- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Κυβέρνηση ανοχής» ελέω Βαρουφάκη το νέο σενάριο Τσίπρα
Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 εμπόδιο για προγραμματικές συγκλίσεις
Εκλογές 2023: Στην πολιτική ατζέντα φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας την πιθανότητα μιας κυβέρνησης που δεν θα έχει πλειοψηφία, αλλά θα μπορεί να σχηματιστεί με την ανοχή άλλων κομμάτων στη Βουλή
Με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι από την κάλπη δεν θα προκύψει κυβέρνηση, ούτε με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση στην πολιτική «σκακιέρα» εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από το τι είδους κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί. Η απάντηση της ΝΔ είναι καθαρά υπέρ της αυτοδυναμίας της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη λύση της συγκυβέρνησης, με την κεντρική γραμμή να απορρίπτει την «κυβέρνηση ηττημένων», ενώ στην ατζέντα φαίνεται να μπαίνει το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ανοχής».
Για το ενδεχόμενο αυτό μίλησε, το πρωί της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή Happy Day του Alpha. Το σκεπτικό της Κουμουνδούρου φαίνεται να είναι πως καθώς οι θέσεις που διατυπώνει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν συνάδουν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να συζητηθεί μια προγραμματική συνεργασία μεταξύ τους, πολύ περισσότερο και με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το πρόβλημα πως τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για το σχηματισμό κυβέρνησης εξακολουθεί να υπάρχει, και έτσι μια μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με συμφωνημένη στήριξη από άλλα κόμματα φαίνεται ως ένα πιο «βατό» σενάριο.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε με την ανοχή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ανοχής. Πιο συγκεκριμένα και ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο».
Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί». Ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε με την ανοχή του».
Να σημειώσουμε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης ηττημένων», την ίδια ώρα που το κόμμα της ΝΔ προειδοποιεί για το σενάριο «τερατογένεσης». Στο εν λόγω ζήτημα αναφέρθηκε εχθές σε ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «δεν έχουν αρχές. Είναι ικανοί να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν. Αν οι αριθμοί τους ευνοήσουν θα επιχειρήσουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη με αντάλλαγμα την παγίωση της απλής αναλογικής».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, χαρακτήρισε δύσκολη τη συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο κ. Κούλογλου επισήμανε πως «στην απλή αναλογική δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων. Η απλή αναλογική γίνεται για να μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες. Ο Τσίπρας έχει δίκαιο. Ο Τσίπρας, βλέποντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, αυτό που λέει με την κυβέρνηση ηττημένων είναι ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο».
Τη συνεργασία με το ΜέΡΑ25 αποκλείει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να τονίζει από την Άρτα: «[...] έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής [...]».
«Ξέρετε, τα τέρατα ανήκουν στη μυθολογία. Εμείς προτιμούμε την Ιστορία. Και επειδή πολύ κουραστήκαμε να ακούμε από τη ΝΔ περί τερατογενέσεων, η Ιστορία λέει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη παράταξη που κράτησε όρθια τη χώρα σε όλες τις κρίσεις, με όλες τις επώδυνες αποφάσεις και θυσίες», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε: «Ο οδικός μας χάρτης είναι πεντακάθαρος: Ισχυρό διψήφιο ποσοστό σημαίνει εντολή στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής να κάνει αυτό που είναι προορισμένο να κάνει: να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο προγραμματικών συγκλίσεων πάνω σε θέσεις πραγματικά προοδευτικές. Εμείς λοιπόν σε αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις θα επιμείνουμε: Εάν θα επιτευχθούν, θα πάμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν μπορούν τα ίδια πρόσωπα που πλήγωσαν τη χώρα και τον λαό να είναι πρωταγωνιστές της νέας εποχής, των νέων πολιτικών και του νέου πολιτικού ήθους».
Υπενθύμισε, δε, ως προς το «τέρας» της δραχμής ότι «ο κ. Βαρουφάκης μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έσκιζαν τα μνημόνια. Είναι άλλο το αίτημα για αλλαγή, κι άλλο τα σενάρια για δραχμή. Τα σενάρια για δραχμή πρώτοι τα εφηύραν οι αντιμνημονιακοί του 2009-10!».
Την ίδια ώρα και το ΚΚΕ λέει «όχι» σε ψήφο ανοχής. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια "προοδευτική" κυβέρνηση μούφα».
«Το ΚΚΕ ποτέ δεν ταύτισε τα κόμματα του συστήματος, τις ηγεσίες τους, τους υπουργούς τους, με τον λαϊκό κόσμο, τους εργαζόμενους, που μέχρι σήμερα τα ψηφίζουν ή τα ακολουθούν και τους οποίους έχουμε κάθε λόγο να τους καλούμε να συμπορευτούν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ, που πραγματικά εκφράζει τα δικά τους κοινωνικά, ταξικά συμφέροντα», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σημερινή του συνέντευξη στην ιστοσελίδα « VORIA.GR».
Τι ισχύει με την ψήφο ανοχής
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, ένα κόμμα μπορεί, αντί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση, να επιλέξει την ψήφο ανοχής, να ανακοινώσει δηλαδή εκ των προτέρων ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μια τέτοια δήλωση περί αποχής, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και στην περίπτωση αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η απαιτούμενη λοιπόν πλειοψηφία είναι 151 μόνο αν οι παρόντες βουλευτές είναι 300. Αν όμως οι παρόντες είναι, για παράδειγμα 260 τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 131 ενώ αν οι παρόντες βουλευτές είναι, για παράδειγμα, 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές με βάση την πρόνοια ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι χρειάζεται για να εκλεχθεί
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ
Στην πρώτη του δήλωση μετά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκη, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Τάσος Γιαννίτσης
Το ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Η θητεία της έληξε, δεν την ξήλωσε κανείς», πρόσθεσε
Μέχρι τώρα λέγαμε ότι το πρόβλημα να επιλέξει έναν ηγέτη έστω και λίγο αντάξιο του Σημίτη, το είχε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, φαίνεται ότι θα το έχει εγγενώς και η ΝΔ
Για σημαντική νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Χάρης Δούκας
Οι μεγάλες τομές των κρίσεων θα γίνουν στις θέσεις των αστυνομικών διευθυντών
Yπερ ψήφισαν όλα τα κόμματα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.