Πολιτικη & Οικονομια

Έλληνες στο Σουδάν: Έτοιμο το σχέδιο για την απομάκρυνσή τους

Τι δηλώνει στην ATHENS VOICE ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης

Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έλληνες στο Σουδάν: Οι εγκλωβισμένοι ομογενείς, οι δηλώσεις του Ανδρέα Κατσανιώτη και η επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια

Το σχέδιο για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 74 Ελλήνων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να απομακρυνθούν από το Σουδάν είναι έτοιμο. Οι αρχές αναμένουν τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου οι εγκλωβισμένοι να μπορέσουν να βγουν από τη Μητρόπολη, αλλά και τις οικίες στις οποίες έχουν κλειδωθεί, και να επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα. 

«Προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων μας», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, στην ATHENS VOICE. 

«Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί και συνεργάζεται στενά με ομάδες άλλων κρατών της Ε.Ε. για να ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν όταν οι συνθήκες ασφάλειας το επιτρέψουν» σημειώνει ο κ. Κατσανιώτης στην AV και προσθέτει: «Γι' αυτό και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και συνολικά της ΕΕ εστιάζουν στην επίτευξη ειρήνης ή ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο». 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι ευρωπαϊκή και αφορά το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν. Όπως είναι ήδη γνωστό, τον συντονισμό των δράσεων έχει αναλάβει η Γαλλία, μιας και αριθμητικά είναι περισσότεροι οι Γάλλοι πολίτες που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη. Υπολογίζονται, σύμφωνα με τις αρχές, στους 250. Μεγάλο αριθμό πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη έχουν, επίσης, η Ιταλία και η Γερμανία. Συνολικά υπολογίζεται ότι 1.000 Ευρωπαίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν.

Ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα (16.4) ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και ζητήθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν με τον οποίο συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. 

15 εγκλωβισμένοι στην ορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ στο Σουδάν

Από τους 150 Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, 15 Έλληνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι από το Μ. Σάββατο στην ορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρία παιδιά. Οι ήχοι από τις αεροπορικές επιδρομές και τις εκρήξεις ακούγονται μέσα στον ναό, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό πλαίσιο. Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπάρχουν ακόμη προμήθειες για 5 με 6 ημέρες, τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρία που έφτασε στην AV, η περιπέτεια των δύο Ελλήνων τραυματιών δεν έχει τέλος. Πληροφορίες θέλουν το νοσοκομείο να έχει βομβαρδιστεί και τους ίδιους να παραμένουν χωρίς ιατρική βοήθεια. Η αγωνία των συγγενών τους χτυπά «κόκκινο».

Το βράδυ της Τρίτης (18.4) πυρά άρχισαν να ακούγονται στο Χαρτούμ, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η 24ωρη κατάπαυση πυρός. Δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι άκουσε άρματα να βάλλουν λίγη ώρα αφότου έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Δένδιας για Έλληνες στο Σουδάν: «Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας»

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Alpha περιέγραψε την κατάσταση στο Σουδάν εξαιρετικά δύσκολη. «Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά». 

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την Τρίτη (18.4) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Από τον Έλληνα πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς. Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα. Όσον αφορά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. Επίσης, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.