- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κόντρα Κεραμέως - Φίλη για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία
Τι απαντά η κυβέρνηση
Νίκη Κεραμέως - Νίκος Φίλης: Η επιλογή διευθυντών στα σχολεία - Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και το σχόλιο του βουλευτή
Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, για την επιλογή διευθυντριών και διευθυντών στις σχολικές μονάδες.
Στις αρχές Απριλίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό, κάνοντας λόγο για «αναξιοκρατία και πλήθος παρατυπιών» κατά τη διαδικασία επιλογής. Στην εν λόγω ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν -αναφερόμενοι σε καταγγελίες- ότι «οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής κατέστησαν απολύτως διαβλητές, με το αίσθημα της αδικίας να είναι διάχυτο μεταξύ των υποψηφίων. Εν αναμονή της ανάρτησης του τελικού αξιολογικού πίνακα για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, συνιστά ελάχιστη υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου να διορθωθούν οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτό της τραγελαφικής διαδικασίας για την επιλογή Σχολικών Συμβούλων».
Απάντηση Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή διευθυντών: «Πρόκειται για τις πιο αξιοκρατικές επιλογές στελεχών που έγιναν ποτέ»
Σήμερα, Παρασκευή (21.4), το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στα περί «ρουσφετιών» και «κομματικών επιλογών», σχολιάζει ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» και αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων που ακολουθήθηκε το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018.
Χαρακτηριστικά, το Υπ. Παιδείας αναφέρει ότι το 2015 η επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων «έγινε με βασικό κριτήριο την αποτύπωση ανώνυμης ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων, αδιαφορώντας για την επιστημονική και διοικητική κατάρτιση των υποψηφίων Αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούν εκπαιδευτικοί με πολλά επιστημονικά προσόντα, ενώ επελέγησαν εκπαιδευτικοί χωρίς ιδιαίτερα προσόντα. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών στους συλλόγους διδασκόντων οξύνθηκαν και διαταράχθηκε η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
- Το 2016, η επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γινόταν ψηφοφορία μεταξύ Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολείων!
- Το 2017 στην επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων επικράτησε και πάλι ακραίος κομματισμός. Η επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων πραγματοποιήθηκε με καθοριστική βαρύτητα στις απόψεις των εκπαιδευτικών, που καταγράφονταν σε πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων και συνεκτιμώνταν από το συμβούλιο επιλογής. Η συνέντευξη των υποψηφίων κατείχε ποσοστό 25% στη συνολική μοριοδότηση.
- Το 2018 στην επιλογή Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, οι ανακατατάξεις μετά τη συνέντευξη ήταν ακραίες - οι έσχατοι ήρθαν πρώτοι και αντίστροφα, κατά το δοκούν».
Το Υπ. Παιδείας σημειώνει ότι «οι κρίσεις στερούνταν αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, διότι η επιστημονική κατάρτιση των υποψηφίων ήταν δευτερεύουσας σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, με το νόμο 4547/2018, ουσιαστικά τιμωρούσε την εκπαιδευτική εμπειρία από την άσκηση καθηκόντων ευθύνης, με αποτέλεσμα στελέχη με μακροχρόνια άσκηση καθηκόντων ευθύνης να μοριοδοτούνται με χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη που θα είχαν αν δεν είχαν ασκήσει ποτέ διοικητικό ή καθοδηγητικό έργο». Σχετικά με τον νόμο που θέσπισε η Νέα Δημοκρατία, το Υπ. Παιδείας απαντά ότι πρόκειται για «ένα δίκαιο και πολυσυλλεκτικό πλαίσιο προσόντων επιλογής, και, μαζί με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, από την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, των δικαιολογητικών, των ενστάσεων, ως την καταχώριση και ανάρτηση της μοριοδότησης και της βαθμολόγησης της συνέντευξης, υπηρετείται η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας. Πρόκειται για τις πιο αξιοκρατικές επιλογές στελεχών που έγιναν ποτέ. Αρκεί κανείς να ανατρέξει στους τελικούς πίνακες μετά τη συνέντευξη, για να διαπιστώσει τις πολύ μικρές αποκλίσεις ως προς το ποσοστό τροποποίησης των αρχικών πινάκων μοριοδότησης».
Ακόμη το Υπουργείο Παιδείας στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «τώρα διαμαρτύρεται με θράσος, γιατί τέθηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και πολύ αναλυτικά κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών, όπως επιμορφωτικές δράσεις, ερευνητικό έργο, ξένες γλώσσες με μεγαλύτερη βαρύτητα. Δεν αποτελεί έκπληξη η στάση του, σε συνέχεια όσων υποστηρίζει περί κατάργησης της αξιολόγησης, της αξιοκρατίας, του κάθε προαπαιτούμενου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι η ίδια στάση που δημιουργεί τεχνητά εμπόδια και εντάσεις σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι πολίτες θυμούνται και θα τον κρίνουν στην κάλπη».
Νίκος Φίλης: «Όργιο ημετεροκρατίας στην επιλογή διευθυντών - Η υπουργός κρύφτηκε πίσω από μία διεκπαιρεωτική ανακοίνωση»
Για «όργιο ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας» κάνει λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας «μετά από πολλές μέρες αφωνίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
«Αντί η υπουργός Παιδείας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και να απολογηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για το όργιο ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας που διοργάνωσε, κρύφτηκε πίσω από μια διεκπεραιωτική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου της», υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης και προσθέτει: «σε αυτήν, κάνει λόγο για μετρήσιμα τυπικά προσόντα. Θαρρείς και για αυτό καταγγέλλεται από τους εκπαιδευτικούς! Και όχι για την αξιοποίηση της συνέντευξης από τα διορισμένα Συμβούλια Επιλογής (με αποκλεισμένους τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών), ώστε να ανατραπεί άρδην η κατάταξη βάσει μετρήσιμων προσόντων και να ευνοηθούν τα κομματικά στελέχη της ΝΔ. Από τις ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ, με τους συγκεκριμένους υποψηφίους να λαμβάνουν άπαντες (!) στη συνέντευξη "20". Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπαιδευτικοί, μη κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά με ζηλευτό εκπαιδευτικό έργο και προσόντα, έχουν λάβει από τα ίδια ακριβώς Συμβούλια Επιλογής απροσδόκητα χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη. Κατρακυλώντας έτσι δεκάδες θέσεις στην κατάταξη».
Ο Νίκος Φίλης καλεί τη Νίκη Κεραμέως να δώσει απαντήσεις «για το όργιο παραποίησης και νόθευσης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Δεν το κάνει σήμερα, δεν το έκανε στη Βουλή, αφού απέφυγε να προσέλθει και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει όλες τις καταγγελίες. Δεσμεύεται επίσης για την καθιέρωση αδιάβλητων και ακομμάτιστων διαδικασιών επιλογής στελεχών στη δημόσια εκπαίδευση. Έχουμε ήδη δώσει δείγμα γραφής με την επιλογή περιφερειακών διευθυντών το 2018. Τότε που η μεγάλη πλειοψηφία των επιλεγμένων ανήκε πολιτικά στο χώρο της ΝΔ. Με παράδειγμα τον νυν Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας, που είχε επιλεγεί περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αν και γνωστό στέλεχος της ΝΔ».