Πολιτικη & Οικονομια

Goldman Sachs: Πιθανό η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's στις 21 Απριλίου

Αυξημένες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Goldman Sachs
© EPA/JUSTIN LANE

Goldman Sachs - Ελλάδα - Επενδυτική βαθμίδα από Standard & Poor's - Στις 21 Απριλίου η ημερομηνία «κλειδί»

H Goldman Sachs δεν αποκλείει η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors να γίνει στις 21 Απριλίου. 

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική λόγω της αύξησης των δανείων στην πραγματική οικονομία, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022.

Τα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά το 2022 για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Επίσης, οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.

Παράλληλα, κάνει την πρόβλεψει ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις και θα βγει αλώβητη από την πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα.

«Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από ό,τι αναμένουμε, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, τη συνεχή ανάκαμψη των επενδύσεων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησής του» αναφέρει.

Το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ' ό,τι άλλων χωρών, μιας και η μέση διάρκειά του είναι 17,5 χρόνια, ενώ παράλληλα το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κοντά στο 4% έως το 2024. Επίσης, αναφέρει πως θα υπάρξει πλεόνασμα το 2023, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί το 2024.

Αναφερόμενη στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Goldman Sachs τονίζει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες, με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει τότε μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.