Πολιτικη & Οικονομια

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Από το σχέδιο «κανένα παιδί μόνο» στο Επικρατείας της ΝΔ

Οι σταθμοί μιας ξεχωριστής διαδρομής

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ - Το βιογραφικό και η διαδρομή της στη Δημόσια Υγεία και την πολιτική.

«Για ανθρώπους σαν εμένα που έχουν ανέβει την κοινωνική σκάλα εκατοστό το εκατοστό με πολύ κόπο, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο», δήλωνε παλιότερα στην Athens Voice η Ειρήνη Αγαπηδάκη, όταν περιέγραφε το έργο της στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Με την τοποθέτησή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει από διευρυμένη θέση στα κοινά, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.  

Ενώ η ανακοίνωση του ονόματός της ενδεχομένως προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους κύκλους, για όσους γνωρίζουν τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η συμμετοχή της Ειρήνης Αγαπηδάκη στα πολιτικά πράγματα αποτελεί ένα από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα ενός προεκλογικού τοπίου που αναζητά απεγνωσμένα άφθαρτα νέα πρόσωπα με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρότησε ήδη ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη «αποτελεί ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κακό κατηγορούμε στην πολιτική μας, τον νεποτισμό, τη διαφθορά, την ανικανότητα.

»Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής, τη φτώχεια, τη στέρηση και τις πιο σκληρές περιστάσεις της απομόνωσης της επαρχίας, ένας άνθρωπος τίμιος και καθαρός σαν διαμάντι, ένας άνθρωπος που απέδειξε χωρίς καμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία τεράστιες και αναπάντεχες ικανότητες, δύναμη, εξυπνάδα και αξιοσύνη, που μεταφράστηκαν σε αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Απόστολος Δοξιάδης.

Ας δούμε προσεκτικότερα τη διαδρομή της Γενική Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει διατελέσει Εθνική Συντονίστρια του σχεδίου «κανένα παιδί μόνο» για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, στην οποία ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί με το σλόγκαν, «εμείς με την Αγαπηδάκη και εσείς με τον Πολάκη».

Με την επιλογή της Ειρήνης Αγαπηδάκη ως επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας, υποστηρίζεται η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ © Δημήτρης Παπαμήτσος/ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η συμβολή στο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων

«Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό, το Παλαίκαστρο Σητείας…», αναφέρει η ίδια η Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας για το υπόβαθρό της. «Αγαπούσα πάρα πολύ το σχολείο και αισθανόμουν άσχημα όταν σταματούσαμε για διακοπές. Δεν είχα χόμπι ως παιδί, αν εξαιρέσουμε π.χ. το παιχνίδι. Νομίζω κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα, δυσκολεύομαι να έχω χόμπι, δεν πολυκαταλαβαίνω την έννοια, κατά κάποιον τρόπο. Μου αρέσει π.χ. το διάβασμα, αλλά δεν το αισθάνομαι ως χόμπι, είναι τρόπος ζωής, είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Μου αρέσει πολύ και η δουλειά και είναι το ίδιο ακριβώς, μέρος της καθημερινότητάς μου, κομμάτι μου. Μπορεί να θες να ξεκουραστείς για λίγο, αλλά όχι να αποδράσεις, λατρεύω αυτό που κάνω, όσες απογοητεύσεις και αν έχει ή δυσκολίες, δεν αλλάζει το πόσο το αγαπώ»

Ψυχολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο της «Προαγωγής και Αγωγής Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.

Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας © Aris Oikonomou/SOOC

To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Είχε ενδοιασμούς για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση;«Είναι αλήθεια ότι το σκέφτηκα πολύ και είχα βαθιά επίγνωση του πόσο δύσκολα θα είναι», σημείωνε η ίδια. «Αφενός γιατί δεν υπήρχε καν σύστημα αλλά σπαράγματα συστήματος, αφετέρου επειδή αφορά ένα ζήτημα που σε ψυχικό επίπεδο δεν είναι εύκολο να το προσεγγίσει κάποιος χωρίς να αφήσει έντονο αποτύπωμα στον ψυχισμό του. Αποφάσισα ωστόσο να παραιτηθώ από τη θέση που είχα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο και να μετακομίσω πάλι στην Αθήνα για να αναλάβω αυτή τη δουλειά»

Όσο για την ανταμοιβή μιας τέτοιας «δουλειάς» με τόσες ευθύνες και δυσκολίες, δήλωνε: «Αυτό που συνιστά ανταμοιβή είναι ταυτόχρονα και η δυσκολία της: παλεύουμε παιδί-παιδί. Για κάθε παιδί που καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε μια ευκαιρία στη ζωή, είναι τεράστια χαρά. Και δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε κανένα. Δε μπορούμε να αντέξουμε να χάσει κάποιο παιδί το τρένο επειδή το σύστημα δεν είναι έτοιμο, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο».

