Πολιτικη & Οικονομια

Χρηματοδότηση ανοιχτών δομών αναπηρίας από το υπουργείο Εργασίας

Οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και η αύξηση του προϋπολογισμού

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση ανοιχτών δομών αναπηρίας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Τι αλλάζει στη λειτουργία τους.

Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Διημέρευσης και Φροντίδας ατόμων με αναπηρία, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αδειοδότησης και των προδιαγραφών λειτουργίας τους, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή.

Η υφυπουργός έκανε λόγο για ένα παρωχημένο και στρεβλό πλαίσιο προδιαγραφών γεμάτο κενά και παραδοξότητες, αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε λόγω της κατάργησης προνοιακών ταμείων, ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, τόνισε την σημασία των Κ.ΔΗ.Φ τόσο για τα άτομα με αναπηρία όσο και τις οικογένειές τους, καθώς συμβάλλουν στην αποϊδρυματοποίηση, αλλά και την πρόληψη της ιδρυματοποίησης των ανάπηρων συμπολιτών μας, την κοινωνικοποίηση, την φροντίδα και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στις ενεργητικές πολιτικές του υπουργείου Εργασίας.

   Πιο συγκεκριμένα:

   * Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, η οποία προβλέπει την διαδικασία συμβασιοποίησης ανάμεσα στα Κ.ΔΗ.Φ και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

   * Στην νέα διάταξη της Κυβέρνησης, μέσω της οποίας ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ χρηματοδοτείται απευθείας από το υπουργείο Εργασίας.

   * Στην αύξηση του προϋπολογισμού από 50 σε 90 εκατομμύρια.

   * Στην ένταξη ανασφάλιστων πολιτών στους δικαιούχους των τροφείων.

   * Στη δημιουργία νέων συμβάσεων μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ και κοινωνικών δομών, που δεν συμμετέχουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

    «Η ουσία της πολιτικής είναι να διορθώνει λάθη. Με πράξεις λοιπόν και όχι με λόγια, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε όλες οι δομές κοινωνικής φροντίδας να έχουν ένα πλαίσιο χρηματοδότησης, ασφαλές, σταθερό και ξεκάθαρο. Ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς και περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες», είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε:

«Οι ενεργητικές μας πολιτικές έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί αφορούν στον σχεδιασμό των επόμενων δεκαετιών, όχι μόνο στο σήμερα και το αύριο. Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο μέλλον, τέσσερα χρόνια τώρα λύνουμε προβλήματα, εκσυγχρονίζουμε και δημιουργούμε νέους θεσμούς και πλαίσια που μας πηγαίνουν μπροστά. Τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνία. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Συνεχίζουμε, δυνατά μαζί».

   Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μπαλάφας, με επίκαιρη ερώτησή του, είχε υπογραμμίσει ότι τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΔΗΦ καθιστούν αναγκαία την άμεση επίλυση εκκρεμοτήτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς αυτοί, ήτοι:

   - την έκδοση της ΚΥΑ, σε εφαρμογή του ν. 4931/2022, ώστε να αρχίσει η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων και χρηματοδότησης των ΚΔΗΦ, για νοσηλεία και τροφεία, απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ

   -η πληρωμή από την ΕΕΤΑΑ των ανεμβολίαστων ωφελούμενων των ΚΔΗΦ, που ενώ ήταν εγγεγραμμένοι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δεν το παρακολουθούσαν, στη διάρκεια της πανδημίας.