Πολιτικη & Οικονομια

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από την καταδίκη Παππά

Στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παππάς
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Καταδίκη Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η απόφαση - Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, με την κυβέρνηση να εξαπολύει «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα επιστρέφει.

Μάλιστα, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, διερωτάται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει εκτός των ψηφοδελτίων του τον Νίκο Παππά, κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν τίθεται ως θέμα από την Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται πως στον Νίκο Παππά επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των δύο ετών. Πρόκειται για την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή. Στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή, των 5.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του επιχειρηματία για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η δίκη έγινε για να χτυπηθεί η παράταξή μας», ήταν η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παππά.

«Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους "γαλάζιους κοριούς" και τις "γαλάζιες ακρίδες". Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξή μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι».

«Αλλά για αυτό δεν θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

Οικονόμου: «Απόφαση-κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα»

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου, έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς «ο Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας».

Τέλος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την ομόφωνη απόφαση, να απαντήσει αν «θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του και αν θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;».

Την δικαστική απόφαση σχολίασε και η ΝΔ, η οποία ανήρτησε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι».

«Ναι. Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας. Και καταδίκασαν ομόφωνα τον συνεργάτη σας. Ομόφωνα και αμετάκλητα ένοχος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ.

Τσίπρας: Δειλός ο Μητσοτάκης, δεν τόλμησε να διώξει εμένα

Την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό». «Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», αναφέρει και ξεκαθαρίζει: «Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός».

Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να...

Posted by Alexis Tsipras on Friday, February 24, 2023

«Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει φαίνεται άλλη άποψη. Δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία. Τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης», συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας και διαμηνύει: «Ας γνωρίζει όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Την τελική ετυμηγορία, άλλωστε, θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός».

Οικονόμου: Καταλαβαίνουμε πόσο «κρατάει» ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα

Ανταπαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, για να προσθέσει: «Για να κρατάει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια καταλαβαίνουμε πόσο ''κρατάει'' ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα».

Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «μη αποδεχόμενος αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική πρόβλεψη, αμφισβητεί τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του πολιτεύματος. Όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: δεν υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα∙ οι αποφάσεις είναι καλές και δίκαιες μόνο όταν συμφωνούμε με αυτές, δεν υπάρχουν θεσμοί, μονάχα λαός».

»Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης! Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννος», καταλήγει.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον “κρατάνε”»

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον “κρατάνε”», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Επειδή στην κυβέρνηση, και ιδίως με τις παρακολουθήσεις, ο ένας κρατάει τον άλλον, θαρρεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται. Τον ενημερώνουμε ότι ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον “κρατάνε”», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Τσαπανίδου.

Π. Τσαπανίδου: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον «κρατάνε»

Μάντζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος από την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Αυστηρά σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την απόφαση καταδίκης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό δικαστήριο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπάρχουν δικασταί εις Αθήνας» και πρόσθεσε πως «η τότε κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες».

Ο κ. Μάντζος συμπλήρωσε: «Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε. Αναρωτιόμαστε: Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές; Ή θα παραδεχτεί και σήμερα "ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.