Πολιτικη & Οικονομια

Κατώτατος μισθός: Πώς και πόσο θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου

Στις 11:00 οι ανακοινώσεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κατώτατος μισθός: Η ανακοίνωση της αύξησης, η ημερομηνία εφαρμογής και η παράμετροι για τον καθορισμό του ύψους του από την κυβέρνηση

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Απριλίου. Σήμερα, Παρασκευή (17.3) στις 11:00 το πρωί αναμένεται ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, να ανακοινώσει και επίσημα το ύψος του νέου κατώτατου μισθού που αναμένεται να συμπαρασύρει και το ύψος των επιδομάτων. 

Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί στις 10:00 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κατόπιν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Σε δηλώσεις του στο Star, ο Κωστής Χατζηδάκης διέψευσε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει ως πρώτο ψηφίο το «8», σημειώνοντας ότι θα είναι μεν πολύ κοντά στα 800 ευρώ, αλλά όχι πάνω από αυτά. «Θα είμαστε κοντά στο 8 αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω. Σίγουρα θα είναι μια σημαντική αύξηση, αλλά θα συνυπολογίζει τις αντοχές των επιχειρήσεων, γιατί χωρίς αυτές δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού. Αύριο θα ακούσετε μια σημαντική αύξηση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί δεν είναι λεφτά που τα δίνει το Δημόσιο, είναι λεφτά ιδιωτών. Αλλά η Πολιτεία πρέπει να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους εργαζόμενους». 

Επικρατέστερο σενάριο που μένει να επιβεβαιωθεί σε λίγες μόλις ώρες είναι η αύξηση θα κυμανθεί στο 7,5%-7,75%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 768 ευρώ. Οι φορείς πρότειναν αύξηση στον κατώτατο μισθό από 4%-15,2% 

Ποια τα επιδόματα που συμπαρασύρει προς τα πάνω ο κατώτατος μισθός

Συνολικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασυρθούν προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας και 18 ακόμη επιδόματα. 

Συγκεκριμένα, 12 από αυτά είναι τα εξής: 

  • Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ.
  • Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους: Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας - 262,65 ευρώ. 
  • Ειδικά εποχικά βοηθήματα: Σήμερα 825 ευρώ. 
  • Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί.
  • Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
  • Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  • Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
  • Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Ασκησης: Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη - σήμερα 23,88 ευρώ

Ποιες οι προτάσεις των φορέων για αύξηση του κατώτατου μισθού

Φορείς σε υπομνήματά τους κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ πρότεινε αύξηση 15%, δηλαδή στα 826 ευρώ. Αύξηση 3% - 5% εισηγήθηκε η ΤτΕ και 3% - 4% το ΚΕΠΕ. Ακόμη, ο ΣΕΒ προτείνει αύξηση 5% με 6% υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες άμεσα και κατά επιπλέον 3 μονάδες το διάστημα 2024-2025, προκειμένου η Ελλάδα να αρχίσει να προσεγγίζει τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στην ανάλυση του το ΚΕΠΕ, στηριζόμενο στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αριθμούν περί τις 580.000, σχεδόν δηλαδή 1/4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.