Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στον Ant1: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα»

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Χρυσή Αυγή

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ant1
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του στον Ant1 για την κάλπη της 21ης Μαΐου, τον Αλέξη Τσίπρα, τις μετεκλογικές συνεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (8.5) συνέντευξη στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». 

«Καταλαβαίνω τα αισθήματα και τα συναισθήματα του κ. Ανδρουλάκη αλλά δεν κάνουμε πολιτική με συναισθήματα. Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ του '80 μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από όσα μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ant1. Όπως τόνισε, ωστόσο, «η συζήτηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορά τους ενοίκους της αριστερής πολυκατοικίας. Αν δεν ήταν κοντά δεν θα τσακώνονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης από όταν εξελέγη πρόεδρος επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ, δεν το έκανε μετά τις υποκλοπές. Η ιστορία γράφει ότι δύο κόμματα έδωσαν τη μάχη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ήταν παρόντες και κάποιοι ήταν απόντες. Το τι γίνεται στη δεξιά πολυκατοικία δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ». 

Για το ζήτημα των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις υποκλοπές. Σίγουρα θα βαρύνει πολιτικά αρνητικά και όχι θετικά. Εμείς όμως αυτό που είπαμε το κάναμε: Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την πώληση παράνομου λογισμικού και πήραμε όλα τα θεσμικά μέτρα ώστε αυτό να μην ξαναγίνει. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με πιο αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κάποιος τους ενόχλησε που η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει στις εκλογές»

«Κάποιους τους ενόχλησε που η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν κατέβει στις εκλογές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος. Κάποιοι, όμως, ασχολούνται με εμάς κατασκευάζοντας σενάρια είτε για τις δημοσκοπήσεις, είτε για σενάρια αποστασίας είτε ότι υπάρχουν διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία. Εμείς κάναμε παρέμβαση, ώστε να μην μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Ποτέ δεν θα επιτρέψω να επιστρέψει η χώρα σε εποχές επιτήρησης και Μνημονίων. Οι εποχές των παχιών αγελάδων του covid παρήλθαν οριστικά. Επειδή έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πειθαρχημένοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού επιστρέφουμε στο τέλος του έτους το πλεόνασμα που δημιουργούμε. Οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλεόνασμα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα άτομα (ανάπηροι, άτομα που λαμβάνουν το εγγυημένο εισόδημα κ.α.)». 

«Είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις. Όλοι είδαν αυξήσεις αλλά ορισμένοι όχι στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αυτό το διορθώσαμε με 200-300 ευρώ ως ενίσχυση. Είναι δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά Υπάρχει ένας κοινός τόπος για όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν όλες εισαγόμενες. Η κρίση του 2015 ήταν που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας Εκτιμώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024. Εκτιμώ ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί ενώ οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες.  Επιμένω στο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 930 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας. Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο που θεωρεί ότι προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί οι καταναλωτές να πληρώσουν. Όσοι εφάρμοσαν μείωση του ΦΠΑ είδαν μείωση στα έσοδα και χωρίς να μειωθούν οι τιμές», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη μείωση του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα χωρίς να μειωθούν οι τιμές των προιόντων. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στη χώρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας και πως η λύση είναι η στήριξη του εισοδήματος μέσω των ονομαστικών μισθών και της μείωσης των φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί και επισήμανε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις των φόρων θα είναι μόνιμες.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε 45 δισ.στην πανδημία, στήριξε την κοινωνία, η ανεργία έπεσε 6 μονάδες και μετά στήριξε τους λογαριασμούς του ρεύματος και έδωσε το market pass. «Υπάρχει ένας κοινός τόπος που ενώνει τις κρίσεις , ήταν όλες εισαγόμενες. Την κρίση του 2015 την προκαλέσαμε οι ίδιοι. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λέει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια όταν μας έβαλε στο 3ο μνημόνιο», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στις συντάξεις και την ενίσχυση που πήραν και εκείνοι που δεν είδαν αύξηση λόγων προσωπικής διαφοράς. «Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Κάθε χρόνο το πλεόνασμα το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Οι πρώτοι που θα το καρπωθούν και το 2023 είναι οι συνταξιούχοι και όσοι είναι ευάλωτοι», ανέφερε.

