Γεραπετρίτης: Η συνάντηση με Τζανερίκο έγινε απολύτως φανερά και ακέραια
Τι απαντά ο υπουργός Επικρατείας στις δηλώσεις για τις «παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη
Γιώργος Γεραπετρίτης: Για τις καταγγελίες του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μίλησε ο υπουργός Επικρατείας
Αναλυτικές απαντήσεις για το κόμμα Κασιδιάρη και το θέμα που ανέκυψε με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Ειδικότερα, όπως είπε, «όλα έγιναν με τρόπο απολύτως θεσμικό. Ήλθαν διατάξεις που αφορούσαν τα κωλύματα εκλογιμότητας για εκείνους που έχουν καταδικασθεί για εγκληματική οργάνωση και οι οποίοι, προφανώς, δεν μπορούν να ηγούνται πολιτικού κόμματος. Μια αυτονόητη διάταξη που θωρακίζει τη δημοκρατία και για την οποία θα περίμενα ευρύτερη συναίνεση και πολιτική γενναιότητα. Να μην υπαναχωρούμε δηλαδή, επειδή αυτό είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η δημοκρατική θωράκιση της χώρας είναι ένα ζητούμενο, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει έκπτωση», ήταν η εισαγωγική του διαπίστωση.
Επί του προκειμένου, «μόνο για αυτές τις διαδικαστικές διατάξεις - ποιο όργανο, με ποια διαδικασία, σε ποιους χρόνους, με ποια αποδεικτικά μέσα - είχα, πράγματι, εκτενή διαβούλευση, αφενός με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, που είναι η προϊσταμένη του ανωτάτου αναιρετικού, όσο και με τον πρόεδρο του Α1 Τμήματος, που είναι το αρμόδιο για την ανακήρυξη [...] Υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες και με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και με τον αντιπρόεδρο κ. Τζανερίκο. Με τον οποίον υπήρξε μία και μόνη συνάντηση, η οποία έγινε επίσημα και τυπικά στο υπουργικό γραφείο μου». Στο σημείο αυτό μάλιστα, δήλωσε πως «είναι ντροπή και μόνο να αναφέρεται αυτό (σ. σ. ότι έγινε η συνάντηση σε καφενείο), δεν έχω λόγια να χαρακτηρίσω αυτή την απίθανη υπερβολή εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Στον πολιτικό μύλο που θέτει τα πάντα η αξιωματική αντιπολίτευση, θέτει και ζητήματα που είναι ευαίσθητα για τη δημοκρατία».
Εν συνεχεία, «ο ίδιος ο κ. Τζανερίκος ουδέποτε αναφέρθηκε σε συνάντηση μεταξύ μας εκτός του Υπουργείου, ο ίδιος το επιβεβαιώνει [...] Ο ίδιος ο κ. Τζανερίκος ουδέποτε αναφέρθηκε ότι εγώ του ζήτησα την οποιαδήποτε δική του συμβουλή. Εγώ, και για λόγους προσωπικού ήθους και για λόγους ακεραιότητας της κυβέρνησης, ουδέποτε θα συζητούσα με τον κ. Τζανερίκο [...] ποια είναι η δική του κρίση σε σχέση με τα θέματα αυτά». Επιπλέον, «ο κ. Τζανερίκος ουδέποτε είπε ότι τέτοιο θέμα συζήτησης για πιθανά ανταλλάγματα ετέθη από εμένα. Προς τιμήν του ο ίδιος δεν το ανέφερε και δεν έγινε ποτέ», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας κατηγορώντας ταυτοχρόνως την αξιωματική αντιπολίτευση για στρέβλωση «με ένα κυνικό και χυδαίο τρόπο».
Συμπληρώνοντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Η συνάντησή μας έγινε απολύτως φανερά και ακέραια, όπως γίνονται όλες οι συναντήσεις μου. Προσήλθε στο γραφείο μου, συνοδευόμενος, κάναμε τη συζήτηση, που ήταν μια σχετικώς σύντομη συζήτηση για θέματα διαδικαστικά της δικαιοσύνης. Για το θέμα της συγκεκριμένης τροπολογίας συζητήσαμε ελάχιστα. Είχαμε ήδη συζητήσει εκτενώς με τηλεφωνική επικοινωνία, οπότε παρείλκε ο λόγος για να έχουμε μια περαιτέρω συζήτηση. Μιλήσαμε και με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και καταλήξαμε».
Άλλωστε, προσέθεσε, «το ποιος έχει κώλυμα να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, στο πλαίσιο του Συντάγματος, είναι κάτι που το αποφασίζει κυριαρχικά η πολιτεία δια του συνταγματικού οργάνου, που είναι η Βουλή. Προς τιμήν του, σε αυτό συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής. Όλη αυτή η επιχείρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα και μόνο σκοπό», ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Επικρατείας, δεν είναι άλλος από τη στρέβλωση της κατάστασης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε μία προσπάθεια «να αποσείσει τη δική του απουσία από τη μάχη υπέρ της δημοκρατίας».
Όσον αφορά την ουσία της επίμαχης διάταξης, η οποία «αποτέλεσε την αφορμή της παραίτησής του (σ. σ. του κ. Τζανερίκου), είναι μια διάταξη, η οποία είναι απολύτως ορθή και αναγκαία. Το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου που αποδέχεται ή απορρίπτει τα κωλύματα εκλογιμότητας, αντί να είναι ένας μικρός σχηματισμός πέντε ατόμων [...] τώρα σε αυτό το σχηματισμό συμμετέχουν όλοι οι δικαστές του Τμήματος, χωρίς καμία εξαίρεση».
Πάντως, «ο κ. Τζανερίκος έχει κάνει τις δηλώσεις του, παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα, βεβαίως δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Ο ίδιος γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους το έπραξε. Ο λόγος όμως που επικαλείται, είναι ένας λόγος, ο οποίος, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν στέκει. Και αυτό γιατί διευρύνεται το Σώμα, γίνεται πιο ακέραιο και πιο αντικειμενικό».
Όμως, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα: τη συμμετοχή ανωτάτου δικαστικού στο κόμμα Κασιδιάρη. Εκεί, «ο νόμος είναι σαφής: εάν καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, είναι, είτε τυπικά, είτε ουσιαστικά, αρχηγός κόμματος, το κόμμα αυτό δεν ανακηρύσσεται». Ζήτησε δε, «μία σαφή απάντηση από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος, εάν αυτό είναι ορθό ή όχι. Μπορεί να ανεχθεί η δημοκρατία κάποιον που έχει καταδικασθεί ως εχθρός της; Περί αυτού πρόκειται [...] Οφείλουμε θωράκιση της δημοκρατίας; Εάν ναι, εμείς αισθανόμαστε και έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε ό,τι μπορούσαμε». Ερωτηθείς εξ άλλου, εάν επικοινώνησε με τον τ. αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά την παραίτησή του, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως «δεν υπήρχε κανένας λόγος περαιτέρω επικοινωνίας, δεν επικοινώνησα».
Στα της καταγγελίας για συνάντηση του κ. Τζανερίκου με άλλον, πέραν του κ. Γεραπετρίτη δηλαδή, «ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης», ο υπουργός Επικρατείας το διέψευσε κατηγορηματικά. «Εξ όσων γνωρίζω, αλλά και έχω απόλυτη πεποίθηση, κανένας ανώτατος αξιωματούχος δεν ήλθε σε επικοινωνία με τον κ. Τζανερίκο για τα ζητήματα αυτά, Πλην εμού, στο πλαίσιο που προανέφερα».
