Πολιτικη & Οικονομια

Στέφανος Μάνος: Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας - Θα γίνει διεθνής προορισμός»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Μάνος συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο: «Στο στέμμα της Αθήνας θα προστεθεί ένα αξεπέραστο διαμάντι».
Ως «διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας» χαρακτηρίζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ο Στέφανος Μάνος © Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Ο Στέφανος Μάνος συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο: «Στο στέμμα της Αθήνας θα προστεθεί ένα αξεπέραστο διαμάντι».

Ως «διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας» χαρακτηρίζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ο Στέφανος Μάνος, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα δίνει τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σημειώνει ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) θα γίνει διεθνής προορισμός.

Σε άλλη ανάρτησή του, ο Στέφανος Μάνος δίνει επιπλέον συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή αποφάσισε το νέο μουσείο να διοικείται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κατά το επιτυχημένο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο κ. Μάνος εκφράζει ευχαριστίες στους δωρητές της αρχιτεκτονικής μελέτης Νικόλα και Ειρήνη Λαιμό, χωρίς τους οποίους, όπως αναφέρει, θα αργούσε πολύ το έργο του νέου ΕΑΜ.

Πώς θα είναι το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Πώς μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτή την αξιοσημείωτη συλλογή καλύτερα; Και πώς μπορεί το ίδιο το μουσείο να εδραιώσει έναν ισχυρότερο δεσμό με την πόλη; Το υπάρχον κτίριο, ένα υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής και τυπικό δείγμα μουσείου του 19ου αιώνα, σαν ένα είδος ναού, δεν έχει την εγγύτητα και τη σχέση με την πόλη που θα θέλαμε σ’ ένα σύγχρονο μουσείο. Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εντελώς καινούργιο έργο, προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε αυτό που υπάρχει ήδη. Να ενισχύσουμε το κτίριο και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να επανεξετάσουμε το πώς παρουσιάζονται οι συλλογές» διευκρίνισε ο διάσημος αρχιτέκτονας David Chipperfield τα αιτήματα και τους στόχους της μελέτης που κατέθεσε το γραφείο του μαζί με αυτό του Αλέξανδρου Τομπάζη για την αναβάθμιση και επέκταση του πρώτου μουσείου της χώρας.

Υιοθετώντας ένα λιτό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο καθαρών όγκων, η επέκταση που θα χαρίσει στο μουσείο επιπλέον 20.000 τ.μ. επιφάνειας σε δύο υπόσκαφα επίπεδα, θα μας υποδέχεται από το επίπεδο του δρόμου, στην πλευρά της Πατησίων. Εδώ θα φιλοξενούνται, οργανωμένες συμμετρικά, οι βασικές δημόσιες λειτουργίες του –τα εκδοτήρια εισιτηρίων, στα αριστερά το εστιατόριο, στα δεξιά, απέναντι από το Ακροπόλ, το πωλητήριο–, αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις και το νέο αμφιθέατρο. Η βιβλιοθήκη, οι χώροι έρευνας, οι αποθήκες και τα γραφεία της διοίκησης θα στεγάζονται στο αρχικό νεοκλασικό των Λάνγκε και Τσίλλερ, που χρονολογείται από το 1866-1874 και απέκτησε διάφορες προσθήκες στα χρόνια που ακολούθησαν. Κι ανάμεσα στα δυο κτίρια, υπερυψωμένος σε σχέση µε την δραστηριότητα της πόλης, ο περιβάλλων χώρος που µελετήθηκε από το γραφείο των Βέλγων αρχιτεκτόνων τοπίου Wirtz International με αναφορές στα πάρκα του 19ου αιώνα –πλατώµατα και µονοπάτια στρωµένα µε χαλίκι, εκτάσεις µε γρασίδι, μορφοποιημένους θάμνους, µεσογειακά και ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά.

Ο Στέφανος Μάνος συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο: «Στο στέμμα της Αθήνας θα προστεθεί ένα αξεπέραστο διαμάντι».
Στην ανάρτησή του, ο Στέφανος Μάνος σημειώνει ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνει διεθνής προορισμός ΥΠΠΟΑ/ © Filippo Bolognese Images

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Για την πραγματοποίηση ενός προσωπικού του ονείρου, την μετατροπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε ένα τοπόσημο της Αθήνας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της εκδήλωσης θεωρώντας πως η επιλεγείσα πρόταση πληροί τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τον διαγωνισμό: «πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εκθέσουμε τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, καθώς σήμερα εκθέτουμε λιγότερο του 10% αυτών που έχουμε στις αποθήκες μας. Πώς, ταυτόχρονα, θα φέρουμε το Μουσείο πιο κοντά στην Πατησίων, πιο κοντά στην πόλη». Δήλωσε δε την πρόθεση όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και η κατασκευή του έργου από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους.

«Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα. Δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό. Είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Η επέκταση συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Δημιουργούμε ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.