Πολιτικη & Οικονομια

Πόπη Τσαπανίδου: Δεν έχει υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των αγνοουμένων

Να δοθεί η «πραγματική εικόνα για την έκταση της τραγωδίας» ζητά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Πόπη Τσαπανίδου: Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσημες ανακοινώσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων.

«Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ακόμα δεν έχει υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των αγνοουμένων», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να δώσουν επιτέλους την πραγματική εικόνα για την έκταση της τραγωδίας», υπογραμμίζει.

«Ο σεβασμός στους νεκρούς και στους ανθρώπους τους που θρηνούν, προϋποθέτει και τον σεβασμό στην αλήθεια», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πόπη Τσαπανίδου.

Στους 57 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Αυξάνεται η «μαύρη λίστα» της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται στα διαλυμένα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, οι νεκροί ανέρχονται στους 57, ενώ έχουν ληφθεί συνολικά 52 δείγματα DNA από συγγενείς που ψάχνουν τους αγαπημένους τους. 

Την ίδια ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 ταυτοποιήσεις μέσω DNA, όπως έχει ανακοινώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς η εξέταση των δειγμάτων χρειάζεται χρόνο. Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί δείγματα τόσο από σορούς όσο και από ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν διάσπαρτα στα βαγόνια και την γύρω περιοχή.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από τα θύματα να μην μπορέσουν να αναγνωριστούν. Είναι ενδεικτικό ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στα βαγόνια που πήραν φωτιά μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων ξεπέρασαν τους 1.000 βαθμούς, την ώρα - που όπως επισημαίνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων- κατά την αποτέφρωση η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι και τους 800 βαθμούς.

Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σοροί είναι η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποια ανέφερε: «Η απόφαση είναι να μην δουν συγγενείς ανθρώπους που δεν ζουν πια».

«Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι πολύωρη και γίνεται σε συνεργασία με το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Είναι τραυματικό για τους συγγενείς, ήμασταν χθες όλη μέρα μαζί τους. Περιμένουμε σήμερα τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση. Η απόφαση είναι να μην δουν οι συγγενείς, να μην έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω DNA, εάν έχουμε κάποιον νεκρό, καλό είναι να τον θυμόμαστε γερό και καλά, αυτή να είναι η εικόνα που έχουμε από αυτόν».

Αναφορικά με τους τραυματίες η Μίνα Γκάγκα γνωστοποίησε ότι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.