Πολιτικη & Οικονομια

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

«Ιστορικό καθήκον να περνάμε τη σκυτάλη της μνήμης στις νέες γενιές»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς.
Στο Ολοκαύτωμα ως την κορύφωση της ανθρώπινης κτηνωδίας εστιάζει στα μηνύματά του ο πολιτικός κόσμος © Konstantinos Tsakalidis/SOOC

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς.

Στο Ολοκαύτωμα ως την κορύφωση της ανθρώπινης κτηνωδίας και στο χρέος όλων μας να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη της θυσίας των εκατομμυρίων Εβραίων για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά αυτή τη φρικτή κατάπτωση του ανθρώπινου είδους, εστιάζει στα σημερινά μηνύματά του ο πολιτικός κόσμος.

Με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς και τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, η ελληνική πολιτική ηγεσία υπενθυμίζει το ιστορικό καθήκον της διατήρησης της μνήμης.

Στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε: «Το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζισμού, που συγκλόνισε με την ασύλληπτη βαρβαρότητά του την ανθρωπότητα, μας καλεί όλους σε διαρκή εγρήγορση, ώστε το σύνθημα "Ποτέ Ξανά" να γίνει πράξη». 

«Ελάχιστο χρέος μας σήμερα, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, να μην ξεχάσουμε, ποτέ, τη μεθοδικά οργανωμένη Γενοκτονία από τους Ναζί», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ενώ ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος τήρησε, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η Ολομέλεια της Βουλής.

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς.
Άφιξη Ούγγρων Εβραίων στο Ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς το καλοκαίρι του 1944 © Wikimedia Commons

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζισμού μας καλεί όλους σε διαρκή εγρήγορση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο, τιμώντας όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στεφάνι, επίσης, κατέθεσε και ο Ούγκω Φρανσές ένας από τους τελευταίους Έλληνες επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Νωρίτερα, με ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Τιμάμε σήμερα τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζισμού, που συγκλόνισε με την ασύλληπτη βαρβαρότητά του την ανθρωπότητα, μας καλεί όλους σε διαρκή εγρήγορση, ώστε το σύνθημα "Ποτέ Ξανά" να γίνει πράξη». 

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο για το Ολοκαύτωμα
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο για το Ολοκαύτωμα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq2w5l7u94y9)

ΥΠΕΞ: Ιστορικό καθήκον να περνάμε τη σκυτάλη της μνήμης για το Ολοκαύτωμα στις νέες γενιές

«Την 27η Ιανουαρίου, στην 78η εφέτος επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς, από τον Σοβιετικό στρατό, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και η Ελλάδα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τιμά ειδικότερα τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων της απάνθρωπης αυτής τραγωδίας", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Καθώς μάλιστα θα λιγοστεύουν οι αυτόπτες μάρτυρες από δίπλα μας, αποτελεί ιστορικό και ηθικό καθήκον όλων, την ημέρα αυτή αλλά και κάθε ημέρα, να θυμόμαστε με δέος τις σκοτεινές εκείνες στιγμές της Ευρώπης, να συνεχίζουμε να ερευνούμε σε βάθος το παρελθόν αυτό και, σιγά σιγά, να περνούμε τη σκυτάλη της μνήμης, όπως είναι και ο τίτλος των φετινών εκδηλώσεων, στις νέες γενιές», αναφέρει.

«Για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό, δημοκρατικό και ελεύθερο από ρατσιστικό μίσος, από εκφάνσεις αντισημιτισμού και άλλες διακρίσεις κατά συνανθρώπων μας.

»Έτσι θα μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση και τη μνήμη αλλά και έτσι θα αντιμετωπίσουμε όποιον δεν θέλει να γνωρίζει ή να θυμάται, ώστε τέτοια συμφορά να μη μπορέσει να συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», καταλήγει.

Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

«Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Ελάχιστο χρέος μας σήμερα, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, να μην ξεχάσουμε, ποτέ,τη μεθοδικά οργανωμένη Γενοκτονία από τους Ναζί», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνοδεύει και με μια φωτογραφία από το μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Αλέξης Τσίπρας: Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα επαγρύπνησης

«Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στρέφουμε το βλέμμα σε όλες τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, οι οποίες δυστυχώς δεν τελείωσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Οι νοσταλγοί του πιο μεγάλου σκότους φτάνουν από το αμερικανικό Καπιτώλιο μέχρι τους δρόμους της Μπραζίλια και -μέχρι πρότινος- τα έδρανα της ελληνικής βουλής. Φανατικοί τραμπικοί, μπολσοναριστές, χρυσαυγίτες - αλλάζουν ονόματα αλλά είναι πάντα ίδιοι. Επενδύουν στη φτώχεια και την ανάγκη, κεφαλαιοποιούν τον φόβο, μισούν τον άνθρωπο», υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

«Απέναντι στη λήθη, αντιπαραβάλλουμε τη μνήμη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη. Το οφείλουμε στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το οφείλουμε στους λαούς που παλεύουν καθημερινά με το Τέρας, το οφείλουμε στον λαό μας που ξαναμαθαίνει τα τελευταία χρόνια ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο αλλά καθημερινός αγώνας».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε λίγο πριν από την ορκωμοσία του, με τον Πρόεδρο Λούλα που του είχε πει, «προφητικά»: «Τελειώσαμε με τον Μπολσονάρο αλλά όχι με τον μπολσοναρισμό» και σχολιάζει: «Αντίστοιχα, στη χώρα μας τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή αλλά όχι με τον χρυσαυγιτισμό, ο οποίος έχει πολλές μορφές και εκφάνσεις - με πιο επικίνδυνες τις κεκαλυμμένες, τις δήθεν ακίνδυνες, τις τάχα ανεκτές». «Αλλά οφείλουμε να πάρουμε και τα αναγκαία θεσμικά μέτρα ώστε καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί να μην έχουν ξανά τη δυνατότητα να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο με τη μισαλλοδοξία τους», τονίζει και καταλήγει:

«Γι' αυτό η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν τα μάτια ανοιχτά».

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς.
Το Μνημείο προς τιμή των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, στην Πλατεία Ελευθερίας. Σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Glid και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων © Konstantinos Tsakalidis/SOOC

ΜέΡΑ25 για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για Θύματα του Ολοκαυτώματος

 «78 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς - Μπίρκεναου από τον Κόκκινο Στρατό να μην επιτρέψουμε ξανά σε όσους επωάζουν το αυγό του φιδιού να σηκώσουν κεφάλι

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης ανθρώπων από το ναζιστικό καθεστώς.

Έκτοτε η μέρα αυτή αποτελεί τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και συνιστά μια διαρκή υπόμνηση για τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ στην ιστορία, σε βάρος της ανθρωπότητας.

Σήμερα 78 χρόνια μετά, που τα νεοναζιστικά μορφώματα ξεπηδούν και πάλι στην Ευρώπη, που ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ακροδεξιά «αγκαλιάζονται» και πάλι από την κυρίαρχη ιδεολογία και οι δηλητηριώδεις ιδέες τους ποτίζουν και πάλι την κοινωνία που φτωχοποιείται και εξαθλιώνεται, ο αγώνας μας απέναντι στο απάνθρωπο και σκληρό πρόσωπο του φασισμού πρέπει να είναι εντατικός και ανυποχώρητος.

Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά στα τείχη του μίσους, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της φυσικής και ψυχικής εξόντωσης και στις ιδέες της απανθρωπιάς, μαζί με όσους άμεσα ή έμμεσα επωάζουν το αυγό του φιδιού, να σηκώσουν κεφάλι.

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος τήρησε, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η Ολομέλεια της Βουλής.

H επετειακή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα λόγω της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.