Πολιτικη & Οικονομια

Εύα Καϊλή, η μοναδική προφυλακισμένη για το σκάνδαλο «Qatargate»

Νέο αίτημα αποφυλάκισης τη Μεγάλη Πέμπτη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Qatargate: Αποφυλακίστηκαν όλοι εκτός από την Εύα Καϊλή - Πώς γίνεται «χρήσιμος» ο κατ' οίκον περιορισμός του Ταραμπέλα

Μόνη έγκλειστη για το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate» παρέμεινε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή μετά την απελευθέρωση υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης του Βέλγου Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο Ταραμπέλα ήταν ο τελευταίος που αποφυλακίστηκε για την πολύκροτη υπόθεση αφού είχαν προηγηθεί αυτές του Φραντσέσκο Τζόρτζι, όσο και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της υπόθεσης, πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Οι δύο τελευταίοι είχαν συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, κρατείται κατά τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί, στη φυλακή ως «τρόπαιο» του εισαγγελέα. Η ίδια έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο ομολογίας σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσής της υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης. Επιμένει στην αθωότητά της και κατηγορεί τις βελγικές Αρχές τόσο για την σκληρή τους στάση όσο και για την αργή εξέλιξη των ερευνών.

«Είναι καιρός να αφεθεί ελεύθερη η κ. Καϊλή και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητάς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σβεν Μαρί στο Euronews, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πλέον λόγος να κρατηθεί η κυρία Καϊλή στη φυλακή».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροί της προτίθενται να ζητήσουν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη την αποφυλάκισή της χωρίς περιορισμούς. Έχει, άλλωστε, συμπληρώσει τέσσερις και πλέον μήνες κράτησης στις φυλακές Χάρεν.

Ο ρόλος του Ταραμπέλα

Αντίθετα από την κα Καϊλή, ο Μαρκ Ταραμπέλα συνεργάστηκε με τις βελγικές Αρχές και κατάφερε να αποφυλακισθεί, αν και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Προ μηνών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την άρση ασυλίας του Βέλγου Ευρωβουλευτή, ενώ διεγράφη και αυτός από την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών. Συνελήφθη εν τέλει για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως έχει προκύψει από τα στοιχεία ο Ταραμπέλα είχε δεχθεί δωροδοκίες 140.000 ευρώ από τον Παντσέρι προκειμένου να ταχθεί στην «ομάδα του Κατάρ». Ο Παντσέρι παραδέχτηκε την ενοχή του και τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό. Ο Μαρκ Ταραμπέλα δεν έχει παραδεχτεί τίποτα και επίσης τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό. Η στάση των βελγικών Αρχών στην περίπτωση του τελευταίου είναι το στοιχείο που έχει κάνει να αναθαρρήσουν και τους δικηγόρους της κα. Καϊλή για την περίπτωσή της.

Αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου

Η όλη στάση των δικαστικών Αρχών του Βελγίου απέναντι στην Εύα Καϊλή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου, κάτι που πιστεύεται πως θα τις κάνει να διαφοροποιηθούν απέναντι στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Η γαλλική «Liberation» αναφέρθηκε στην υπόθεση της κράτησης της κ. Καϊλή τονίζοντας πως η συμπεριφορά των Βέλγων διαμορφώνεται από το «καπρίτσιο» ενός Εισαγγελέα που συνταξιοδοτείται και θέλει να κλείσει την καριέρα του με το να «ξεσκεπάσει ένα τεράστιο σκάνδαλο». Ακόμα περισσότερο όταν «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Γάλλων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί «η κυρία Καϊλή έχει ανακριθεί εδώ και δύο εβδομάδες για παραπάνω από 15 ώρες. Η κυρία Καϊλή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και σε όλες τις κατηγορίες των ανακριτών» και πρόσθεσε πως «περιπτώσεις όπως της κα Καϊλή θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου όπου ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το Κύπελλο».

«Ένας δολοφόνος αποφυλακίζεται, η κα Καϊλή όχι»

Συνεχίζοντας το λόγο του, ο Σβεν Μαρί ανέφερε πως «μου κάνει εντύπωση που ένας δολοφόνος που σκοτώνει κάποιον με έξι σφαίρες στο κεφάλι, αποφυλακίζεται ύστερα από τέσσερις μήνες ενώ η κα Καϊλή, μετά από τέσσερις μήνες, δεν έχει αποφυλακιστεί».

«Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου υπάρχει συμφωνία έκδοσης. Η κα Καϊλή δεν ξέρει πώς να εξαφανίσει τα λεγόμενα στοιχεία. Η κα Καϊλή δεν ξέρει πώς να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που μπορεί να την έχουν κατηγορήσει, για παράδειγμα με τον κ. Παντσέρι. Η κα Καϊλή, σε αυτό το σημείο, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε δεν ξέρει πώς να ξαναρχίσει, δεν ξέρει αν υπάρχουν εγκλήματα ή αδικήματα που έχει διαπράξει, δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει από την αρχή. Έτσι, σήμερα, θα ήταν απόλυτη θλίψη αν παραμείνει στη φυλακή», κατέληξε.