Τα στοιχεία μαρτυρούν τη δουλειά που έχει γίνει με τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο και 10 μήνες φτιάχτηκε σχεδόν από την αρχή ένα ολόκληρο οικοσύστημα προστασίας. «Όσο τα ασυνόδευτα ανήλικα διαβιούσαν σε αστεγία, στα βουνά της Μόριας και τη ζούγκλα της Σάμου, στα παγκάκια του Πεδίου του Άρεως και στις πλατείες, ήταν εντελώς απροστάτευτα, εκτεθειμένα σε αυξημένο κίνδυνο για εμπορία και εκμετάλλευση. Τώρα αυτό έχει τελειώσει», ανέφερε στην Athens Voice η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ περιλαμβάνει 8 γυναίκες και 7 άνδρες, με επικεφαλής την Ειρήνη Αγαπηδάκη © Αλέξανδρος Μπελτές/ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Η συμμετοχή της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο Επικρατείας της ΝΔ σηματοδοτεί εμμέσως και την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για μια δραστική αναβάθμιση του ΕΣΥ κατά την επόμενη τετραετία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας. «Στον πυρήνα της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία», δήλωνε το διάστημα εκείνο. «Στη χώρα μας, συχνά υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία (Public Health) και το κρατικό σύστημα υγείας, δηλαδή το ΕΣΥ. Και καθώς το ΕΣΥ στη χώρα μας είναι νοσοκομειοκεντρικό, συμπαρασύρει την αντίληψή μας για τη Δημόσια Υγεία».

Κατά τη θητεία της στη Δημόσια Υγεία, η Ειρήνη Αγαπηδάκη συνέβαλε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση, μεταξύ άλλων: Του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά, όπως σε κάθε κρίση, τώρα είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε σε αλλαγές που για διάφορους λόγους δεν είχαν υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνιζε η ίδια. 

Οι διαδικτυακές επιθέσεις και το «μένος Πολάκη» προς την Ειρήνη Αγαπηδάκη

Την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αρκετές αναρτήσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη ξεχώρισαν για την καυστικότητά τους. Την περίοδο εκείνη μάλιστα κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «100 + 1 Ιστορίες της Κρίσης», με πρόλογο του Απόστολου Δοξιάδη, από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο διαδικτυακών τρολ, ενώ έντονη υπήρξε η κόντρα της με τον Παύλο Πολάκη.

Με αφορμή άρθρο με τίτλο «ήταν ένα μικρό Πολάκι», το οποίο ανακάλυψε µε καθυστέρηση δύο ετών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύθηκαν ανοίκειοι χαρακτηρισμοί σε βάρος της Ειρήνης Αγαπηδάκη, όσο και γενικότερα προσβλητικές για τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήµατα, με το Τµήµα ∆ικαιωµάτων του ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεώνεται να απαντήσει ότι «δεν είναι αποδεκτές οι δηλώσεις Πολάκη».

Ως αποτέλεσμα μάλιστα της υιοθέτησης της συνωμοσιολογίας και της λάσπης των τρολ του Twitter από την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ειρήνη Αγαπηδάκη δε δίστασε τον Νοέμβριο του 2021 να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη διερεύνηση της συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας στο Twitter, με στόχο τη βάναυση εργαλειοποίηση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Όσο για την προσωπική της απάντηση στις κατά καιρούς επιθέσεις; «Με επηρέασαν προσωπικά, αλλά δεν θα επέτρεπα ποτέ να επηρεάσουν τη δουλειά μας. Για αυτό και, όταν ξέφυγαν πλέον από το πολιτικό επίπεδο και άρχισαν να απειλούν πράγματι όσα κάναμε, κατέφυγα στη δικαιοσύνη. Όταν είσαι υπεύθυνος για τη ζωή άλλων ανθρώπων, όσο κι αν απογοητεύεσαι, ή θυμώνεις ή πληγώνεσαι σε προσωπικό επίπεδο, συνεχίζεις γιατί σε τραβάει η ευθύνη από το μανίκι. Εντέλει δεν κάνουμε το καθήκον μας για να μας πουν μπράβο, αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό».