- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιάννης Μουζάλας: «"Μητσοτάκης ή Τσίπρας" θα πει κράτος για τους ολιγάρχες ή κοινωνικό κράτος για τον λαό»
Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν τις εκλογές 2023
Εκλογές 2023 - Γιάννης Μουζάλας: Συνέντευξη του πρώην υπουργού και υποψήφιου στον Νότιο Τομέα της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου συμπυκνώνεται για τον Γιάννη Μουζάλα στο δίλημμα «κράτος για τους ολιγάρχες ή κοινωνικό κράτος για τον λαό». Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, εκτιμά ότι η επέκταση του φράχτη στον Έβρο σηματοδοτεί για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη τη μετατροπή της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, ενώ τονίζει ότι το σύνθημα του κόμματος «Ασφάλεια Παντού» απαντά στις ανασφάλειες που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες.
Για τον Γιάννη Μουζάλα το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αποτελεί τη λεκτική συμπύκνωση ενός σπουδαιότερου και σημαντικότερου διλήμματος. Όπως σημειώνει στην ATHENS VOICE «είναι το δίλημμα ανάμεσα σε ένα κοινωνικό κράτος και σε ένα κράτος ιδιωτικό, ένα κράτος για τους λίγους. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Εάν, δηλαδή, θα υπάρχει ανάπτυξη για τους πολλούς, εάν θα αυξηθούν οι μισθοί, εάν θα ελεγχθούν οι αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα και στην ενέργεια και αν θα χτυπηθεί η κερδοσκοπία. Εάν τελικά θα ρυθμιστούν τα ιδιωτικά χρέη, που κινδυνεύουν να τινάξουν την ελληνική οικονομία στον αέρα».
«Εγκληματικό το κομμάτι του φράχτη που αφορά τις ακτές στον Έβρο»
Ο Γιάννης Μουζάλας έζησε από κοντά την προσφυγική κρίση, όταν το 2016 βρέθηκε στο τιμόνι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η επέκταση του φράκτη στον Έβρο δεν σηματοδοτεί, όπως εκτιμά, τη λύση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος.
«Για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη η επέκταση του φράχτη αληθώς σηματοδοτεί τη μετατροπή της χώρας μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Έχει αποδειχθεί ότι οι φράχτες μπορούν να παίξουν έναν θετικό ρόλο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε συγκεκριμένα περιστατικά. Συνολικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, απλά αλλάζουν τους δρόμους. Κι έτσι, σήμερα, αντί να μπαίνουν από τον Έβρο, περνάνε από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, στα Πομακοχώρια. Παράλληλα, δημιουργείται κίνδυνος γιατί τα νησιά μας γίνονται η πιο εύκολη διαδρομή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει υπερφόρτωση σε μία πιθανή μελλοντική κρίση».
Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει και ένα «εγκληματικό κομμάτι του φράχτη», στο τμήμα που αφορά τις ακτές του Έβρου.
«Ο φράχτης στις ακτές του Έβρου δημιουργεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας, με την έννοια ότι αντικειμενικά μεταφέρει τα σύνορά μας από τη μέση του Έβρου στα 100-150 μέτρα βαθύτερα από την ακτή. Πρακτικά, απαγορεύει την πρόσβαση των κατοίκων στις ακτές του Έβρου, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν την περιοχή για ξύλευση, για άρδευση, για κυνήγι και για ψάρεμα. Μετατρέπει τον Έβρο σε μια συνεχή πηγή για καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι άπαξ και πρόσφυγες ή μετανάστες περάσουν τη μέση του ποταμού, θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η συσσώρευσή τους έξω από το φράχτη σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δράσει βάσει των Διεθνών Συνθηκών. Δηλαδή θα πρέπει να τους παραλάβει, να τους περιθάλψει και να τους βάλει στις διαδικασίες ασύλου, εφόσον το ζητήσουν. Άρα, ο φράχτης χωρίζεται σε δύο μέρη: στον παράκτιο, ο οποίος αποτελεί έγκλημα και έχει επιπτώσεις σε εθνικά ζητήματα, και στον χερσαίο φράχτη, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι αυτό που η Νέα Δημοκρατία θέλει να παρουσιάσει».
