- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Απάντηση Βενιζέλου στον Μητσοτάκη: «Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης»
Η αναφορά του πρωθυπουργού και η δήλωση για τις παρακολουθήσεις
Ευάγγελος Βενιζέλος: Η απάντηση στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις και οι προβλέψεις του νόμου για εντολή στην ΕΥΠ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά με ανάρτησή του στο Facebook στις άμεσες και έμμεσες αναφορές που έκανε για το πρόσωπό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψηφίστηκε σήμερα (27.1) από την Ολομέλεια.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην ομιλία του ότι «ο κ. Βενιζέλος μας έλεγε επί της αρχής ότι δεν παρακολουθείται κανένα πολιτικό πρόσωπο και μετά αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Δύσκολο για τον ίδιο, αλλά έγινε. Ο κ. Βενιζέλος μας έλεγε επί της αρχής ότι κάνεις δεν πρέπει να παρακολουθείται. Δεν είναι πια και παντογνώστης». Μάλιστα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Πρώτα τον κρεμάσατε στα μανταλάκια τον κ. Βενιζέλο και τώρα τον στηρίζετε».
Λίγες ώρες αργότερα, μέσω της ανάρτησής του, ο κ. Βενιζέλος απαντά, χωρίς να κατονομάζει τον πρωθυπουργό, πως «το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι φανερό» και προσθέτει: «Για μήνες ακούγαμε την πολιτική επιχειρηματολογία ότι "κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις", ότι "όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ", ότι "για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ". Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου
Υποκλοπές και πολιτικά πρόσωπα: τι είχε υποστηριχθεί και τι προβλέπει τελικά ο ν. 5002/202
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 5002/2022, «Το αίτημα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, που αφορά πολιτικά πρόσωπα, υποβάλλεται μόνο από την Ε.Υ.Π. και οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας. Το αίτημα, μαζί με τα στοιχεία που το συνοδεύουν, υποβάλλεται από τον Διοικητή της Ε.Υ.Π. στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να χορηγήσει σχετική άδεια εντός προθεσμίας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών. Αν δεν υπάρχει Βουλή, την άδεια του δεύτερου εδαφίου χορηγεί ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής ή, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, ο Πρωθυπουργός. Αν το αίτημα αφορά στον Πρόεδρο της Βουλής, ή αν δεν υπάρχει Βουλή στον Πρόεδρο της τελευταίας Βουλής, την άδεια χορηγεί ο Πρωθυπουργός. Μόνον εάν χορηγηθεί η άδεια της παρούσας, μπορεί το αίτημα να υποβληθεί στον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 για τη συνέχιση της διαδικασίας. Στην περίπτωση της παρούσας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής ή ο Πρωθυπουργός, κατά περίπτωση, δεν τηρεί σχετικό αρχείο».
Με τη διάταξη αυτή εισάγονται ειδικές αυξημένες εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών πολιτικού προσώπου. Η ουσιαστική αρμοδιότητα ανατίθεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Επιπλέον το φάσμα των πολιτικών προσώπων διευρύνεται με την περ. β του άρθρου 3 του ίδιου νόμου.
Η ρύθμιση αυτή δεν σέβεται πλήρως τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος, είναι όμως ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο νομοθετικό βήμα. Αυτό ήταν το σχόλιο μου όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του ν. 5002/2022.
Η κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι υπάρχει ειδικό συνταγματικό καθεστώς για τα πολιτικά πρόσωπα, για λόγους προστασίας της δημοκρατίας. Η άδεια του Προέδρου της Βουλής προφανώς θεωρείται από τον νομοθέτη υποκατάστατο της άδειας της Βουλής.
Για μήνες ακούγαμε την πολιτική επιχειρηματολογία ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», ότι «όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ», ότι «για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ».
Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα.