- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην υποστήριξη της Ουκρανίας»
Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ελλάδα - ΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν
Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο- υπό το πρίσμα της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια-, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση που ειχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας (20/2).
Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, λέγοντας: «Η καρδιά μας ράγισε».
Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισε λίγο πριν τις 19:20, ενώ ακολούθησε δείπνο.
Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος, δε, στον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας. Η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, δε: «Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το δέσιμο».
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Κυρικάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά και ειδικα τα τελευταία χρόνια έχουν εμβαθύνει περισσότερο οι σχέσεις τους τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.
Μπλίνκεν: Οι καιροί είναι δύσκολοι, η Συμμαχία θα ανταπεξέλθει
«Οι καιροί είναι δύσκολοι, η Συμμαχία θα αντεπεξέλθει» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Όπως σημείωσε η Ελλάδα σε ενέργεια, και κλιματική αλλαγή έχει εμβαθύνει την σχέση της με τις ΗΠΑ.
Ακόμη, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στις πρωτιές της Ελλάδας, ενώ έκανε ειδική μνεία στην υποστήριξη που έχει διατεθεί στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το «3+1» με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται στην ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον.
O Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Άντονι Μπλίνκεν, για προληπτικούς λόγους.
Όλα τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο κ. Δένδιας είναι αρνητικά και η συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.
«Καλησπέρα Ελλάδα»
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 17:30 προερχόμενος από την Άγκυρα.
«Καλησπέρα Ελλάδα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της δημοκρατίας».
Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Οικονόμου είπε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Το πρόγραμμα της Τρίτης
Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 11:30.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Τα μηνύματα Μπλίνκεν προς την Τουρκία
Σημειώνεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε τη Δευτέρα και την Τουρκία, όπου μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των βημάτων που έχουν ήδη γίνει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου συμφωνίας που υπέγραψαν», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πρόσθεσε για τα F-16 «Δεν μπορώ να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ να πω ότι έχω ήδη συμμετάσχει ενεργά στο να μιλήσω στο Κογκρέσο σχετικά με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης για το πακέτο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των F-16, τπρος την Τουρκία που είναι σημαντικό για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».