Ο Γιάννης Μουζάλας έζησε από κοντά την προσφυγική κρίση, όταν το 2016 βρέθηκε στο τιμόνι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η επέκταση του φράκτη στον Έβρο δεν σηματοδοτεί, όπως εκτιμά, τη λύση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος, όμως, υποστηρίζει ότι «για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη η επέκταση του φράχτη αληθώς σηματοδοτεί τη μετατροπή της χώρας μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Έχει αποδειχθεί ότι οι φράχτες μπορούν να παίξουν έναν θετικό ρόλο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε συγκεκριμένα περιστατικά. Συνολικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, απλά αλλάζουν τους δρόμους. Κι έτσι, σήμερα, αντί να μπαίνουν από τον Έβρο, περνάνε από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, στα Πομακοχώρια. Παράλληλα, δημιουργείται κίνδυνος γιατί τα νησιά μας, καθώς γίνονται η πιο εύκολη διαδρομή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι δηλαδή που ενδέχεται να προκαλέσει υπερφόρτωση σε μία πιθανή μελλοντική κρίση».
Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας «βλέπει» και ένα «εγκληματικό κομμάτι του φράχτη», το τμήμα που αφορά τις ακτές του Έβρου. «Ο φράχτης στις ακτές του Έβρου δημιουργεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας, με την έννοια ότι αντικειμενικά μεταφέρει τα σύνορά μας από τη μέση του Έβρου στα 100-150 μέτρα βαθύτερα από την ακτή του Έβρου. Πρακτικά, απαγορεύει την πρόσβαση των κατοίκων στις ακτές του Έβρου, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν την περιοχή για ξύλευση, για άρδευση, για κυνήγι και για ψάρεμα. Μετατρέπει τον Έβρο σε μια συνεχή πηγή για καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι άπαξ και πρόσφυγες ή μετανάστες περάσουν τη μέση του ποταμού, θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η συσσώρευσή τους έξω από το φράχτη σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δράσει βάσει των Διεθνών Συνθηκών. Δηλαδή θα πρέπει να τους παραλάβει, να τους περιθάλψει και να τους βάλει στις διαδικασίες ασύλου, εφόσον το ζητήσουν. Άρα, ο φράχτης χωρίζεται σε δύο μέρη, στον παράκτιο ο οποίος αποτελεί έγκλημα και έχει επιπτώσεις σε εθνικά ζητήματα. Και στον χερσαίο φράχτη, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι αυτό που η Νέα Δημοκρατία θέλει να παρουσιάσει», τονίζει στη συνέντευξή του στην ATHENS VOICE o Γιάννης Μουζάλας.
«Καλή η άποψή μου για την Αστυνομία - Με άλλη κυβέρνηση θα δράσει αλλιώς»
Ένα από τα κεντρικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι το «Ασφάλεια Παντού». Ο Γιάννης Μουζάλας, αν και δηλώνει ότι έχει καλή άποψη για την Αστυνομία, ξεκαθαρίζει ότι το σύνθημα δεν αφορά την ασφάλεια που θα έπρεπε να παρέχει η ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες. «Θεωρούμε ότι από τις μεγαλύτερες ανασφάλειες από τις οποίες υποφέρει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας είναι η ανασφάλεια του εισοδήματος, η ανασφάλεια της ανεργίας, η ανασφάλεια της ελλιπούς περίθαλψης, η ανασφάλεια του ότι δεν μπορούν τα παιδιά να μπουν στο Πανεπιστήμιο, η ανασφάλεια των υψηλών τιμών, η ανασφάλεια όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος και όταν πας να βάλεις βενζίνη. Αυτό εννοούμε εμείς όταν λέμε ασφάλεια παντού».
