κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ και ενδεχόμενο συνεργασίας ή είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται υπό οποιαδήποτε συνθήκη να κοιτάξει προς τη Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας, και είπε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή της ηγεσίας και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με πολλούς ανθρώπους από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού και θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για μένα και το έργο της ΝΔ».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη «τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό. Ζήτησα μια φορά στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά. Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου. Ήταν μια στρατηγική από την πρώτη στιγμή του κ. Ανδρουλάκη και όταν λέει ότι “ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης”, λέει ουσιαστικά όχι σε Μητσοτάκη, γιατί θα βγούμε πρώτοι».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημερινό άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Αυγή» και τόνισε πως δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. «Μία κυβέρνηση ηττημένων μπορεί να προκύψει, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, για αυτό και μία ισχυρή ΝΔ θα αποκλείσει τέτοια σενάρια, αλλά και δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα».
Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι μικροκομματικές υπερβολές, εννοώντας «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προσέθεσε ότι τους κυρίους Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας και εκτίμησε πως «εάν βγαίνουν οι αριθμοί, θα το επιχειρήσουν», διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι «προσωπική μου εκτίμηση».
«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, εάν βγει πολύ ισχυρή η ΝΔ μέσα από την κάλπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το εάν θα χρησιμοποιήσει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς στην επόμενη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα, ωστόσο επισήμανε πως στην τετραετία που πέρασε δεν έκανε πολλούς ανασχηματισμούς για να μπορέσουν οι υπουργοί να επιδείξουν έργο, και πως στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πιο τολμηρές αλλαγές από αυτές που έκανε έως τώρα.
Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, απάντησε πώς «όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε κάποια ανεξάρτητη αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Εξακολουθώ να ζητώ έστω και ενόψει των δεύτερων εκλογών να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει, γιατί γνωρίζει ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πλουσιοπάροχο, που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρόταση και αναμένω απάντηση, αντί για σιωπή. Μεγάλη δυσκολία έχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τη “μπάνκα” στον αέρα, ας το στείλει σε κάποιο από τους οίκους αξιολόγησης» υπογράμμισε.
Για τα μέτρα στήριξης των μητέρων, που σήμερα γιορτάζουν, ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες» και σημείωσε πως «έχουμε πολιτικές για να κάνουμε πράξη την ισότητα, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες ημέρες. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις, επέκταση του ολοήμερου, πολιτικές που συνολικά στηρίζουν το εισόδημα, καθώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Θέλουμε έμπρακτα να στηρίξουμε τις εργαζόμενες οικογένειες για να έχουμε πιο υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πλέον και οι άνδρες συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών, δίνουμε την άδεια πατρότητας και ενισχύσαμε την άδεια μητρότητας».
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως έχει εκφράσει τη θέση της κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς.«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο, έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Άκης Σκέρτσος) μιλούσε για το μέλλον και όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού» ανέφερε.
«Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τις παρακολουθήσεις»
Σχετικά με τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκαν στελέχη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, «η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην προσφυγική κρίση, να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν είναι δυνατόν να μας κουνάει το δάχτυλο για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα και ομόφωνα με 13-0 καταδικασμένο κ. Παππά. Κακή και κατευθυνόμενη η Δικαιοσύνη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για “δικαιοσύνη Τσαουσέσκου”. Αυτές είναι απόψεις που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από την έννοια του κράτους δικαίου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αδιανόητη και απαράδεκτη» η σύλληψη Μπελέρη
Ερωτηθείς για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, τη χαρακτήρισε «αδιανόητη και απαράδεκτη» και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αν συνεχιστεί αυτή η στάση από αλβανικής πλευράς.
«Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το θέμα ακρίβειας, είπε ότι η ακρίβεια πράγματι ταλαιπωρεί τον κόσμο αν και είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της έκρηξης τιμών στην ενέργεια. «Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και είναι από του πιο χαμηλούς στην Ευρώπη, ενώ βραχυπρόθεσμα έχουν ληφθεί μέτρα όπως το market pass, που δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα, αλλά δίνει προσωρινή στήριξη και συζητάμε την επέκτασή του, αφού είναι μια βοήθεια.
Η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών. Επιμένω στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουν φόρους. Η πιο σημαντική μας δέσμευση αφορά την αύξηση των μισθών, αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως λέει στους επιχειρηματίες που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε».
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στη λειτουργία της αγοράς. Το “καλάθι του νοικοκυριού” βοήθησε τον κόσμο, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Προσωρινά ήταν όλα αυτά, αλλά το μόνιμο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και να γίνει καλύτερο»
Για το επιτελικό κράτος, είπε πως δεν πιστεύει ότι λειτουργεί ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά ήταν πράγματι μια καινοτομία και θα βελτιωθεί στη συνέχεια με παρεμβάσεις.
«Στηρίζεται σε μια ακομμάτιστη γενική γραμματεία της κυβέρνησης κι αποτελεί μια παρακαταθήκη για όποιον καθίσει στο πρωθυπουργικό γραφείο την επόμενη μέρα, ειδικά για θέματα που αφορούν επιτελικό συντονισμό και είναι αναντικατάστατο» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του επιτελικού κράτους στην πανδημία και την οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία».
«Θα υπάρξουν βελτιώσεις στο επιτελικό κράτος, θα υπάρξει κυβερνητική αναδιάταξη, θα δημιουργήσουμε υπουργείο δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και να γίνει καλύτερο» επισήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «στο δεύτερο μισό της τετραετίας βεβαίως και θέλω να αρχίσω να εξετάζω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση τώρα του ΦΠΑ, δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να ευνοήσει τους μεσάζοντες, ας μειώσει τώρα τον ΦΠΑ» τόνισε.
Για το αν προβληματίζεται από τις θέσεις όσων λένε ότι αξιοποιεί ακροδεξιά στελέχη απάντησε: «Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».
Σε ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Έπεσαν. Αν είχαμε επιβάλλει το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε αποκλιμάκωση νωρίτερα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Αν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι του προγράμματός του, θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με το 2015», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση της Κουμουνδούρου στις καταγγελίες για τη διαδικασία
Πότε θα αναρτηθούν στο myCar
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Τι καταγγέλλει για τη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Μήνυση από τον συντονιστή της ΟΜ Αγίου Δημητρίου
Η ανακοίνωση - απάντηση στον υπουργό Υγείας
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων
Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
2 νέες μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό - H συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ
«Η Δημοκρατία θα νικήσει», έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Χ
Tην ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το κρίσιμο συνέδριο
Ο υπουργός πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη
Η πλατφόρμα σταματάει προσωρινά τη λειτουργία της
Έντονη αντίδραση του Κώστα Τασούλα
Οι τιμές για το σύνολο των προμηθευτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής
Όσα συζητήθηκαν στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ινδό ομόλογό του
Το σχόλιο για τη σημερινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.