Πολιτικη & Οικονομια

«Έκοψαν κόμματα ανταγωνιστικά της ΝΔ»: Προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών «βλέπει» ο Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρώτη φορά δημιουργήθηκε θέμα με τους συνδυασμούς, μιλώντας για τα κόμματα που ακυρώθηκε η συμμετοχή τους στις εκλογές, ενώ άσκησε κριτική σε Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη

«Βέλη» στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αρνητικές αντιδράσεις των προοδευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στο Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως οι εκλογές αποτελούν μια «ανταγωνιστική διαδικασία» και πως είναι λογικό προεκλογικά να υπάρχει «ανταγωνιστική σχέση», αφού στοχεύουν στους ίδιος ψηφοφόρους. Ωστόσο, είπε, πρέπει να περιμένουμε την «ετυμηγορία» του ελληνικού λαού, η οποία θα διαμορφώσει τους «συσχετισμούς δύναμης».

Επανέλαβε, δε, την πρόβλεψή του ότι «κατ΄πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι'αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την «ισχυρότερη δυνατή εντολή» προκειμένου να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση μακράς πνοής».

Όσον αφορά στην επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είπε πως: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ενώ υπενθύμισε πως «όποτε είχαμε πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα».

«Πυρά» σε Βαρουφάκη

Μάλιστα, σε ένα μήνυμα προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως μια «κυβέρνηση ανοχής του 3% δεν θα είναι σταθερή», αλλά «ευεπίφορη σε πιέσεις». «Με τον κ. Βαρουφάκη δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τη δημοσίευση του σχεδίου «Δήμητρα», έκανε λόγο για ίδιες «εμμονές» που είχε και ο κ. Σόιμπλε, ενώ μάλιστα αρνήθηκε ότι έχει συναντηθεί μαζί του.

«Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το '15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε:

«Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δεν συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει»

«Ο Κουτσούμπας να διαβάσει την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ»

Παράλληλα, απάντησε στην κριτική που δέχεται εξ αριστερών, από το ΚΚΕ, καλώντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα «να διαβάσει την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ».

«Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του κινήματος και των αγώνων του λαού. Το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" ήταν μια λάθος γραμμή, που την πλήρωσε η χώρα με την εδραίωση ενός καθεστώτος. Ο κ. Κουτσούμπας οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος". Δεν μπορεί κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε, δε, αναφορικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε συγκεκριμένα.

«Ο Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα»

Δεν απέφυγε να απαντήσει και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τυμβωρύχο» του Ανδρέα Παπανδρέου. «Δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα», είπε χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να το σεβαστεί. Και να πάμε στην ουσία, να πει με ποιο από τα 11 σημεία που κατέθεσα, διαφωνεί. Να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε πού διαφωνεί. Η ΝΔ λέει ότι κοστίζει, όπως έλεγε το 2018 ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν, μια φορά μπορεί να κοροϊδέψει κάποιος πολλούς, λίγους μπορεί να τους κοροϊδέψει περισσότερες φορές αλλά ποτέ όλους για πάντα», συμπλήρωσε σχετικά.

«Θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός»

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κοστολόγηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμά μας έχει αυξομειώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο».

«Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τη στηρίξει» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις βεβαίως πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους».

«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι γίνεται με το χρέος, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ' έξιν μπαταχτσής» συμπλήρωσε.

«Για να κλείσει το χιούμορ με το "με ένα νόμο και ένα άρθρο", εμείς με έναν νόμο θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που κάνει προεκλογικά ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος», είπε σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά, νωρίτερα το πρωί.

«Η τακτική του "κάνω ό,τι θέλω" και της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη, έχει καμία σχέση με την τακτική που ακολούθησα εγώ στα 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας; Μην τρελαθούμε. Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει. Αυτό μου θυμίζει μια φράση που είχε πει ένας αγωνιστής της Αριστεράς και φίλος μου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα: "Προτιμώ μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει"», κατέληξε.

«Προσπάθεια χειραγώγησης» των εκλογών

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 «ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Ή μήπως δεν μας συμφέρει να αναφερθούμε στο ΚΚΕ, γιατί είναι ιστορικό κόμμα; Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητικά. Πρώτη φορά στην ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δημιουργήθηκε θέμα με τους συνδυασμούς. Έμεινε εκτός μεγάλος συνδυασμός. Έπεσε "βόμβα" στη δεξιά πολυκατοικία και κατέρρευσαν τα διαμερίσματα. Όσα δεν κατέρρευσαν φαίνεται ότι έχουν δώσει υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα έπρεπε να το γνωρίζετε».

Και συνέχισε: «Δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή (Ελληνική Λύση), αλλά ακύρωσαν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Νικολόπουλου και ακόμα και του κ. Ευμορφίδη, ενός επιχειρηματία που δεν είναι ακραίος, αλλά φιλελεύθερος. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας».

«Πρώτη φορά στην ιστορία έκρινε το Α1 του Αρείου Πάγου το ποια κόμματα θα μπουν στις εκλογές. Ο κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης για ν' αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι είδαμε ότι δεν ήταν μόνο γι' αυτό. Γι' αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία. Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία», εκτίμησε.

Υπόθεση Γεωργούλη

Για την υπόθεση Γεωργούλη και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων στις εκλογές είπε: «Είναι μία δύσκολη εξίσωση. Είναι δύσκολη απόφαση να επιστρέψουμε από τον σταυρό στις λίστες. Η υπόθεση Γεωργούλη δεν πρέπει αυτό να πάρει την μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά τα κόμματα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά».

Υδρογονάνθρακες

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε: «Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για να προχωρήσουν οι έρευνες θα υλοποιηθούν, γενικότερα όμως πρέπει να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Στην κατηγορία ότι «η εγκατάλειψη των ερευνών σχετίζεται με συνεκμετάλλευση και με εθνικές υποχωρήσεις» απάντησε: «Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Υπάρχει σαφής εθνική γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στη Τουρκία και τι πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα επιστρέψει στην πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων».

«Δεν συμμερίζομαι την έκφραση Ζουράρι»

Για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τη δήλωση του Κώστα Ζουράρι απάντησε: «Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν. Ο σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να μειώσουν του εισακτέους, ώστε να μειωθούν τα τμήματα και να αυξηθούν όσοι κατευθύνονται στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας παιδείας με ανοικτή πρόσβαση σε ορισμένες σχολές. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως πιστεύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Τέλος ξεκαθαρίζοντας την θέση του για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε: «Ανάκτηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ (το κόστος είναι 300 εκ. ευρώ), καθώς και του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ». Για την Εθνική Τράπεζα είπε ότι με το ποσοστό που διαθέτει το δημόσιο θα μπορούσε να ασκεί την διοίκηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Τέλος, κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό γι' αυτό και θέσπισε την ρυθμιστική αρχή. «Σε ορισμένα αγαθά πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος» ξεκαθάρισε.