Στο θέμα της πολιτικής εκστρατείας που κάνει μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα ο Ηλίας Κασιδιάρης, είπε πως αυτό είναι «ένα ζήτημα ισορροπίας μεταξύ προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και της διασφάλισης των δικαιωμάτων, ακόμη και των κρατουμένων [...] Δεν μπορείς να αποκλείσεις από τον έξω κόσμο ένα κρατούμενο. Από την άλλη πλευρά, είναι εξ ίσου ορθό, ότι δεν μπορεί μέσα από τη φυλακή να υφίσταται εχθροπαθής και αντιδημοκρατικός λόγος - και για αυτό θα υπάρξει έρευνα».
Η στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Χρυσής Αυγής
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ιστορική αναδρομή στο θέμα, επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έφεραν τις διατάξεις νόμου, πρώτον με αυτήν την οποία αποκλείσθηκε η Χρυσή Αυγή από τη χρηματοδότηση». Επιπλέον, «η Χρυσή Αυγή συνελήφθη επί ημερών της ΝΔ και φθάσαμε στην καταδίκη της επίσης επί ημερών της ΝΔ. Και σήμερα, με διατάξεις που έχουμε φέρει, ουσιαστικά θέτουμε τα κόμματα που έχουν ως αρχηγό τους εγκληματίες, εκτός του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ [...] ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Ήταν 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση, ουδέποτε έφερε σχετική διάταξη. Αντιθέτως, επί δικών του ημερών είχαμε τις δηλώσεις ότι “οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής μετρούν το ίδιο με οποιουδήποτε άλλου δημοκρατικού κόμματος”».
Ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σοβαρό φασιστικό κόμμα. Υπάρχουν κόμματα, και στην Ευρώπη, που μετεξελίσσονται από οριακή Ακροδεξιά σε ένα πιο μετριοπαθή λόγο και αναλαμβάνουν κυβερνήσεις. Εδώ όμως υπάρχουν Ακροδεξιά κόμματα με λόγο ρατσιστικό και εχθροπαθή - και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη δημοκρατία».
Προηγήθηκε διαβούλευση με ΣΥΡΙΖΑ - Κίνημα Αλλαγής
Επανερχόμενος στη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ότι «και πάλι απείχε από τη συζήτηση. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα, το οποίο ευαγγελίζεται τη δημοκρατία και αυτονοήτως την υποστηρίζει, να μην μπορεί να αποδεχθεί μια διάταξη, η οποία, αν μη τι άλλο βγάζει τους εγκληματίες από το δημοκρατικό παιχνίδι».
Συγχρόνως όμως, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως προηγήθηκε διαβούλευση. Επί λέξει, «πριν την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, είχε υπάρξει διαβούλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση, στο υψηλότερο επίπεδο, και με το Κίνημα Αλλαγής. 'Αρα, ό,τι αναφέρεται σήμερα σε σχέση με τον περιορισμένο χρόνο και το χρόνο της κατάθεσης, είναι προσχηματικά. Υπάρχει μια άρνηση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δεχθεί διατάξεις που αποκλείουν εγκληματικές οργανώσεις - και αυτή η άρνηση γίνεται μια προσπάθεια να περιβληθεί με κάποιας μορφής νομιμοποίηση. Τα διλήμματα είναι σκληρά. Ποιος είναι εκείνος που ψηφίζει διατάξεις αποκλεισμού φασιστικών κομμάτων και ποιος απέχει».
Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν μπορεί να φθάσει μέχρι του σημείου να θεωρεί ότι «ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου μπορεί να αλιεύει ψήφους από φασιστικά κόμματα. Δεν το πιστεύω. Αντιθέτως, πιστεύω ότι μέσα από την κατάσταση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει μια μόχλευση πολιτικών παθών, να στρεβλώσει την αλήθεια, όπως με τα ζητήματα των φερόμενων συναντήσεων εκτός πλαισίου με τον κ. Τζανερίκο, αποκλειστικά και μόνο για να δημιουργήσει πολιτική ένταση στην κοινωνία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για σημαντική νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Χάρης Δούκας
Οι μεγάλες τομές των κρίσεων θα γίνουν στις θέσεις των αστυνομικών διευθυντών
Yπερ ψήφισαν όλα τα κόμματα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.