Αναφερόμενος στους μισθούς είπε ότι θα αυξάνονται όσο μειώνεται η ανεργία και έρχονται επενδύσεις. «Θα αστειεύεστε φαίνεται;», απάντησε ερωτηθείς για όσα γράφονται περί μυστικών συναντήσεων στο Μαξίμου. «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πως πηγαίνει η προεκλογική περίοδος. Τη μια δεν τους αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη μιλούν για σενάρια αποστασίας και αναρωτιέμαι γιατί τα λένε αφού πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι, μετά λένε για διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία. Εμείς απαγορεύσαμε στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Θα κάναμε και 13 παρεμβάσεις αν χρειαζόντουσαν. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αυτό κάποιους τους ενόχλησε. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση», δήλωσε ενώ υπενθύμισε ότι η πρώτη σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2021. «Ήρθαμε και βελτιώσαμε το νόμο του ‘21 . Ο κ. Βαρουφάκης ανοιχτά και ο άλλος ο κ.Τσιπρας εξέφρασε δυσαρέσκεια του για τις εξελίξεις», είπε ενώ για τη δυνατότητα του Ηλία Κασιδιάρη αν και φυλακισμένος να κάνει εκπομπή ανέφερε: «Το τι γίνεται μέσα στις φυλακές θα το δούμε, δύο κόμματα δώσαμε αυτή τη μάχη η οποία κερδήθηκε και ο Κασιδιάρης δεν θα είναι στη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από βουλευτές εκλεγμένους με τη ΝΔ ενώ συμπλήρωσε πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν σκάσει το σκάνδαλο υποκλοπών. «Είναι μια επιλογή, τη σέβομαι. Αν δείτε την ένταση του λόγου του και τσακώνονται 3 ημέρες για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Αυτή η συζήτηση μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Στη συνολική ζυγαριά οι υποκλοπές θα βαρύνουν αρνητικά. Το θέμα είναι τι κάναμε . Αναλάβαμε ευθύνη για αυτό που έγινε. Έχουμε πιο αυστηρές δικλείδες για να παρακολουθείται δημόσιο πρόσωπο. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν. Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν γνώριζα και για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί», πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το μεγαλύτερο προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση της Υγείας»

Για την αναμόρφωση της υγείας ο πρωθυπουργός είπε πως είναι το μεγαλύτερο προσωπικό του στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία. «Πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς και να το κάνουμε γρήγορα», ανέφερε και μίλησε για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων. «Βλέπω τι γίνεται στις εφημερίες και βλέπω ότι συχνά στα επείγοντα δεν είναι επείγοντα αλλά περιστατικά που παίρνουν την επόμενη ημέρα τη θέση άλλου χειρουργείου. Τέτοιες πρακτικές να σταματήσουν. Θα έχω προσωπική επίβλεψη», υπογράμμισε.

Για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου δήλωσε πως «για Πρέσπες στο Αιγαίο μιλάει η αντιπολίτευση». Τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλο θέμα, αποκλείεται με εμένα πρωθυπουργό».

Για το ντιμπέιτ είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πλαίσιο και θα δώσει την ευκαιρία να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση.

«Αυτές οι εκλογές είναι με απλή αναλογική και το πλαίσιο του ντιμπέιτ είναι να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα ισότιμα. Στις επόμενες εκλογές επειδή θα υπάρχει το μπόνους που αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως πρέπει να γίνει ντιμπέιτ των δύο», δήλωσε ενώ είπε μακάρι η συζήτηση μέχρι τις εκλογές να αφορά τα προγράμματα και το μέλλον και «όχι τον Ανδρέα Παπανδρέου ή αν θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας απόψε μπροστά από το άγαλμα του 'Αρη Βελουχιώτη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ant1

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα»

Live | Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, May 7, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.