Πολιτικη & Οικονομια

Η πολιτική ανάμεσα στο «θεσμικό αντάρτικο» και την «ευθύνη της λάσπης»

Πώς ερμηνεύεται η διπλή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
alexis-tsipras

Αλέξης Τσίπρας: Η εξήγηση για όσα είπε στο Ζάππειο κατά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ

Σαν τον φίλο που ήρθε απόψε από τα παλιά. Ή σαν το κόμμα εξουσίας που επιστρέφει στις ρίζες του – στις ρίζες του κόμματος διαμαρτυρίας.

Η παρατήρηση ανήκει σε πολιτικό αναλυτή και αφορά στο «θεσμικό αντάρτικο» που κήρυξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο. Το «αντάρτικο» δεν οδήγησε μόνο σε τέτοιες σκέψεις. Προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το δίλημμα «Δημοκρατία ή έκτροπη» καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι «διάβρωσε τους θεσμούς της δημοκρατίας», «κακοποίησε το κράτος δικαίου», «καταχράστηκε τη δημοκρατική εξουσία που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός», «κατέβηκε και το τελευταίο σκαλοπάτι στη σκάλα του κακού», «μετέτρεψε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής».

Αν όμως αυτοί οι οξείς τόνοι είναι ένα είδος συριζαϊκού business as usual, η ανακοίνωση πως το κόμμα του θα απόσχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εισπράττεται ως κάτι περισσότερο από αυτό. Μοιάζει ένα από εκείνα τα πλήγματα που έφερε στους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και όταν κυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ.

Ανάλογης «βαρύτητας» κρίνεται και ο υπαινιγμός πως, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει υποκύψει σε κάποιον εκβιασμό. Η μομφή που άφησε κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πρώτη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ως «μπροστινή» μιας επιχείρησης δολοφονίας χαρακτήρα υιοθετήθηκε χθες στο Ζάππειο από την ίδια την ηγεσία του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ «στα κάγκελα»

Αυτή η ανάληψη της «ευθύνης της λάσπης» στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εξηγεί και τη σφοδρότητα της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ. «Οι γκεμπελικές πρακτικές ”λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη. Σημειώνεται ακόμη πως «οι αθλιότητες της εκπροσώπου Τύπου (Πόπης Τσαπανίδου) περί ”εκβιαζόμενου” Νίκου Ανδρουλάκη, θύμισαν τις σταλινικές πρακτικές τους και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα».

«Ολοκληρωτική νοοτροπία»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «ο κατήφορός του (σ.σ. του Αλέξη Τσίπρα) είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος. Επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει. Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας».

Το ΜέΡΑ25 και το ρεσιτάλ υποκρισίας

Την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις νομοθετικές διαδικασίες κατήγγειλε μέχρι και ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα, γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας». Όπως γράφει: «3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κλπ. Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή, ...απέχει από το Κοινοβουλευτικό Έργο. Το Ζάππειο τελικά εμπνέει από τις Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις».

Υπονόμευση της Βουλής

Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά είναι ένας «αγώνας» για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη: «Καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη» είπε.

Σε αυτές τις φράσεις οι αναλυτές αναγνωρίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα: Το «αντάρτικο», λένε, υπονομεύει τον ρόλο της Βουλής, δηλαδή έναν πυλώνα της δημοκρατίας. Είναι ένα πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό, όταν δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα «νομιμοποιεί» μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών (όπως είναι οι ψηφοφορίες) την κυβέρνηση.

Η αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαδικασιών

Δεν είναι όμως μόνο η υπονόμευση της Βουλής που προβληματίζει, αλλά και η αμφισβήτηση κορυφαίων δημοκρατικών διαδικασιών, όπως είναι οι εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα προκύψει από τη λαϊκή ψήφο και τον νέο συσχετισμό δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ «απονομιμοποιεί» εκ των προτέρων την όποια κυβέρνηση με το αφήγημα των εκβιασμών και το επιχείρημα ότι «για την επόμενη πενταετία, η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας».

Εκεί τοποθετείται η αναφορά του Γιάννη Οικονόμου περί «τραμπισμού αλά γκρέκα» και σε συνδυασμό με το σύνθημα που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο περί «καθόδου στον λαό». Μπορεί αυτή τη φορά να μην μπορεί να διενεργήσει δημοψήφισμα, αλλά «μεταφέρει», όπως είπε, την πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση από τη Βουλή στα 10.000.000 πολίτες, στον ελληνικό λαό, «τον ανώτατο κριτή», για τον οποίο ζητά να ψηφίσει στα τέλη του μήνα.

Η βιασύνη για κάλπες

Κάπως έτσι, και αφού απέχει από τη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από σήμερα και από το Περιστέρι την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία, που θα συνεχιστεί σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η «βιασύνη», όπως χαρακτηρίζεται, έχει εξήγηση και αυτή δεν βρίσκεται στην αγωνία για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Η Κουμουνδούρου φοβάται αυτό στο οποίο ποντάρει η Πειραιώς: πως τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά τον Φλεβάρη και αυτό θα μετρήσει στην ψήφο των πολιτών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.