Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Αναλυτικά η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψήφοι στην κάλπη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Ψήφοι στην κάλπη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού - Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν, πότε και πώς θα ψηφίσουν

Για πρώτη φορά, στις εκλογές 2023 θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Με σύμφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κάλπες για τους απόδημους Έλληνες θα στηθούν στις 20 Μαΐου 2023, δηλαδή μια ημέρα πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην χώρα μας.

Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδος θα διαρκέσει από 7 το πρωί έως 7 το απόγευμα τοπική ώρα κάθε χώρας.

Καμπάνια ενημέρωσης Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού για τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος (50)

Ποιοι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος έχουν οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού για τους εκλογείς είναι οι εξής:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (ακόμη και μηδενική) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι κάποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία απαιτούνται τα εξής δημόσια έγγραφα ως αποδεικτικά:

  • Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
  • Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους, χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον όμως έχει υποβάλει συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Μεταβολές αιτήσεων ή εγγραφές που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα (12) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Πώς γίνεται η αίτηση

Για να μπορέσει να εγγραφεί, ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο:
Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης.

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαιτείται η ανάρτηση των ανωτέρω δικαιολογητικών.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.