- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Κομισιόν θα βοηθήσει την Ελλάδα όπου χρειαστεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη
«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν αυτά που αισθάνομαι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε τη δέσμευση της Κομισιόν να συνδράμει την Ελλάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει όπου χρειαστεί μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διατύπωσε τη δέσμευση σε συνέντευξη Τύπου, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων. Παράλληλα, εξέφρασε την «οδύνη όλων για την ανείπωτη καταστροφή».
«Σήμερα τα ξημερώματα συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τη μαύρη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη. Ως μέλος του Κολλεγίου των Επιτρόπων αλλά και ως Έλληνας επίτροπος, σήμερα που είναι η πρώτη φορά που έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλω να εκφράσω την οδύνη όλων μας για αυτήν την ανείπωτη καταστροφή. Δεν υπάρχουν λόγια, ούτε λέξεις για να εκφράσουν αυτά που αισθάνομαι αυτήν την ώρα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Επίσης, επανέλαβε «τη δέσμευση της προέδρου, όπως έγινε σαφής στην επικοινωνία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να συνδράμουμε οπουδήποτε χρειαστεί και τη στιγμή που μιλάμε ειδικοί της Κομισιόν βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να οριοθετήσουν αυτήν τη συνεργασία».
ΕΕ - Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες παρατείνεται κατά ένα χρόνο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ανακοίνωση για την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας. Η εν λόγω Οδηγία ήδη έχει παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2024 και μπορεί να παραταθεί περαιτέρω έως το 2025. Επίσης, η Κομισιόν είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για περαιτέρω παράταση εάν χρειαστεί.
Η Οδηγία ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 2022 ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έκτοτε, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν άμεση προστασία στην ΕΕ, εκ των οποίων περισσότερα από 3 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022. Όλοι οι εγγεγραμμένοι είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση. Η απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει για άλλη μία φορά τι είναι δυνατό να γίνει όταν η ΕΕ ενεργεί ενωμένη.
Η Οδηγία για την προσωρινή προστασία έχει αποδειχθεί ουσιαστικό μέσο παροχής άμεσης προστασίας στην ΕΕ και θα πρέπει να παραμείνει μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΕ στο μέλλον.
Ο αντιπρόεδρος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι «από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτυπώθηκε με τη χορήγηση καθεστώτος άμεσης προστασίας για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα, με οικογένειες στην ΕΕ να ανοίγουν τα σπίτια τους, τα σχολεία να καλωσορίζουν νέους μαθητές, τα νοσοκομεία και οι ιατρικές υπηρεσίες να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία να εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό μας. Η προσωρινή προστασία ήδη έχει παραταθεί (κατά έναν χρόνο) και είμαστε έτοιμοι να την παρατείνουμε περαιτέρω. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειάζεται. Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το πολύτιμο μέσο πρέπει να παραμείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΕ στο μέλλον».
Η αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σούιτσα, σημείωσε ότι «μία γενιά παιδιών της Ουκρανίας έχουν βιώσει έναν χρόνο βίας, φόβου, απώλειας και τραγωδίας. Δεύτερον, έπρεπε να αφήσουν πίσω τους τη ζωή τους όπως την ήξεραν. Το παρόν τους και το δικό τους μέλλον έχει αλλάξει αμετάκλητα. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά όσον αφορά στην καταγραφή, στην προστασία και στη φοίτηση πολλών παιδιών που αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα φροντίσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απομένουν και θα βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη μας να υποδέχονται παιδιά από την Ουκρανία έχοντας κατά νου το καλύτερο συμφέρον τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που απομακρύνθηκαν από ουκρανικά ιδρύματα».
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι «έναν χρόνο μετά, η προσωρινή προστασία αποτελεί απόδειξη της ενότητας και της αλληλεγγύης της Ένωσης προς τους ανθρώπους που φεύγουν λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».
Η Οδηγία παρείχε άμεση προστασία μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις διατυπώσεις στο ελάχιστο, ενώ συμπλήρωσε αυτήν την προστασία με ένα ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο σύνολο δικαιωμάτων:
- Πρόσβαση στην καταχώριση και την τεκμηρίωση: Τα κράτη-μέλη δημιούργησαν γρήγορα τις διαδικασίες εγγραφής και έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων.
- Ειδική προστασία για παιδιά: Επί του παρόντος σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών της Ουκρανίας καταφεύγουν στην ΕΕ.
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση: Από την έναρξη του σχολείου τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά από την Ουκρανία έχουν εγγραφεί στα εκπαιδευτικά συστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Αντιμετώπιση κινδύνων εμπορίας ανθρώπων και υποστήριξη θυμάτων εγκλημάτων πολέμου: Η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή το κοινό σχέδιο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ευαισθητοποίησης των εκτοπισθέντων και πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων.
- Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα: Σχεδόν 2.000 Ουκρανοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί επιτυχώς σε 20 χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ. Στήριξη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφέρεται από τα περισσότερα κράτη-μέλη σε όσους έφυγαν από τον πόλεμο.
- Πρόσβαση σε θέσεις εργασίας: Περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι εργάζονται σε όλη την Ευρώπη και η ΕΕ έχει δημιουργήσει μία πιλοτική δεξαμενή ταλέντων για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας.
- Πρόσβαση σε καταλύματα και στέγαση: Η καθοδήγηση «Ασφαλή Σπίτια» βοηθά κράτη-μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών στην οργάνωση πρωτοβουλιών ιδιωτικής στέγασης. Η Επιτροπή χορήγησε 5,5 εκατ. ευρώ στο έργο που διεξάγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού, το οποίο υποστηρίζει την υλοποίηση του «Safe Homes» και προκήρυξε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις έργων για την περαιτέρω προώθηση προγραμμάτων κοινοτικής χορηγίας.
Η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης «Ουκρανία», που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή αμέσως μετά την ενεργοποίηση της Οδηγίας, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συντονισμένης απόκρισης.
Η Επιτροπή και οι υπηρεσίες της παρείχαν επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη-μέλη για την εφαρµογή της Οδηγίας. Ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο υποστηρίζει 13 κράτη-μέλη στις ανάγκες που αφορούν στο άσυλο, την υποδοχή και την προσωρινή προστασία. Περίπου 200 μέλη προσωπικό της Frontex έχουν αναπτυχθεί στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής και στη Μολδαβία για υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων.
Η Europol έχει, επίσης, αναπτύξει προσωπικό και αξιωματούχους για τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας σε πέντε κράτη-μέλη και τη Μολδαβία. Ακόμη, δημιουργήθηκαν τρεις κόμβοι πολιτικής προστασίας της ΕΕ για τη διοχέτευση περισσότερων από 80.000 τόνων βοήθεια σε είδος προς την Ουκρανία, ενώ έχει παράσχει οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των αναγκών των εκτοπισθέντων.
Η ΕΕ έχει παράσχει συνολικά 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω των πακέτων CARE και FAST-CARE. Επιπροσθέτως, 1 δισ. ευρώ επαναπρογραμματίστηκε στο πλαίσιο των ταμείων συνοχής και 400 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στο πλαίσιο των κονδυλίων εσωτερικών υποθέσεων.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει τη συνεργασία της με διεθνείς εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με διεθνείς οργανώσεις.