Πολιτικη & Οικονομια

Αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά δεν αλλάζει ο σχεδιασμός στα εξοπλιστικά

Θετικό μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφάλειας της γείτονος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκος Παναγιωτόπουλος για ελληνοτουρκικά - Η επίσκεψη στην Τουρκία, τα F-35, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα εξοπλιστικά

Για τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στο Mega γνωστοποίησε ότι προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χουλουσί Ακάρ, τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.

«Προ ημερών στα πλαίσια των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Δεν απέρριψα αυτήν την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη τις σεισμόπληκτες περιοχές».

Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις από τον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, επιβεβαιώνουν την αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

«Πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος, δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις. Ο διάλογος δεν είναι για να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Ζητάμε απλά να λειτουργούμε όλοι με τους κανόνες» ξεκαθάρισε.

«Νομίζω είναι απλό αυτό και θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητάμε, όχι για να μην καταλήξουμε ποτέ, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η επικοινωνία, η αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και η κατίσχυση της πεποίθησης ότι είμαστε “καταδικασμένοι” να ζήσουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Καλό θα ήταν να μη ζούμε με όρους αντιπαράθεσης, που φτάνει σε σημείο ακραίας έντασης, αλλά με όρους διευθέτησης και επίλυσης των διαφορών μας» ανέφερε επίσης.

«Εμείς συνεχίζουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά ας το δούμε ως ένα παράθυρο επικοινωνίας. Δεν πάω στη Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμπουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης» δήλωσε ακόμη.

«Δουλειά μας είναι να εντείνουμε την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή δεν ταυτίζεται με την άμυνα, είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο. Πως το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια πιο εντατικά για να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστες αυτές να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν» συμπλήρωσε.

Στην Ελλάδα το 2028 τα πρώτα F-35

Αναφορικά με την αγορά των F-35, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά, υπογραμμίζοντας:

«Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά τη διασύνδεση με άλλα μέσα».

Και γνωστοποίησε ότι τα πρώτα F-35 έρχονται στην Ελλάδα το 2028.

Για το θέμα των F-16 και την προσπάθεια της Τουρκίας να τα αποκτήσει από τις ΗΠΑ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε:

«Μπορεί κάποιοι κύκλοι του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών να δίνουν ένα θετικό σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ισχυρές φωνές, όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και συμμετοχή στην τελική απόφαση. Υπάρχει δρόμος ακόμα».

Και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των δικών της F-16 σε κατηγορία Viper.

Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας: «Επωφελής η συνέχιση της θετικής ατμόσφαιρας με την Ελλάδα»

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρει:

«Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας». Και προσθέτει: «Έχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις διεκδικήσεις και τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τους χάρτες και τις επιστολές που έχει στείλει η Άγκυρα στον ΟΗΕ.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας πρώτα στο Αιγαίο, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι ώστε οι πολίτες μας να ζήσουν σε ηρεμία και ευημερία. Είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου, και αυτό το λέμε και το επαναλαμβάνουμε» είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Χουλουσί Ακάρ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.