- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΠΑΣΟΚ: Απάντηση σε όσους «κερδοσκόπησαν» πολιτικά η δικαίωση Γεωργίου
«Στοχοποιήθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να εξυπηρετηθεί το αντιμνημονιακό τους δόγμα»
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ηχηρή απάντηση» η δικαίωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Στοχοποιήθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Η δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνιστά μια ακόμη ηχηρή απάντηση κατά όσων “κερδοσκόπησαν” πολιτικά καλύπτοντας τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας του 2008-2009 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Στη συνέχεια, η Χαριλάου Τρικούπη τόνισε: «Ο κ. Γεωργίου στοχοποιήθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ πως τάχα “φούσκωσε το έλλειμμα” για να εξυπηρετήσουν το αντιμνημονιακό τους δόγμα των ανέξοδων λύσεων των Ζαππείων και του “ενός νόμου ενός άρθρου”.
Εγείρει, όμως, η απόφαση σημαντικά θέματα σε σχέση με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα, καθώς το Ε.Δ.Δ.Α. αναγνωρίζει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη του ανθρώπου που αποκάλυψε τις παθογένειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φτάνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Κατόπιν αυτού, είναι επιβεβλημένη η συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. ενώπιον του Αρείου Πάγου», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.
Ανδρέας Γεωργίου: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε σήμερα τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που το 2010 είχε βρεθεί στο κέντρο της κρίσης του χρέους.
Ο Ανδρέας Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 έως το 2015, είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή επειδή κατείχε ταυτοχρόνως μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η ελληνική δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε παραλείψει επί 10 μήνες να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και ότι είχε αποκαλύψει δημοσιονομικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση αυτού του οργάνου.
Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως η προσφυγή του είχε απορριφθεί «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με τον ίδιο, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. Προσέφυγε ενώπιον των Ευρωπαίων δικαστών επικαλούμενος το άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου περί του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη.
Στη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο του Στρασβούργου εκτιμά ότι «το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου θα αποτελούσε ένα αρμόζον μέσο για την αποκατάσταση των παραβιασθέντων δικαιωμάτων του ενάγοντος».
Στην ίδια υπόθεση, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε κατηγορηθεί ότι διόγκωσε εσκεμμένα τους αριθμούς του δημόσιου ελλείμματος το 2010 ώστε να αναγκάσει τη χώρα του να υιοθετήσει δραστικά δημοσιονομικά μέτρα. Η κατηγορία αυτή δεν απαγγέλθηκε τελικά εις βάρος του.
Στη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 έως το 2015, το δημόσιο έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4%, και το χρέος αυξήθηκε από το 115,1% στο 126,8%, ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών η Αθήνα έκρυβε συστηματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αυτή η αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος σηματοδότησε την αρχή της κρίσης του χρέους και ακολούθησε η συμμετοχή του ΔΝΤ, στο πλευρό της Ευρωζώνης, στο πρώτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το 2010.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επίσης την εποχή εκείνη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όμως οι δικηγόροι του διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν διήρκεσε παρά τρεις με τέσσερις μήνες.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, με επικεφαλής την Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση.
Τον Ανδρέα Γεωργίου είχε υπερασπιστεί δημοσίως το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάν Τίσεν, είχε δηλώσει πως «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2015 ήταν αξιόπιστα και είχαν κοινοποιηθεί με ακρίβεια».