Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: «Ο Βαρουφάκης αβαντάρει τον Μητσοτάκη - Με το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμαστε στο ίδιο κοινό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το debate και τις μετεκλογικές συνεργασίες

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: H συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε ότι ζητά «ισχυρή εντολή από τον λαό με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το debate και εξέφρασε την άποψη ότι «ο Μητσοτάκης δεν θέλει να το κάνει. Λέμε βεβαίως και με τους 6 αρχηγούς, αλλά αυτά τα debate είναι λίγο "σούπα" όπως λέει και ο κόσμος. Να γίνει όμως και με τους δύο. Στη Γαλλία δεν έκατσε ο Μακρόν με τη Λεπέν;»

Μία από τις ερωτήσεις των τελευταίων ημερών για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως σε μια σειρά από χώρες. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το λογικό είναι να φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα βγαίνουν τα "κουκιά" αν είμαστε δεύτεροι. Η ΝΔ έχει φθορά. Θέλουμε να φτιάξουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αν δεν βγαίνει ο αριθμός θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σχετικά με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023: «Η απλή αναλογική προσφέρει στα μικρότερα κόμματα να παίξουν ένα ενεργό ρόλο. Το υποστήριζε πάντα η Αριστερά. Εμείς το κάναμε πράξη ακόμα κι αν ήταν κόντρα στο συμφέρον μας. Η πολιτική έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Να μας πουν ότι δεν μας ενδιαφέρει να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης». 

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το σχέδιο του για την ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας. «Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Θα μιλήσουμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης; Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του που κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στις δεύτερες εκλογές θα ωφεληθούν τα δύο πρώτα κόμματα». 

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται σχεδόν στο ίδιο κοινό. «Έχουν ανταγωνιστική σχέση. Ακόμα κι αν είμαστε στη συνέχεια κυβερνητικοί συνεταίροι. Θέλει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό και είναι λογικό. Βρέθηκα με τον Σολτς τις προάλλες. Ο Σολτς έγινε καγκελάριος. Έθεσε κανείς το ερώτημα αν το πρώτο κόμμα θα βγάλει Καγκελάριο;»

Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα της ΝΔ: «Θράσος να λέει ότι θα φέρει μισθό 1.500 ευρώ»

«Χτες ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ξέρω αν του βγήκε καλά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη χθεσινή (26.4) παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι είναι αστείο να το κάνει αυτό «αυτός που κυβερνά 4 χρόνια και σε όλα τα κρίσιμα θέματα έχει κάνει χειρότερα τα πράγματα» και πως είναι «θράσος» να λέει τώρα ότι θα φέρει 1.500 μισθό.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο βασικό τρίπτυχο των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών. Ειδικότερα, είπε ότι η αύξηση μισθών θα γίνει στα 880 ευρώ την επομένη των εκλογών στον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών -ώστε η αύξηση να μην είναι μόνο για τον κατώτατο- και τη θέσπιση της αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής σε ετήσια βάση ώστε όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός να ανεβαίνει κι ο μισθός. Σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε και σε αυξήσεις στο δημόσιο τομέα», της τάξης του 10%.

Ως προς τις συντάξεις μίλησε για επαναφορά της 13ης σύνταξης, «που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι θα είναι περίπου 1,2 δισ. Ερωτηθείς για την προσωπική διαφορά είπε ότι «θα αποκατασταθεί αυτή η επιγενόμενη αδικία με την προσωπική διαφορά» και ότι «θα δοθούν αυξήσεις και στους ανθρώπους που με την προσωπική διαφορά δεν μπόρεσαν να πάρουν». «Όχι δεν θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, λέμε πράγματα που μπορούν να γίνουν», απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Μιλώντας για την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης στα χρόνια των μνημονίων, παρομοίασε την κατάσταση με ένα σχεδόν γεμάτο ποτήρι που ξεχειλίζει όταν προσθέσεις λίγο ακόμα νερό. Είπε δηλαδή ότι η επιβάρυνση με πρόσθετους φόρους τα 8 χρόνια του μνημονίου σε μόνιμα μέτρα ήταν συνολικά 24,5 δισ. και από αυτά τα περίπου 20 ήταν στα δύο πρώτα μνημόνια, ενώ 4,1 ήρθαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά αυτό ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η συσσωρευμένη επιβάρυνση στην πλάτη της μεσαίας τάξης». Είπε ακόμη ότι στα 4 χρόνια της ΝΔ κατά μέσο όρο κατ΄ έτος η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι 2,8 δισ. περισσότερα από όσο ο μ.ο. των 4 χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι «ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ λεηλατεί το εισόδημα των μεσαίων και αδύναμων» και δεσμεύτηκε για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής στο 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επίπεδο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν σχέδιο της η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λίγο πριν την ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι «βεβαίως θα επιστρέψει το 51% στο δημόσιο, για να μπορέσει να ακολυθήσει πολιτική προς όφελος της κοινωνίας». Όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει «σχέδιο ολιστικό και ρεαλιστικό» για την επίλυση του προβλήματος. Είπε ότι σήμερα 4.200.000 Έλληνες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, 700.000 ακίνητα-υπόθηκες έχουν περάσει από τις τράπεζες στα fund και πως «το σχέδιο είναι ένα τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, «το καταφέραμε με δυσκολίες αλλά με εντιμότητα. Είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του '15 είχε την ηθική υποχρέωση να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού και στην οριακή στιγμή έκανε αυτό που πίστευε σωστό, «πήγαμε σε εκλογές το '15, δεν κορόιδεψα κανέναν, ανανεώθηκε η εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και το έως το '19 καταφέρουμε να τελειώσουμε αυτά τα προγράμματα. Με κόστος για την ελληνική κοινωνία, αλλά κρατώντας την κοινωνία και την οικονομία όρθια».

Αλέξης Τσίπρας: «Η ψήφος είναι το όπλο των νέων»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους να πάνε να ψηφίσουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους νέους. «Η ψήφος είναι το όπλο τους, να πάνε στην κάλπη ό,τι κι αν επιλέξουν, αλλά καλύτερα να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι την αγωνία την έχουν αυτοί που βγάζουν τις μετρήσεις για το αν θα επαληθευτούν. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 3,5 μονάδες έχοντας κυβερνήσει και πήρε 32% το 2019 και «τώρα που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης και ο μέσος Έλληνας έχει απηυδήσει, αντί να χάνει ο Μητσοτάκης, χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Κυκλοφορώ μέσα στην κοινωνία κι έχω άλλες προσλαμβάνουσες», τόνισε. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δίνονται στη δημοσιότητα και τα πρωτογενή αστάθμητα στοιχεία των μετρήσεων, να υπάρχει διαφάνεια, όμως «πρώτα βγήκε ο κ. Σκέρτσος εξ ονόματος τους και μετά απάντησε ο Σύνδεσμος των εταιρειών δημοσκοπήσεων ότι δεν θα το κάνουν». Σχολίασε ότι το θέμα δεν είναι αν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλη χώρα της ΕΕ δημοσκοπήσεις να έχουν πέσει έξω σε τόσες απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Δείτε τη συνέντευξη σε δύο μέρη