Πολιτικη & Οικονομια

Μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με «βραχιολάκι»

Ξεκινάει νέος κύκλος ερευνών - Τι είπε για το παιδί της και την Ελλάδα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εύα Καϊλή: Μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα η αποφυλάκιση με «βραχιολάκι» - Ξεκινάει νέος κύκλος ερευνών - Τι είπε για το παιδί της και την Ελλάδα

Μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα το αργότερο αναμένεται η επιστροφή της Εύας Καϊλή στο σπίτι της στις Βρυξέλλες. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κρίθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά από τεσσεράμισι μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές του Χάρεν.

Την είδηση έκανε γνωστή ο συνήγορός της, Σβεν Μαρί. «Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί», είπε o Μέρι σε μια σύντομη δήλωση. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση της Εύας Καϊλή ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης» σχολιάζει το Euronews.

Την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή επιβεβαιώνει και το Politico.

Από την πλευρά της, η κα Καϊλή υποδέχτηκε την είδηση της αποφυλάκισής της με δισταγμό, αφού «από χθες το βράδυ (σ.σ. την Μεγάλη Τρίτη), όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της τέσσερις-πέντε φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στην πρώτη της αντίδραση, όταν και του είπε: «Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;. Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, «τέλειωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη, όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) να έχει βρεθεί, οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε:

«Ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος. Δεν αθωώθηκε. Ήδη όμως υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αθωότητά της, άγνωστα από τη δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν στοιχεία που αθωώνουν την Εύα Καϊλή, ιδιαίτερα στα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της».

«Το όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της» κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Νέος κύκλος ερευνών

Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή «δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί... η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή» όπως δήλωσε στο Politico ο Κρίστιαν ντε Βαλκενίρ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο.

Περισσότερο, μάλιστα, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου στις έρευνες της δίκης που θα κρατήσει αρκετό καιρό και θα φτάσει σε βάθος.

Όπως αναφέρει έγγραφο που περιγράφει το σκεπτικό της απόφασης, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Παρόλ' αυτά, ως προς την αιτιολογία για την οποία την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική», σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν αποφυλακιστεί

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, μόνη έγκλειστη για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate παρέμενε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά και την απελευθέρωση υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο Ταραμπέλα ήταν ο τελευταίος που αποφυλακίστηκε για την πολύκροτη υπόθεση αφού είχαν προηγηθεί αυτές του Φραντσέσκο Τζόρτζι, όσο και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της υπόθεσης, πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Οι δύο τελευταίοι είχαν συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, κρατούνταν κατά τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί, στη φυλακή ως «τρόπαιο» του εισαγγελέα. Η ίδια έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο ομολογίας σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσής της υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης. Επιμένει στην αθωότητά της και κατηγορεί τις βελγικές Αρχές τόσο για την σκληρή τους στάση όσο και για την αργή εξέλιξη των ερευνών.

Η Εύα Καϊλή είχε συμπληρώσει τέσσερις και πλέον μήνες κράτησης στις φυλακές Χάρεν.

Ο Σβεν Μαρί έχει δηλώσει στα ΜΜΕ ότι οι Βέλγοι ανακριτές δεν έχουν κανένα νέο στοιχείο για να υποστηρίξουν την υπόθεση σε βάρος της Εύας Καϊλή, ενώ επιτέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα επειδή την κράτησε πίσω από τα κάγκελα σαν «τρόπαιο».

«Ανήγαγαν την κ. Καϊλή σε ένα σύμβολο για να πουν: “Ακόμα κι αν κατέχεις υψηλά αξιώματα, θα παραμείνεις στη φυλακή”. Και αυτό γίνεται ειδικά για να πουν στους άλλους βουλευτές “μη διαπράττετε πράξεις διαφθοράς γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πάτε στη φυλακή πολύ καιρό’’», υποστήριξε ο δικηγόρος στο Euronews την Τρίτη.

Σε άλλο σπίτι από τον Τζόρτζι με το παιδί της θα μείνει η Εύα Καϊλή

Μετά την αποφυλάκισή της, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, πρόκειται να μείνει σε διαφορετικό σπίτι από αυτό του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Σήμερα είναι μία πολύ ευχάριστη ημέρα, όχι μόνο για την κυρία Εύα Καϊλή αλλά και για εμένα γιατί δεν είμαι μόνο δικηγόρος της αλλά και φίλος της. Και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που πέρασε στις φυλακές, κάτω από συνθήκες τραγικές, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν τις έχουμε δημοσιοποιήσει. Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι», είπε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι η Καϊλή θα μένει με το παιδί της σε άλλο σπίτι και όχι σε αυτό του Τζόρτζι.

Το έγγραφο της αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή

Το MEGA έχει εξασφαλίσει έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με αυτό, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».