- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκέρτσος κατά «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»: Συγκρίνουν αυταρχικά καθεστώτα με ευρωπαϊκές δημοκρατίες
Για την 107η θέση της Ελλάδας
«Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»: Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η κατατάξη της οργάνωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 107η θέση ως προς την ελευθερία του Τύπου
Κατά της έκθεσης των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), οι οποίοι στη φετινή τους έκθεση κατέταξαν την Ελλάδα στην 107η θέση στην ελευθερία του Τύπου, τοποθετείται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.
Σε δήλωσή του, ο κ. Σκέρτσος σημειώνει ότι σύμφωνα με τους RSF, στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται πιο ψηλά στην ελευθερία του Τύπου σε σχέση με ευρωπαϊκές δημοκρατίες, όπως η Ελλάδα.
Παράλληλα, επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι κατά το κόμμα της Κουμουνδούρου, «ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα».
«Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό "Μακελειό" κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η δήλωση του Άκη Σκέρτσου
Κατά τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!).
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου «ελευθερία».
Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό «Μακελειό» κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης.
Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε:
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και «δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή». Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.
ΥΓ. Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών.
Στην 107η θέση η Ελλάδα
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» δημοσιοποίησαν τη σχετική τους ετήσια έκθεση, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση - μια υψηλότερη δηλαδή σε σχέση με πέρσι.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία, ενώ η Βόρεια Κορέα παραμένει στην τελευταία θέση.
«Η Ελλάδα έρχεται και πάλι τελευταία από τις χώρες της ΕΕ, στην 107η θέση, με χειρότερες επιδόσεις από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Κατάρ, η Σενεγάλη και η Αϊτή», σχολιάζει η στήλη Playbook του Politico.
Aνάμεσα στους κύριους λόγους για τη χαμηλή επίδοση της χώρας μας, το Politico βάζει «την αυθαίρετη παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό υποκλοπής spyware, την κυβερνητική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, τις καταχρηστικές αγωγές και την ανεπαρκή νομική προστασία».
Σε σχετική δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι «σε κάθε γωνιά του κόσμου, η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση», με δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ να «παρενοχλούνται συστηματικά, εκφοβίζονται, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται»
Τσαπανίδου: Θα αμφισβητηθούν και αυτά τα στοιχεία, όπως του ΟΟΣΑ;
«Για ακόμη μία χρονιά, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στον πάτο στην Ελευθερία του Τύπου», τονίζει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.
«Στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη θέση 107», σημειώνει, σχολιάζοντας πως «μπορούμε ωστόσο να περηφανευόμαστε πως ξεπεράσαμε το Τσαντ».
«Άραγε ο κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητήσει και αυτά τα στοιχεία όπως έκανε με τον ΟΟΣΑ;», καταλήγει.