- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δημοσκόπηση MRB: Τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων - Τι είδους κυβέρνηση θέλουν
Πώς κρίνονται τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης
Δημοσκόπηση MRB για το OPEN: Η πρόθεση ψήφου, οι αναποφάσιστοι, το είδος της επιθυμητής κυβέρνησης και η θέση για την ακρίβεια
Το στίγμα για τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές δίνουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της MRB για το OPEN. Το 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, ενώ το 25% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι επιθυμούν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.
Πώς κρίνουν οι αναποφάσιστοι τα μέτρα στήριξης - Τι κυβέρνηση θέλουν
Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν πιο γενναιόδωρη από ότι θα έπρεπε.
Επιπλέον, στο ερώτημα «τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι», σε ποσοστό 25% απάντησαν ότι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε ποσοστό 12% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 6,6% κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιο σενάριο συνεργασίας προτιμούν - Ποιο κόμμα θα ήθελαν να επικρατήσεις στις εκλογές
Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά ούτε και στον δεύτερο, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο σενάριο συνεργασίας θα ήθελαν να δουν μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με την MRB, οι ψηφοφόροι απάντησαν:
- Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
- Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
- Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς
- Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.
- Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητεί διεξαγωγή νέων εκλογών.
- Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας.
- Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.
- Ως προς τους αναποφάσιστους, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Την ίδια ώρα, το 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές έστω και με μία ψήφο, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κόμμα», απαντά το 19,8%, «άλλο κόμμα», απαντά το 9%.
Στον αντίποδα, το 36,6% θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένα κόμμα» απαντά το 17,4%, «άλλο κόμμα» το 3,6%. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.
Στο ερώτημα «Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4%. «Κανένας από τους 2 απαντά το 25%.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα για τους πολίτες
Σε άλλο ερώτημα που έθεσε οι MRB στους συμμετέχοντες, οι πολίτες κατέθεσαν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα. Αυτά είναι:
- Ακρίβεια 46,3%
- Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
- Ανεργία 11,3%
- Ελληνοτουρκικά 8,2%
- Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%
Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το κατά πόσο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι. Τέλος, το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.