ΔΝΤ: Στο 2,6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
ΔΝΤ - Ελλάδα: Προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας - Το σενάριο για το παγκόσμιο ΑΕΠ - Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφέτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%.
Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022. Για τον πληθωρισμό προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση από το 9,3% σε μέσα επίπεδα πέρυσι, στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024.
Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024.
Η βελτιωμένη πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία γίνεται εν μέσω ασταθούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, για την οποία το Ταμείο σημειώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης την επόμενη πενταετία είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες.
Ειδικότερα, το βασικό σενάριό του προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 3% το 2024 έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι. Για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.
Παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο β' εξάμηνο του 2022, η εμπιστοσύνη είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους.
Η κατάσταση έχει γίνει πιο σύνθετη μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι πολύ μεγαλύτερος. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, αν η κατάσταση συνεχισθεί», σημειώνει η έκθεση.
«Οι αρμόδιοι για την πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολα διλήμματα για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες. «Ο δρόμος για την επάνοδο στη νομισματική σταθερότητα θα μπορούσε να είναι μακρύς», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών.
Αναφορικά με τα επιτόκια, σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».
Στουρνάρας: Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας
Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στη σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Είμαστε πολύ κοντά» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι οι αγορές το έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων.
Όπως εξήγησε, «τούτο δεν σημαίνει ότι αν την πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχουμε πρόσθετα οφέλη. Θα διερευνηθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση. Δηλαδή διάφορα ταμεία, funds τα οποία σήμερα στο καταστατικό τους έχουν ως περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα θα επενδύσουν στη χώρα».
«Έτσι και η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα αυτός ο περιορισμός θα αρθεί, άρα θα έχουμε μια νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. Άρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο. Είναι δηλαδή να σας το πω έτσι, εάν μου επιτρέπετε, το κίνητρο. Το κίνητρο είναι τεράστιο στο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, διότι σχεδόν την έχουμε πάρει. Δηλαδή χρειάζεται ένα πάρα πολύ μικρό βήμα. Χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση, αυτή που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους αξιολογητές, τους οίκους αξιολόγησης, να δώσουν αυτήν την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Βέβαια, όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, «τίποτε δεν είναι δεδομένο και για το λόγο αυτό, η ευθύνη την επομένη των εκλογών είναι πολύ μεγάλη». Όπως είπε, «επιθυμητό θα ήταν τα κόμματα να δεσμευτούν να στηρίξουν τους στόχους της οικονομικής πολιτικής που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον και από το συμφέρον των πολιτών της χώρας. Για τον πρόσθετο λόγο ότι μετά τις εκλογές οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι δυσκολότερες για την επόμενη κυβέρνηση από ό,τι για τη σημερινή. Και θα είναι δυσκολότερες διότι τα επιτόκια είναι υψηλότερα. Θα έχουμε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ τώρα έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι δύσκολες μέρες. Θα είναι το περιβάλλον δυσκολότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μέρες μας θα είναι δύσκολες. Έχουμε μάθει από τα δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.