Πολιτικη & Οικονομια

Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο Σύνταγμα
© Dimitris Kapantais / SOOC

Πληθωρισμός Μαρτίου 2023 στην Ελλάδα: Το ποσοστό από την Eurostat και η αποκλιμάκωση

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 6,9% τον Μάρτιο του 2023, από 8,5% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Η σημαντική μείωση αποδίδεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας, που ανακούφισε την πίεση στο κόστος ζωής των 20 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Η πτώση οφείλεται στο ότι η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν επαναλήφθηκε φέτος. Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε από 13,7% σε -0,9%.

Σε αντίθεση με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται για τους καταναλωτές της ευρωζώνης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4%, έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, σε σύγκριση με 6,8% τον Φεβρουάριο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,9%, έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5,4% τον Μάρτιο από 6,5% το Φεβρουάριο.

Το Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (17,3%), η Εσθονία (15,6%), η Λιθουανία (15,2%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (3%), η Ισπανία (3,1%), η Ολλανδία (4,5%) το Βέλγιο (4,9%) και η Ελλάδα (5,4%).

Ο Ντιέγκο Ισκάρο, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι ο βασικός πληθωρισμός (στην ευρωζώνη) είναι κοντά στο αποκορύφωμά του και η πίεση από τις τιμές των τροφίμων είναι επίσης πιθανό να αμβλυνθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, αναμένουμε ότι ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει σχετικά σταθερός λόγω του συνδυασμού της αυξανόμενης αύξησης των ονομαστικών μισθών και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.