Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη που αδειάζει και βγαίνουν τα κλειστά ψηφοδέλτια
Δημοσκόπηση - Εκλογές © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσκόπηση RASS: Η πρόθεση ψήφου, ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και τα ευρήματα για τη συσπείρωση πριν τις εκλογές

Στις 5,8 μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της RASS για το iefimerida.gr 18 ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», καθώς καταλαμβάνει το 47,8% έναντι του 23,5%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της RASS, τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται το 41,1% για τη χρηστή διαχείριση της οικονομίας προς όφελος των πολιτών, ενώ το 22,9% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Το 37,5% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη όσα δεσμεύεται, έναντι μόλις 19,1% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τα ευρήματα της RASS, στο ερώτημα αν τα πράγματα την τελευταία τετραετία θα ήταν χειρότερα ή καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 50,5% δηλώνει ότι θα ήταν χειρότερα, το 23,9% απαντά τα ίδια και μόλις ένα 17,7% πιστεύει το αντίθετο. 

Δημοσκόπηση RASS: Τα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου - Τα ποσοστά των κομμάτων

Στην πρόθεση ψήφου, το 29,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία με το 23,7% επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει διψήφιο ποσοστό με 10,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,1%, το ΜέΡΑ25 με 3,7%, η Ελληνική Λύση με 3,5%, ενώ το 4,2% των ερωτηθέντων προτιμά μικρότερα κόμματα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει στο 11,5%.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην παράσταση νίκης, το 69,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19,9%.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ο βαθμός συσπείρωσης. Η ΝΔ έχει βαθμό συσπείρωσης 71,6% έναντι μόλις 60,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει ελάχιστες διαρροές (3,8% προς ΣΥΡΙΖΑ, 3,4% προς ΠΑΣΟΚ, 2,3% προς Ελληνική Λύση και 2,3% σε άλλο κόμμα), ενώ το 12,4% των ψηφοφόρων της το 2019 κινούνται στην περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξης του 9,3% προς τη ΝΔ, 7,6% προς το ΠΑΣΟΚ, 5,6% προς το ΚΚΕ και 4,1% προς το ΜέΡΑ25. Η αδιευκρίνιστη ψήφος όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, κινείται στο 6,1%.

Στο ερώτημα μεταξύ των Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται;», οι ψηφοφόροι δίνουν ξεκάθαρα ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη με 37,5%. Αντιθέτως, είναι φανερό το έλλειμμα εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 19,1% απαντά το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 37,2% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται όσα ακούει στις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων.

Δημοσκόπηση RASS: Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,9% θετικές γνώμες. Δεύτερος ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, τρίτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με 30% και σε μικρή απόσταση (27%) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα αν θα πράγματα την τελευταία τετραετία θα ήταν χειρότερα ή καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά είναι σταθερά απογοητευτικά για την Κουμουνδούρου. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (50,5%) δηλώνουν ότι θα ήταν χειρότερα, το 23,9% απαντά τα ίδια και μόλις ένα 17,7% πιστεύει το αντίθετο. Μάλιστα, αυτή η αποστροφή σε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και διαχρονικά και μάλιστα βαίνει αυξανόμενη. Τον Μάρτιο του 2023 το 49,9% πίστευε πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 50,5%. Αντίστοιχα, μειώνονται (από 18,1% στο 17,7%) όσοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα.

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας. Μόλις 19,4% απαντούν με ΣΥΡΙΖΑ, 6,7% με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 11,6% με άλλο κόμμα και 19,6% με κανένα.

Συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης στο κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζονται οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Rass. Το 66,4% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με τον αποκλεισμό του, έναντι ποσοστού 27,9% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.