- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι θέλει το Βολτ, το νέο ευρωπαϊκό κόμμα
Ευρωπαϊκή ομοσπονδοποίηση, ενδυνάμωση τοπικής αυτοδιοίκησης, μετασχηματισμός του κεντρικού κράτους.
Βολτ: Ο Στέφανος Τύρος, Συντονιστής Τομέων Πολιτικής Βολτ, γράφει για τους στόχους του κόμματος
Το Βολτ είναι ένα νέο κόμμα και φέρνει κάτι καινούριο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όχι όμως το κλασικό κλισέ αλλά κάτι πραγματικά διαφορετικό, μία πρόταση για τη δημιουργία και την αλλαγή βασικών θεσμών στο ευρωπαϊκό, το εθνικό και το τοπικό επίπεδο.
Ως μέλος του Volt Europa, του πρώτου πανευρωπαϊκού κόμματος, το Βολτ υποστηρίζει την ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του, δηλαδή, είναι μία Ελλάδα κράτος-μέλος μίας ομόσπονδης Ευρώπης με Ευρωπαίο ή Ευρωπαία πρόεδρο, που θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, με ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών, που θα υποστηρίζει την οικονομία της Ευρώπης στο σύνολό της και κοινό ευρωπαϊκό στρατό, που θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ομοσπονδίας.
Στο τοπικό επίπεδο το Βολτ προωθεί την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις περιφέρειες και τους δήμους, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι των αποφάσεων που τις αφορούν. Στόχος του είναι οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο στο πώς ένα κομμάτι των πόρων τους ξοδεύεται και εισπράττεται.
Στο εθνικό επίπεδο το Βολτ προωθεί πολιτικές που έχουν ως στόχο τη δημιουργία μίας αποδοτικής οικονομίας, την καθολική κρατική πρόνοια, την προστασία των επόμενων γενεών και τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση των δημοκρατικών θεσμών.
Για το Βολτ μία ισχυρή οικονομία και ένα καθολικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Βασικός του στόχος είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης αποδοτικής αγοράς εργασίας με επίπεδα ανεργίας κάτω του 5%. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνει την μετακύλιση του φορολογικού βάρους σε άλλες δραστηριότητες πέρα της μισθωτής εργασίας, ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό της κόστος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις. Ταυτόχρονα προσβλέπει στην αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μειώνεται μόνο σταδιακά (και όχι απευθείας όπως σήμερα), όταν ένα άτομο βρίσκει θέση μερικής απασχόλησης, ώστε να υπάρχουν επαρκή κίνητρα για εργασία.
Ταυτόχρονα θέλει να βάλει τέλος στην κατακερματισμένη επιδοματική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει υπάρξει βασικός μοχλός της πολιτικοποίησης των δημόσιων οικονομικών. Το Βολτ υποστηρίζει την ύπαρξη μόνο μερικών βασικών επιδομάτων (δύο εκ των οποίων είναι του ενοικίου και της αναπηρίας) και τη σύμπτυξη των δεκάδων υπολοίπων σε ένα. Μακροπρόθεσμα, όταν η ανεργία φτάσει σταθερά κάτω από το 5%, προσβλέπει στη σταδιακή μετατροπή αυτού του επιδόματος σε ένα πραγματικά Καθολικό Εγγυημένο Εισόδημα.
Οι νέες γενιές της χώρας μας κουβαλούν στους ώμους τους ένα τεράστιο βάρος. Από τη μία η κλιματική αλλαγή, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΗΕ θα χτυπήσει πολύ ισχυρά την περιοχή μας με ραγδαία αύξηση της ανομβρίας, των πυρκαγιών και των έντονων καιρικών φαινομένων και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Για αυτό το Βολτ και το Volt Europa υποστηρίζουν πολύ φιλόδοξους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη αλλά και τη χρήση της κοινής πολιτικής εμπορίου της ΕΕ (π.χ. μέσω ενός φόρου άνθρακα στις εισαγωγές) για την αντίστοιχη μείωση στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και σημαντικές επενδύσεις σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε αυτά να καταστούν επαρκή και ασφαλή, και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για παραγωγή και αποθήκευση σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Από την άλλη, τα νέα άτομα τα βαραίνει και ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος αλλά και ένα τεράστιο αφανές χρέος, αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αναπτυξιακές πολιτικές του Βολτ έχουν ως στόχο τη βελτίωση του πρώτου. Για το δεύτερο το Βολτ προτείνει τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, βάσει των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, με τη θεσμοθέτηση μίας πιο επαρκούς βασικής σύνταξης, μίας πιο αναλογικής σύνταξης εργασίας, και της ανακατανομής πόρων προς την πιο αποδοτική κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη. Η πορεία του ύψους των συντάξεων αυτών, έως ότου μειωθεί το βάρος του ασφαλιστικού συστήματος (που σήμερα καταναλώνει, πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, το ⅓ των φόρων που εισπράττει το κράτος) θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένη από τις αυξήσεις των μισθών.
Τέλος, σε θέματα θεσμών το Βολτ υποστηρίζει την απεμπλοκή των κυβερνήσεων από τις βασικές λειτουργίες του κράτους. Προωθεί την καθιέρωση της Διαύγειας σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου και τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα έχει και τη δυνατότητα να τους επιβραβεύει αλλά και να απομακρύνει όσους και όσες είναι ανεπίδεκτοι ή επίορκοι. Προτείνει, επίσης, τη δημιουργία, την ενδυνάμωση και αύξηση της χρηματοδότησης των ανεξάρτητων αρχών, ειδικά σε θέματα που αφορούν το μαύρο χρήμα, την ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το απόρρητο των επικοινωνιών, τον ανταγωνισμό και τις δημόσιες συγκοινωνίες.