Πολιτικη & Οικονομια

Αναβάθμισε σε θετική την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Standard & Poor's

Χρήστος Σταϊκούρας: Μισό σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Standard & Poor's: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας, σταθερή η αξιολόγηση στο ΒΒ+ - Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική), ενώ την ίδια στιγμή αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.

«Η θετική προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα βασιστεί στο πρόσφατο ισχυρό ιστορικό της όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε, μέσω βελτιώσεων που θεωρούμε γενικά βιώσιμες», επισημαίνει ο οίκος Standard & Poor's

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση ΒΒ+ είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και η ανθεκτικότητα της οικονομίας της σε συνδυασμό με τη στήριξη της Ε.Ε. έχουν βελτιώσει τα οικονομικά της κυβέρνησης και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση εντός της ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας επέστρεψε σε πλεόνασμα και υπό αυτές τις συνθήκες ο οίκος αναμένει περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τις επενδύσεις, η S&P σημειώνει ότι αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Ο οίκος θεωρεί ότι αυτή η αναπτυξιακή τάση θα συνεχιστεί στηριγμένη στα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) που διατίθενται στην Ελλάδα.

Χρήστος Σταϊκούρας: Μισό σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα

«O οίκος αξιολόγησης “Standard & Poor’s” προχώρησε σήμερα στην βελτίωση της προοπτικής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (outlook) σε «θετική» από «σταθερή». Έτσι, γίνεται ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, που μέσα στο 2023, τοποθετεί τη χώρα μισό, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.

Εξέλιξη που αποτελεί καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά.

Έρχεται δε, σε συνέχεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων, που ανακοινώθηκαν σήμερα και επιβεβαιώνουν, ότι η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση το 2022, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος η χώρα μας κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, καταγράφοντας μάλιστα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 26 δισ. ευρώ και να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 23% του ΑΕΠ. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Κινείται, αταλάντευτα, στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, διασφαλίζοντας τις συνθήκες για τη συνέχιση της δυναμικής αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. 

Η σημερινή κίνηση της S&P καταδεικνύει τη δραστική βελτίωση της αξιοπιστίας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική, ο μεγάλος εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, είναι απολύτως εφικτός και ρεαλιστικός».