«Ακόμη κι αν δεχθεί κανείς την αστυνόμευση σαν μοναδική και κύρια μορφή ασφάλειας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάσει τα στοιχεία της αστυνομίας η εγκληματικότητα τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 19,7%. Επομένως, ασφάλεια με αυτήν την έννοια, σημαίνει αστυνομία στο πλευρό του πολίτη, σημαίνει τα αστυνομικά τμήματα να έχουν αστυνομικούς, σημαίνει κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και όχι να λειτουργούν σαν “ράμπο”. Εγώ έχω καλή άποψη για την αστυνομία, ξέρω τις δυνατότητές της και πιστεύω ότι με άλλη κυβέρνηση και με άλλες κατευθύνσεις η αστυνομία θα δράσει αλλιώς. Αλλά, όπως ανέφερα, το “ασφάλεια” είναι κάτι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο την αστυνομία».
«Η επένδυση στο Ελληνικό και η ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο»
Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, την εκλογική περιφέρεια του Γιάννη Μουζάλα, τρέχουν δύο μεγάλα έργα: η επένδυση στο Ελληνικό και η ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο. Για τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι παρά δύο «έργα που απλά δεν εξελίσσονται. Κι αν εξελίσσονται, εξελίσσονται λάθος».
«Στο Ελληνικό είχαμε μια απίστευτη καθυστέρηση, σας θυμίζω ότι έλεγαν ότι οι μπουλντόζες θα μπουν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τελικά, είχαμε αυτή τη φοβερή εικόνα που γκρεμίζεται ένα κτίριο και ο κ. Μητσοτάκης είναι με το κράνος και το γιλέκο κάτω από έναν πίδακα νερού. Το έργο προχωράει αργά, αλλά κυρίως προχωράει εις βάρος του κεντρικού πλάνου που είχε συμφωνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μειώνονται οι δημόσιοι χώροι, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί πρώτα και μετά τα άλλα κτίρια. Έπρεπε πρώτα να έχουν παραδοθεί οι αθλητικοί χώροι και μετά να γκρεμιστούν οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Η παραλία, που θα ήταν με ελεύθερη πρόσβαση στον κόσμο και θα είχε έκταση 1 χλμ., τελικά έχει μειωθεί. Έπρεπε γενικά να είναι δωρεάν η πρόσβαση και εύκολη σε όλους τους δημόσιους χώρους μέσα στο πάρκο. Αυτά όλα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα κατάργησε. Έχουμε, επίσης, τις εταιρείες που ανέλαβαν το έργο (Άραβες και Κινέζοι) που αποχώρησαν από αυτό, η Lamda Development το κάνει με δανεικά και αντί να εκτελέσει το έργο, κυρίως πουλάει οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο. Αυτό απέχει πολύ από το project το οποίο είχε προαποφασιστεί», λέει ο Γιάννης Μουζάλας για την επένδυση στο Ελληνικό.
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο θεωρεί ότι πρόκειται για ένα έργο σε πλήρη εγκατάλειψη. «Έχουμε βουνά από μπάζα, έχουμε σκουπίδια, θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από το 2020, όπως και το 2022 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το πάρκο. Η κατάσταση είναι ολοφάνερη, ένα μεγάλο όνειρο του κόσμου δεν υλοποιείται μπροστά στην προοπτική τους να εντάξουν μέσα ιδιωτικά έργα, να εντάξουν και άλλες χρήσεις και να αλλάξουν το πλάνο. Η ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Πατούλη είναι τεράστια».
Ο Γιάννης Μουζάλας συναντά καθημερινά στις περιοδείες του στον Νότιο Τομέα της Αθήνας νέους ανθρώπους. Αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους, αλλά και τους ενδοιασμούς που έχουν για να φτάσουν την 21η Μαΐου 2023 έως την κάλπη. Η συμβουλή που δίνει σε κάθε νέο είναι μία: «Εάν δεν πάει, θα πάει κάποιος άλλος να ψηφίσει, που πιθανώς να ψηφίσει εναντίον του».
* Ο Γιάννης Μουζάλας είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο»
Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος και Φαραντούρης αναμετρήθηκαν λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.