Πολιτικη & Οικονομια

«Χωρίς υπόβαθρο οι παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού» λέει η Λ. Μενδώνη

«Δεν αλλάζει τίποτα στην αμοιβή των καλλιτεχνών»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίνα Μενδώνη - Παραιτήσεις καθηγητών Εθνικού Θεάτρου: «Χωρίς υπόβαθρο και εκ του ασφαλούς»

Για εκ του ασφαλούς παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού θεάτρου χωρίς υπόβαθρο μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η απόφασή τους αυτή δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εξηγώντας πως η κυβέρνηση παρενέβη και ψήφισε διάταξη για τους καλλιτέχνες.

«Το προεδρικό διάταγμα ρυθμίζει τα προσόντα για τις προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού και όχι καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο που οι καλλιτέχνες αμείβονται ή προσλαμβάνονται για καλλιτεχνική δουλειά στο Δημόσιο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που καθιστά σαφές πως οι καλλιτέχνες εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. «Καθίσταται σαφές και ότι στους δήμους θεσπίζεται ειδικό μισθολόγιο που αναγνωρίζει τη φύση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει καθαρές λύσεις για να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης για τις τέχνες» είπε.

Η υπουργός Πολιτισμού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως κάλεσε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναγνωρίσει ως ΤΕ τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, κάτι όμως που άγγιξε για πέντε χρόνια που ήταν αυτός στην κυβέρνηση. «Είναι δέσμιος συντεχνιακών συμφερόντων και δεν θέλει να δεσμευτεί για την ανωτατικοποίηση των παραστατικών σπουδών» σημείωσε με νόημα.

Οικονομού: Το ΠΔ δεν υποβιβάζει τα προσόντα των καλλιτεχνών

Για το θέμα με τους καλλιτέχνες και αν θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι υποκινούμενες μίλησε και ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως το ΠΔ δεν υποβιβάζει τα προσόντα των καλλιτεχνών.

«Αν το αίτημα είναι με ένα νόμο και ένα άρθρο η μεταλυκειακή τους εκπαίδευση να γίνει τεχνολογική ή ανώτατη, έχουν άδικο. Δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να αντιστοιχηθούν οι καλλιτεχνικές ιδιότητες, αλλά αυτό να γίνει μέσα από μελέτη και οργανωμένο σχέδιο. Η κυβέρνηση δεν έχει τους καλλιτέχνες απέναντί της, άλλωστε έχει ενισχύσει τον Πολιτισμό κατά πολλά παραπάνω εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε με γεγονότα και αλήθειες. Αν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά, είμαστε εδώ να το εξηγήσουμε. Αν κάτι από όσα λέμε είναι ψέματα, να έρθουν να το αποδείξουν. Αλλιώς πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της έντασης ενδεχομένως να έχει και άλλα ελατήρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση ανέφερε πως είτε υπάρχει σύγχυση είτε η κυβέρνηση λέει ψέματα, «αλλά να έρθουν να το αποδείξουν», ή υπάρχουν άλλα ελατήρια για τη συνεχιζόμενη ένταση. «Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πιθανότερη αιτία. Πιστεύω ότι κυρίως επικρατεί σύγχυση. Είμαστε εδώ να τη διαλύσουμε. Τώρα, ότι υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία. Δεν πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες είναι χειραγωγούμενοι», σημείωσε.

Για την ομαδική παραίτηση των καθηγητών στο Εθνικό Θέατρο δήλωσε πως είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. «Περιττή ένταση. Θέλω να πιστεύω ότι βασίζεται στη σύγχυση», είπε ενώ για το θέμα των συμβάσεών τους ανέφερε ότι μπορεί κανείς να βρει στη διαύγεια τι συμβαίνει.

Η παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, προχώρησε σε παραίτηση, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρουν: «Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στον εργασιακό τομέα και απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών, ανακοινώσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2023 την απόφασή μας να παραιτηθούμε από τα καθήκοντά μας στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αν δεν υπήρχε στο μεταξύ μια ουσιαστική τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Στηρίξαμε με αυτόν τον τρόπο και τις βασικές διεκδικήσεις των σπουδαστών, που είχαν προχωρήσει στην κατάληψη της Σχολής.

»Στην εκπνοή της προθεσμίας που δώσαμε, δηλαδή στις 7/2, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης κάλεσε εκτάκτως μια αντιπροσωπεία μας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που είχε ήδη λάβει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τροπολογίας) καθώς και μια σειρά από προθέσεις για μελλοντικές βελτιώσεις. Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματά μας καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία δημόσια δέσμευση για ουσιαστική τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την αναγνώριση / διαβάθμιση των σπουδών τους.

»Εν γνώσει, λοιπόν, της κρισιμότητας της κατάστασης και της σοβαρότητας αυτής της απόφασης, προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς. Ας αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αλλά και απέναντι στο κύρος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που υπονομεύεται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα».